today-is-a-good-day
19.5 C
Athens

RSF: 32 δημοσιογράφοι έχουν δολοφονηθεί μέσα στο 2020

Τους 32 έχει φθάσει ο αριθμός των δημοσιογράφων και συνεργατών μέσων ενημέρωσης οι οποίοι έχουν δολοφονηθεί από την αρχή της χρονιάς, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans frontières, RSF), αριθμός που είναι μεν μειωμένος σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, κυρίως εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης, αλλά παραμένει εξαιρετικά ανησυχητικός.

Με την ευκαιρία της «διεθνούς ημέρας για τον τερματισμό της ατιμωρησίας εγκλημάτων τα οποία διαπράττονται σε βάρος δημοσιογράφων», η ΜΚΟ επανέρχεται στο αίτημα που έχει υποβάλει στον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες να δημιουργήσει θέση «ειδικού επιτετραμμένου για την ασφάλεια των δημοσιογράφων».

«Απομένει ένας χρόνος και κάτι στον ΓΓ για να ενεργήσει, να αφήσει πίσω του σημαντική κληρονομιά ως προς τον αγώνα εναντίον της ατιμωρησίας και υπέρ της προστασίας των δημοσιογράφων. Ο διορισμός μέλους της ομάδας του ως προνομιακής επαφής, η μόνη χειροπιαστή ενέργεια στην οποία έχει προβεί μέχρι τώρα, δεν αρκεί», έκρινε ο επικεφαλής της οργάνωσης, ο Κριστόφ Ντελουάρ, σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα σε πολλά ΜΜΕ.

Το 2019, 49 δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν σε διεθνές επίπεδο, αριθμός αισθητά μειωμένος σε σύγκριση με το 2018. Αυτό οφειλόταν κυρίως στο ότι λιγότεροι δημοσιογράφοι πήγαν σε εμπόλεμες ζώνες, σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα.

Αν και η μείωση είναι ακόμη πιο αισθητή το 2020, καθώς ως αυτό το στάδιο 29 δημοσιογράφοι και τρεις συνεργάτες ΜΜΕ έχουν δολοφονηθεί από την αρχή της χρονιάς, αυτό οφείλεται στο ότι εξαιτίας της πανδημίας πολλοί δημοσιογράφοι δεν πάνε πια στο πεδίο, υπογράμμισε η ΜΚΟ, η οποία θα δώσει στη δημοσιότητα τον οριστικό απολογισμό της στα τέλη Δεκεμβρίου, όπως κάθε χρόνο.

«Η περίοδος της πανδημίας του κορονοϊού άλλαξε πραγματικά τα δεδομένα στο πεδίο. Λιγότεροι δημοσιογράφοι δολοφονούνται, όμως ασκούνται μεγαλύτερες πιέσεις και γίνονται περισσότεροι εκβιασμοί σε βάρος δημοσιογράφων», σημειώνει η RSF. Καθώς οι απειλές σε βάρος των εργαζόμενων στον Τύπο είναι ολοένα συχνότερα πιο συγκαλυμμένες, το φαινόμενο «είναι πολύ πιο δύσκολο να καταπολεμηθεί», διαπιστώνει ο Κριστόφ Ντελουάρ.

«Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, σχεδόν 1.000 δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν εξαιτίας της δουλειάς τους» και τα εγκλήματα αυτά «παραμένουν σχεδόν πάντα ατιμώρητα. Σε πολλές από τις περιπτώσεις αυτές, δεν γίνονται πραγματικά έρευνες και οι ένοχοι δεν υποχρεώνονται ποτέ να δώσουν λόγο για τις πράξεις τους», στηλιτεύει ο Ντελουάρ, υποδεικνύοντας την «έλλειψη αποτελεσματικών διεθνών μηχανισμών».

Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΔΟΔ) από πλευράς της ξεκινά παγκόσμια εκστρατεία «για να καταγγείλει τους ηθικούς αυτουργούς εγκλημάτων εναντίον δημοσιογράφων που παραμένουν ατιμώρητοι» και «να καλέσει τις κυβερνήσεις να λάβουν επειγόντως μέτρα για να λάβει τέλος η ατιμωρησία και να προστατευτεί η ελευθερία του Τύπου», αναφέρει ανακοίνωσή της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ