today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

24 Δρομικές Ιστορίες (Ν)ίκη

 «Τι σκέφτεσαι στον αγώνα;», με ρώτησε ένας συνάδελφος που δεν έχει γνώση για τα δρομικά σε μια κουβέντα που είχαμε πρόσφατα για το τρέξιμο και τον μαραθώνιο.

*Του Νίκου Αρμένη

«Πολλά και διάφορα. Βασικά κοιτάζω να τηρήσω το στρατηγικό πλάνο που έχω επιλέξει κάθε φορά», του απάντησα. «Ναι αλλά κοιτάς και ποιον θα περάσεις ή ποιος θα σε περάσει, ε;», ήταν το επόμενο, εύλογο για εκείνον, ερώτημα.

«Δεν με ενδιαφέρει καθόλου ούτε ποιον θα περάσω, ούτε ποιος θα με περάσει. Δεν είμαι πρωταθλητής. Είμαι αθλούμενος. Αυτό που κοιτάζω είναι το ρολόι μου γιατί έναν και μοναδικό αντίπαλο έχω. Τον εαυτό μου..», του είπα χωρίς περιστροφές.

Έτσι ακριβώς έχει το πράγμα για όσους τρέχουμε χωρίς το άγχος του βάθρου. Αυτή είναι η νίκη μας! Να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό και όταν φτάσουμε στη γραμμή του τερματισμού, πρωτίστως, να το έχουμε διασκεδάσει!

Έχω ξαναγράψει ότι κάθε μαραθώνιος συνιστά για τον άνθρωπο που καταφέρνει να τον βγάλει, μια προσωπική υπέρβαση..

Αυτή είναι και η πιο μεγάλη νίκη! Η συμμετοχή και ο τερματισμός! Με εκείνο το μοναδικό συναίσθημα την ώρα που σου περνάνε στο λαιμό το μετάλλιο της επιβράβευσης γιατί τα κατάφερες να τερματίσεις μετά από 42.195 μέτρα!

Αυτή τη νίκη δεν μπορεί να την επισκιάσει τίποτα. κανένας χρόνος και καμία επίδοση. Οι χρόνοι και τα ρεκόρ έρχονται απλώς να ολοκληρώσουν το παζλ του εκάστοτε αγώνα δίνοντας τη δική τους αξία στο κατόρθωμα. Αλλά δεν είναι το πρώτο ζητούμενο.. Η αξία τους δεν είναι μεγαλύτερη από τη συμμετοχή και τον τερματισμό.

Στους πρωταθλητές η κατάσταση είναι κάπως διαφορετική. Έχει συμβεί αμέτρητες φορές elite αθλητής να κάνει μια σπουδαία ατομική επίδοση, ακόμα και ατομικό ρεκόρ, αλλά αυτό να μην αρκεί για να κερδίσει τον αγώνα ή ακόμα και να ανέβει καν στο βάθρο. Σε αυτό το επίπεδο ναι, έχεις το νου σου, ποιον θα περάσεις και ποιος θα σε περάσει. Είναι σκληρό, πολύ σκληρό, αν το σκεφτείς.

Μερικές φορές, απάνθρωπο.

Ωστόσο και πάλι, εκείνος που πρέπει να αισθάνεται νικητής μετά από έναν αγώνα είτε είναι πρωταθλητής, είτε αθλούμενος, είναι ένας. Είναι αυτός που έχει τη βεβαιότητα ότι σήμερα αγωνίστηκε με την καλύτερη εκδοχή του εαυτού του καταθέτοντας και την ψυχή του την ώρα που τα χλμ έβαζαν φωτιά στα πόδια του.  

*Ο Νίκος Αρμένης είναι δημοσιογράφος-πολιτικός συντάκτης και μαραθωνοδρόμος. Εργάζεται στο ΑΠΕ και το MEGA

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ