today-is-a-good-day
19 C
Athens

ΗΠΑ-κορωνοϊός: Συνεχίζεται το πολιτικό αδιέξοδο στη Γερουσία για το πακέτο βοήθειας

Με την πανδημία του κορονοϊού να σφυροκοπεί ακόμα τις ΗΠΑ, ο Μιτς Μακόνελ ηγέτης της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, ρώτησε χθες τους συναδέλφους του γερουσιαστές, “αν θέλουν να κάνουν κάτι ή αν θέλουν να παραμείνουν άπρακτοι”.

Η απάντηση φαίνεται να είναι ότι… δεν θέλουν να κάνουν κάτι, σχολιάζει το POLITICO.

Με το χρόνο που διαμεσολαβεί μέχρι τις προεδρικές εκλογές, να είναι λιγότερος από οκτώ εβδομάδες, καθώς ο αμερικανικός λαός θα αποφασίσει ποιος θα ελέγχει τον Λευκό Οίκο και ποιος τη Γερουσία, τα δύο κόμματα (Ρεπουμπλικανικό και Δημοκρατικό) δεν μπορούν ούτε να συμφωνήσουν για να αρχίσουν να συζητούν σε ένα περιορισμένο πακέτο βοήθειας για τον κορονοϊό με οικονομικό κόστος περίπου 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το πακέτο αυτό προώθησαν ο Μακόνελ με άλλους ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων.

Οι Δημοκρατικοί στη Γερουσία αναμένεται ότι θα εμποδίσουν την προώθηση του πακέτου αυτού αύριο, Παρασκευή, όπως επίσης και τη ανάληψη οποιασδήποτε νομοθετικής δράσης κατά την περίοδο που διανύουμε.

Ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία χρειάστηκε δύο μήνες για να πείσει τουλάχιστον 51 Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές να ψηφίσουν την αναφερόμενη οικονομική πρόταση παροχής κινήτρων στην αμερικανική οικονομία, εξαιτίας πολιτικών διαφορών εντός της ρεπουμπλικανικής κοινοβουλευτικής ομάδας.

Το πολιτικό αδιέξοδο στη Γερουσία, σημαίνει ότι τα μέλη του Κογκρέσου θα φύγουν από την Ουάσιγκτον στις αρχές Οκτωβρίου, χωρίς εδώ και μήνες να έχουν προχωρήσει σε κάποια ενέργεια προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μεγαλύτερη οικονομική και υγειονομική κρίση που έπληξε ποτέ τις ΗΠΑ.

Οι ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ φαίνεται ότι έχουν αποδεχτεί το πολιτικό αδιέξοδο σχετικά με το πακέτο βοήθειας, σκεπτόμενοι πως οι ψηφοφόροι θα αποφασίσουν σύντομα για το ποιος έχει δίκιο και ποιος έχει άδικο, καθώς εκατοντάδες Αμερικανοί πεθαίνουν από τον κορονοϊό κάθε ημέρα.

Καθώς το πολιτικό διακύβευμα είναι υψηλό, Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί γερουσιαστές εντείνουν την κομματική ρητορική τους, ώστε να διασφαλίσουν ότι δίνουν το χειρότερο δυνατό τόνο στα κίνητρα του αντίπαλου πολιτικού κόμματος, αναφορικά με το πολιτικό αδιέξοδο για το πακέτο βοήθειας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ