today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Στ. Πέτσας: Δεν χωρά “παρών” στα σημαντικά, εθνικά θέματα

Αναφερόμενος στο “παρών”, το οποίο ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ πως θα ψηφίσει  στην κύρωση συμφωνιών ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία  στη Βουλή, ο κ.Πέτσας είπε ότι «σε σημαντικά εθνικά θέματα δεν χωρά “παρών”. Δεν μπορεί να μην τοποθετείται μια πολιτική δύναμη σε τέτοια θέματα». Ο κ.Πέτσας σχολιάζοντας την κριτική θέση του ΣΥΡΙΖΑ περί τμηματικής οριοθέτησης με την Αίγυπτο, επικαλέστηκε δήλωση του Αλέξη Τσίπρα στις 10 Ιουνίου στο forum των Δελφών, όπου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στη συμφωνία με Ιταλία, και εκτίμησε ότι πρέπει να οδηγήσει σε άμεση διαπραγματευση ΑΟΖ και με Αίγυπτο, συμφωνώντας με τη μερική οριοθέτηση, και κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει τμηματικά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, αναφέρθηκε στις διερευνητικές επαφές και είπε ότι «είμαστε πάντα ανοιχτοί με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, να συζητήσουμε το μοναδικό υπό συζήτηση θέμα για εμάς, την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών».

Συνεχίζοντας, κατηγόρησε την Τουρκία πως αντί να προχωρά σε έμπρακτη αποκλιμάκωση, όπως δεσμεύθηκε, κλιμακώνει την ένταση με την μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί και την έκδοση Navtex.

«Να απασχολήσει τους εταίρους μας και εμάς ως άσκηση αξιοπιστίας κατά πόσο ο κ.Ερντογάν εννοεί τα όσα λέει. Έχει δρόμο η Τουρκία για να το αποδείξει. Αν φανεί αποκλιμάκωση είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε οποιαδήποτε στιγμή» σημείωσε ο κ.Πέτσας. Λέγοντας ότι «το πλαίσιο συζήτησης με την Τουρκία δεν είναι ακορντεόν» διευκρίνισε: «Είναι το πλαίσιο των διερευνητικών επαφών που διακόπηκαν το 2016 με υπαιτιότητα της Τουρκίας. Γι αυτό το πλαίσιο μιλάμε και για τίποτε άλλο».

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Γερμανού ΥπΕξ Χάικο Μάας, αύριο στην Αθήνα, ο οποίος στη συνέχεια θα μεταβεί στην Άγκυρα, και το ενδεχόμενο γερμανικής μεσολάβησης, ο κ.Πέτσας είπε ότι η Γερμανία είναι μια μεγάλη δύναμη στην Ευρώπη της ΕΕ αυτή την περίοδο «και έχει ιδιαίτερη βαρύτητα οποιαδήποτε πρωτοβουλία κι αν αναλάβει». Όμως τόνισε ότι «πρέπει να έχει αξιόπιστους συνομιλητές. Να αποδείξει η Τουρκία ότι είναι αξιόπιστος συνομιλητής».

Τέλος, ο κ.Πέτσας, απαντώντας σε ερώτηση για το ποιες κυρώσεις περιμένει η Ελλάδα από την Ευρώπη σε βάρος της Τουρκίας, είπε ότι είναι υποχρέωση του Ύπατου Εκπροσώπου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ να παρουσιάσει σχετική εισήγηση με κατάλογο κυρώσεων που θα προτείνει από την στιγμή που η Τουρκία εξακολουθεί να προχωρά σε προκλήσεις.

«Θα περιμένουμε την εισήγηση του κ. Μπορέλ και μετά θα τοποθετηθούμε» είπε ο κ.Πέτσας, ο οποίος έκλεισε λέγοντας ότι η αυριανή συνάντησή του με τη ΠτΔ είναι καθαρά εθιμοτυπική.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ