today-is-a-good-day
18.1 C
Athens

Η κλιμακούμενη τουρκική ένταση και η προετοιμασία της Ελλάδας για νέες προκλήσεις

Νέα ένταση με άγνωστη κατάληξη προμηνύει η κλιμακούμενη επιθετικότητα της Άγκυρας, με το Oruc Reies, μια ανάσα από τη Στρογγυλή και το Καστελλόριζο, και ο  νέος προκλητικός τουρκικός χάρτης (Γαλάζια Πατρίδα), που μοιράζει το Αιγαίο στα δυο. Και η απάντηση της Αθήνας, με τις επιστολές στον ΟΗΕ τις ΗΠΑ και την Ε.Ε, τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις Φέρες Έβρου και τη Σαμοθράκη και τη λήψη περαιτέρω μέτρων θωράκισης των θαλασσίων και Χερσαίων συνόρων της χώρας.

Του Κώστα Πασίση

Τα τελευταία 24ωρα έχει αρχίσει  να συζητείται στις  αναλύσεις των «ειδικών» το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου ή ναυτικού ατυχήματος στην Ανατολική Μεσόγειο όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων εκατέρωθεν, ενώ τα «νεύρα» όλων είναι «τεντωμένα» από τη μακρά διάρκεια της κρίσης.

Άλλη μια επικίνδυνη τακτική από τον Τούρκο Πρόεδρο ο οποίος φαίνεται ότι έχει άλλα σχέδια κατά νου, μη συμβατά με τη διπλωματία.

Ο νέος τουρκικός χάρτης-πρόκληση που παρουσίασε ο υπουργός υπουργός Μεταφορών και επεκτείνει κατά το δοκούν  την περιοχή ευθύνης της Αγκύρας  για τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης σε μεγάλη περιοχή του Αιγαίου.

Το Oruc Reis που βρίσκεται πολύ κοντά το Καστελόριζο. Οι υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών σκαφών πάνω από ελληνικά νησιά και το γεωτρύπανο «Κανουνί» να κατευθύνεται προς την Κωνσταντινούπολη, συνοδευόμενο από δύο πολεμικά πλοία, δείχνουν ότι η ελληνοτουρκική κρίση έχει εισέλθει σε μια πιο επικίνδυνη φάση.

«Ο Ερντογάν παίζει ανοιχτά με τη φωτιά. Αν αυτός ο χάρτης υλοποιηθεί σε μια ενδεχόμενη ανάγκη έρευνας και διάσωσης θα μπορούσε να οδηγήσει αν όχι σε θερμό επεισόδιο, σε ένα ατύχημα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο διεθνολόγος και βουλευτής της ΝΔ, Τάσος Χατζηβασιλείου.

Η  Ελλάδα παίρνει μέτρα

Κυβερνητικά στελέχη, όμως, προχωρούν ένα βήμα παραπέρα επισημαίνοντας ότι ο νέος χάρτης, δηλαδή  το νέο δημιούργημα Ερντογάν, αποκαλύπτει τις προθέσεις του για αλλαγή των συνόρων και ως γνωστόν τέτοιου τύπου εξελίξεις δεν γίνονται μέσω της διπλωματίας. Και σε αυτό το σημείο υπενθυμίζουν την  παλαιότερη  ρητορική του για τροποποίηση  της συνθήκης της Λωζάνης.

Όλα αυτά αυτά βέβαια είναι σε γνώση του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης η οποία ετοιμάζεται να απαντήσει σε κάθε ενδεχόμενο, ακόμη και το πιο ακραίο.

Έτσι μόνο τυχαία δεν ήταν επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη τις προηγούμενες ημέρες στον Έβρο. Περισσότερο ήταν μια κίνηση υψηλού συμβολισμού και στήριξης των ακριτών. Ανεξάρτητα, όμως με το μήνυμα εθνικής αυτοπεποίθησης και εμψύχωσης των κατοίκων της περιοχής, ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε και για τη πορεία  κατασκευής του φράχτη, που θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο.

Πρόκειται για ένα σημαντικό οχυρωματικό έργο μήκους 26 χιλιομέτρων, που αναβαθμίζει το παλαιότερο μήκους 10 χιλιομέτρων.

Και όπως επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας  «η δημιουργία του νέου φράχτη συμβάλλει στην προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και στέλνει  σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι η Ελλάδα προστατεύει τα εξωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα».

Ένα τεράστιο δίχτυ προστασίας, με πολεμικά σκάφη, «αόρατα» υποβρύχια ραντάρ και κάμερες, έχουν απλωθεί κατά της διακεκαυμένης ζώνης. Πρόκειται για  σύστημα επιτήρησης όλων των τουρκικών κινήσεων, επί 24ωρου βάσεως.

Στην προκειμένη περίπτωση το μήνυμα της Ελλάδος στο Σουλτάνο με παραταγμένο το στόλο στην Ανατολική Μεσόγειο και τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη να αναχαιτίζουν κάθε εναέρια πρόκληση, είναι ότι η Τουρκία θα έχει τεράστιο κόστος αν πατήσει τη σκανδάλη…

Το κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδος για τα 12 ναυτικά μίλια

Σε αυτό το «πολεμικό» τοπίο άνοιξε και η συζήτηση για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, που αποτελεί και παραμένει αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας.

Το μέχρι χθες «εξαφανισμένο» ή στην καλύτερη περίπτωση συζητήσιμο …χαμηλοφώνως θέμα, άνοιξε μετά την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας στα 12 ναυτικά μίλια, από την πλευρά του Ιονίου και αφού προηγουμένως είχε επιτευχθεί συμφωνία με την Ιταλία για οριοθέτηση ΑΟΖ.

Ο Πρωθυπουργός στη Βουλή επιφυλάχθηκε για την περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Ωστόσο, το θέμα επανήλθε …δριμύτερο και ως κίνηση αποφασιστικότητας από πλευράς Ελλάδας, μετά τις τελευταίες προκλήσεις Ερντογάν.

Το συγκεκριμένο θέμα πήρε μεγαλύτερη διάσταση από τη  δήλωση της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα σύμφωνα με την  οποία η Ρωσία αναγνωρίζει , το νόμιμο δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα έως τα 12 ν.μ στην  Μεσόγειο και στο Αιγαίο.

Το ζήτημα πλέον «παίζει» στην επικαιρότητα και συζητείται στο Μαξίμου, που όμως δεν ανοίγει τα χαρτιά του για ευνόητους λόγους. «Αυτό είναι δυνατό «χαρτί» για να «καεί» στο δημόσιο διάλογο», λέει συνεργάτης του Πρωθυπουργού.

Η πρώην ΥΠΕΞ Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξη της στην Real news  είπε ότι  «Αυτό είναι ένα μονομερές δικαίωμα, το οποίο η χώρα μας θα το ασκήσει όταν και όποτε αποφασίσει».

Ωστόσο άλλοι βουλευτές, όπως ο Άγγελος Συρίγος υποστηρίζουν ότι αυτό αποτελεί ένα δικαίωμα που η Ελλάδα έπρεπε να είχε ασκήσει χθες…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ