today-is-a-good-day
11.3 C
Athens

Mε αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα ο Πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής

Τις συνέπειες σε βάρος της Τουρκίας θα θέσει επι τάπητος ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, παρότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν ήταν στην αρχική ατζέντα της συνεδρίασης.

Σύμφωνα με την απόφαση των ευρωπαίων ηγετών η Τουρκία έχει περιθώριο  να αλλάξει «ρότα» μέχρι το Δεκέμβριο. Αυτή είναι η ημερομηνία που εξαντλείται η υπομονή  της Ε.Ε για να αποφύγει η Τουρκία τις βαριές επιπτώσεις των προκλητικών ενεργειών της σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου.

Του Κώστα Πασίση

Η  ειδοποιός διαφορά από την τελευταία συνεδρίαση των ευρωπαίων  ηγετών είναι ότι σήμερα η Ευρώπη ξέρει ποιος έχει την ευθύνη για το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων αλλά και ποιος είναι ο «ταραξίας» και ο παράγοντας αποσταθεροποίησης στην Αν. Μεσόγειο. Ακόμη και η Γερμανία διαπίστωσε ότι δεν μπορεί να εμπιστευθεί  τον Τούρκο πρόεδρο.

Η ακύρωση του ταξιδιού του Γερμανού ΥΠΕΞ στην Άγκυρα ήταν η ηχηρή απάντηση της Μέρκελ, στο «άδειασμα» της από τον Ερντογαν ο οποίος πήρε πίσω όλα όσα είχε δεσμευθεί στην Γερμανίδα καγκελάριο ότι θα πράξει στο Αιγαίο.

Στην προκειμένη περίπτωση ο Πρωθυπουργός δείχνει να έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη της Άνγκελα Μέρκελ την οποία έχασε ο Τούρκος Προέδρος, με τις υπαναχωρήσεις του, αν και αυτό μένει να αποδειχθεί εν τοις πράγμασι…   Μέχρι στιγμής πάντως, το Βερολίνο βάζει «φρένο» στις κυρώσεις.

Η  αξιοπιστία της χώρας και η «εμπιστοσύνη» προς την Ελλάδα ήταν κορυφαίο στοιχημα και στρατηγική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη από την αρχή της θητείας του ως Πρωθυπουργός και εργάστηκε μεθοδικά και σκληρά για να τα καταφέρει.

Στο πλαίσιο αυτό μόνο τυχαία δεν ήταν και η επιτόπια αυτοψία που έκαναν στον Έβρο η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, ο Σαρλ Μισέλ και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Σασόλι, όταν βρισκόταν υπο πολιορκία ορδών μεταναστών, με την καθοδήγηση της τουρκικής αστυνομίας…

«Ελάτε να δείτε μόνη σας ποια είναι η Τουρκία», είχε πει στην Πρόεδρο της Ε.Ε, ο Πρωθυπουργός προσκαλώντας την στη «φλεγόμενη» περιοχή.

Αυτή η κίνηση εξέθεσε ανεπανόρθωτα την Τουρκία και η Ευρώπη κατάλαβε ποιος ήταν ο συνομιλητής τους.

Η σημερινή  συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα είναι ένα νέο κρασ-τεστ Ευρώπης-Τουρκίας, καθότι η ελληνική διπλωματία έχει καταφέρει να πείσει τις Βρυξέλλες ότι η Τουρκία αποτελεί απειλή για τα συμφέροντα των χωρών της Δύσης.

Για άλλη μια φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα διαμηνύσει ότι δε θα ανεχτεί παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Και αν προκληθεί η χώρα θα απαντήσει όπως επιτάσσει το εθνικό συμφέρον.

Άλλωστε, ο Τούρκος Πρόεδρος γνωρίζει εκ των έσω ποιες χώρες μετέχουν στο «κονκλάβιο» των Βρυξελλών  και υπό αυτό το πρίσμα εξηγούνται και οι τελευταίες οργισμένες ανακοινώσεις του.

Έως εδώ και μη παρέκει

Λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτακης, στο Μαξίμου πραγματοποιήθηκαν πολλές συσκέψεις για να «αποκρυσταλλωθεί» η τακτική που θα ακολουθήσει η χώρα στη σύνοδο κορυφής

Επι τάπητος τέθηκαν και οι υψηλών τόνων  ανακοινώσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Στην κυβέρνηση γνωρίζουν καλά το θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια και τις προεκτάσεις του.

Η σχετική εισήγηση υπάρχει στο γραφείο του Μητσοτάκη, αλλά είναι «κλειδωμένη» από αδιάκριτα βλέμματα καθώς αυτό είναι ένα «δικαίωμα» της χώρας το οποίο όμως δεν μπορεί να παίξει ως επικοινωνιακό «πυροτέχνημα», όπως έγινε από τον Αλέξη Τσίπρα.

Η κυβέρνηση μιλά για προσχηματική ανακοίνωση από πλευράς Τσίπρα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ερωτηθείς σχετικά, αναρωτήθηκε γιατί δεν υλοποίησε την επέκταση των χωρικών υδάτων ο ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη τετραετία.

Ωστόσο, πρέπει να επισημανθεί ότι το συγκεκριμένο θέμα έχει «ευήκοα ωτα», εντός ΝΔ. Ο Άγγελος Συρίγος βουλευτής της ΝΔ και άριστος γνώστης των διεθνών σχέσεων,  θεωρεί ότι «η επέκταση των χωρικών υδάτων είναι βασικό χαρτί για τη χώρα» και τεκμηριώνει τη θέση του τονίζοντας ότι  «Casus belli ήταν για την Τουρκία και η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ».

Τέλος ένα θέμα που συζητήθηκε εκτενώς στις κυβερνητικές συσκέψεις ήταν και το άρθρο 42 της ιδρυτικής συνθήκης της ΕΕ για στρατιωτική συνδρομή σε περίπτωση που κράτος – μέλος δεχθεί ένοπλη επίθεση στο έδαφός του. Κίνηση για την οποία άλλωστε ο Νίκος Δένδιας είχε ενημερώσει τους ομολόγους του από το καλοκαίρι.

Εν κατακλείδι, πάντως η Ελλάδα το μήνυμα που στέλνει στην απέναντι όχθη είναι έως εδώ και μη παρέκει. Οι τουρκικοί «τσαμπουκάδες» αυτή τη φορά δεν πρόκειται να περάσουν…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ