today-is-a-good-day
14.4 C
Athens

Η στρατηγική της Ελλάδας ενόψει της Συνόδου Κορυφής και οι ενδεχόμενες κυρώσεις στην Τουρκία

Την ενεργοποίηση μηχανισμού αυτόματων κυρώσεων στην Τουρκία, αν επιχειρήσει νέες προκλήσεις στην ελληνική ΑΟΖ, θέλει να διασφαλίσει η Αθήνα, στην Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, ως ασφαλιστική δικλείδα, στην επανέναρξη των διερευνητικών επαφών.

Του Κώστα Πασίση

Όπως είναι διαμορφωμένη η κατάσταση, μετά τις πυρετώδεις διαβουλεύσεις μεταξύ Βερολίνου – Ουάσιγκτον – Αθήνας και Άγκυρας, δεν θα υπάρξουν άμεσες κυρώσεις στην Τουρκία, από την Ευρώπη καθώς στις αρχές της επόμενης εβδομάδας-πιθανότατα- θα ξεκινήσει ο 61ος γύρος των διαπραγματεύσεων, με την σχετική ανακοίνωση να γίνεται πριν τη σύνοδο κορυφής.

Ωστόσο η «εξίσωση» της επιβολής οικονομικών μέτρων στην Τουρκία, γίνεται δυσκολότερη από το γεγονός ότι η Κύπρος ήδη «μπλόκαρε» τις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας στο συμβούλιο Εξωτερικών υποθέσεων και το ζήτημα παραπέμφθηκε στη σύνοδο κορυφής.

«Ελλάδα και Κύπρος έχουν ένα ενιαίο αρραγές διπλωματικό μέτωπο με γνώμονα πάντα το κοινό και εθνικό συμφέρον», επεσήμανε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου κατά τη συνάντηση της με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Μια δήλωση που αποκτά  προστιθέμενη αξία, λόγω του τάιμινγκ…

«Το κλίμα των συζητήσεων για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία είναι καλό», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι ο διάλογος είναι προ των πυλών, αν και η Αθήνα, κρατά μικρό …καλάθι, λόγω των αντικρουόμενων δηλώσεων υψηλόβαθμων Τούρκων αξιωματούχων.

Άλλωστε, οι Τούρκοι εξακολουθούν να δηλώνουν προκλητικά και εκβιαστικά ότι το «Oruc Reis» αποσύρθηκε απλώς για εργασίες συντήρησης και ανεφοδιασμό».

Διερευνητικές επαφές, «χοντρό» παρασκήνιο και «ζυμώσεις»

Από τις μέχρι τώρα συζητήσεις, μεταξύ της κυρίας Ελένης Σουρανή, διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού και του Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος της Τουρκίας Προεδρίας, προκύπτει οτι οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν από το σημείο που διακόπηκαν τον Αύγουστο του 2016.

Σημειώνεται ότι κατά πολλούς Τούρκους αναλυτές, από το χώρο της αντιπολίτευσης,  ο κ. Καλίν είναι ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από τη μεγαλομανία του Ερντογάν.

Η έναρξη τους, όμως, δεν θα γίνει με τις καλύτερες προϋποθέσεις καθώς οι δυο πλευρές προσέρχονται σε διάλογο, υπό τη σχεδόν αναγκαστική εκεχειρία που επέβαλαν οι διεθνείς διαμεσολαβητές για να αποφευχθούν τα χειρότερα, όπως μια σύρραξη, γεγονός που ενδεχομένως να επηρεάσει τις συζητήσεις.

Η Ελλάδα έχει ξεκαθαρίσει ότι τα μόνα θέματα που συζητά είναι η υφαλοκρηπίδα και η οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων.

Στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, όμως είναι άγνωστο πως θα κινηθεί η Άγκυρα. Άλλωστε έχει αποδειχθεί ότι οι τουρκικές διαβεβαιώσεις που κατά καιρούς δίνονται, για να αρχίσει ένας υποτυπώδης διάλογος, έχουν σχεδόν μηδαμινή φερεγγυότητα.

Πάντως, χθες για άλλη μια φορά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας Στέφεν Ζάιμπερτ έκανε έκκληση για απευθείας διάλογο Ελλάδας και Τουρκίας, επιβεβαιώνοντας επί της ουσίας τις μεγάλες «ζυμώσεις» που τρέχουν στο παρασκήνιο.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, η Ελλάδα προσέρχεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και αυτόματα κερδίζει  πολύτιμο χρόνο για να προετοιμασθεί περαιτέρω, όσον αφορά τα αμυντικά της σχέδια και τη θωράκιση των συνόρων.

Σίγουρα οι διερευνητικές επαφές είναι μια ευκαιρία διαλόγου καθώς στο παρασκήνιο καταβάλλονται προσπάθειες, ώστε ή «ειρήνη» να μην έχει προσωρινό χαρακτήρα με τη δημιουργία  μιας 24ωρης γραμμής ανάμεσα στις ανώτατες στρατιωτικές αρχές σε Ελλάδα και Τουρκία, με σκοπό την αποφυγή συγκρούσεων στον Έβρο, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Τουρκία γλιτώνει σε αυτή τη φάση τις ευρωπαϊκές κυρώσεις και κάνει focus με μεγαλύτερη άνεση στα προβλήματα της οικονομίας της, που είναι ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία και την έλευση του ΔΝΤ στη χώρα, με όλες τις παρενέργειες που κουβαλά ο Διεθνής Οργανισμός.

Οι μεγάλοι ξένοι παίχτες, ΗΠΑ και Γερμανία, που έχει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορούν να καυχώνται ότι αποσόβησαν ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο και παράλληλα περιφρούρησαν την «ενότητα» της Ατλαντικής Συμμαχίας, που σε διαφορετική περίπτωση θα έμπαινε σε περιπέτειες…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ