today-is-a-good-day
21.8 C
Athens

Η στρατηγική της κυβέρνησης, οι διεθνείς συμμαχίες και η αναδίπλωση Ερντογάν

Η αποτρεπτική δύναμη  της Ελλάδος, οι ισχυρές συμμαχίες της εντός και εκτός Ευρώπης και τα ξεκάθαρα μηνύματα της κυβέρνησης προς την Άγκυρα για τον κίνδυνο ανάφλεξης στο Αιγαίο, αν παραβιαστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, ανάγκασαν τον Ερντογάν σε αναδίπλωση της επιθετικής τακτικής του.

Του Κώστα Πασίση

Παρά την αποκλιμάκωση, όμως, που παρατηρείται μετά την επιστροφή του τουρκικού ερευνητικού σκάφους  Oruc Reis στη βάση του, το πολεμικό ναυτικό παραμένει   σε συναγερμό μέχρι τις 2 Αυγούστου οπότε και εκπνέει η ισχύς της τουρκικής navtex.

Η εν λόγω ημερομηνία ωστόσο έχει τυπικό χαρακτήρα για τη χώρα μας καθώς όπως επισημαίνουν στρατιωτικές πηγές, «η Άγκυρα ανά πάσα στιγμή μπορεί να επανέλθει με νέες προκλήσεις»

Η διαφαινόμενη αποκλιμάκωση στην Ανατολική μεσόγειο μπορεί πάντως να είναι και «προπέτασμα καπνού» για τις διπλωματικές κινήσεις που δείχνουν να ανεβαίνουν κατηγορία.

Αυτό προκύπτει αν αποκωδικοποιήσει κανείς τις τελευταίες  δηλώσεις από τους εκπροσώπους της Τουρκίας και της Ελλάδας.

Ο  εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας κ. Καλίν σε συνέντευξη του δήλωσε ότι ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε τη διακοπή των επιχειρήσεων ως εποικοδομητική προσέγγιση των διαπραγματεύσεων, ζητώντας ουσιαστικά  την έναρξη διαλόγου με την Αθήνα.

Πέρα από την οθωμανικά τερτίπια  που κρύβονται πίσω από τη  σχετική αναφορά του, εκείνο που μένει και σταχυολογείται ως ενδιαφέρον και νέο στοιχείο είναι τα περι «διαπραγματεύσεων» των δυο χωρών, καθώς ο κ. Καλίν παρουσίασε ακόμη και τουρκικές προτάσεις, που ενδεχομένως να γνωρίζουν μόνο οι ίδιοι…

«Όλοι θα πρέπει να συνεχίσουν να δουλεύουν στις δικές τους υφαλοκρηπίδες, ενώ για τις “αμφιλεγόμενες περιοχές” θα πρέπει να γίνουν κοινές έρευνες, ανέφερε χαρακτηριστικά. Άλλο ένα δεδομένο  με προστιθέμενη αξία, που πρέπει να συγκρατήσουμε και να «κυκλώσουμε» στο «χάρτη» των δηλώσεων του.

Στο «παιχνίδι», όμως μπήκε και ο  κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ο οποίος χαρακτήρισε θετική ενέργεια  το πάγωμα των ερευνών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Και σχολίασε τα όσα δήλωσε προηγουμένως ο τούρκος εκπρόσωπος.

«Το πλαίσιο των συζητήσεων  που μπορεί να υπάρξει είναι να πιάσουμε το νήμα ξανά από τις διερευνητικές επαφές, όταν διεκόπησαν το 2016 και οι οποίες φυσικά δεν μπορεί να γίνουν, ούτε με απειλές, ούτε με τετελεσμένα, ούτε με έμπρακτη αμφισβήτηση των θεμάτων που είναι το αντικείμενο της συζήτησης, ανέφερε μεταξύ άλλων.

Συμπερασματικά θα μπορούσε να πει κάποιος ότι σταδιακά ρίχνονται  βάσεις πάνω στις οποίες θα στηριχτεί μια συζήτηση για την υφαλοκρηπίδα και την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, που είναι και η βασική αίτια του καβγά των δυο χωρών. Αυτά τα δύο είναι τα μόνα αποδεκτά ζητήματα που συζητά η Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι το 2016, όταν διεκόπησαν οι συνομιλίες, δεν ανακοινώθηκε ποτέ επισήμως η ακριβής ατζέντα θεμάτων των διερευνητικών επαφών.

Συνομιλίες πάντως που επιθυμεί διακαώς να γίνουν και η Γερμανία που έχει αυτό το εξάμηνο την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επ αυτού, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Κρίστοφερ Μπούργκερ δήλωσε σχετικά  «Δεν επιθυμούμε καμία κλιμάκωση» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά «αντιθέτως, θέλουμε να υπάρχει συνετός διάλογος».

Το Βερολίνο  στη παρούσα φάση φαίνεται ότι «σπρώχνει» τις δυο χώρες προς αυτή την κατεύθυνση και για το λόγο αυτό προετοίμασε τη πρόσφατη «μυστική» τριμερή σύσκεψη στη γερμανική Πρωτεύουσα, ενώ κομβικής σημασίας ήταν και η παρέμβαση της κυρίας Μέρκελ στην αποτροπή ενός θερμού επεισόδιο, μόλις ανακοινωθήκαν από την Άγκυρα οι εν δυνάμει βόλτες του Oruc Reis στο Αιγαίο.

Η Γερμανίδα καγκελάριος ενημέρωσε λεπτομερώς τον κ. Ερντογάν για τις προθέσεις της ελληνικής πλευράς, σε περίπτωση τουρκικού τσαμπουκά…

Θετικό και ολοκάθαρο  ήταν το αποτύπωμα που άφησε με τις δηλώσεις του ο Αμερικανός  πρέσβης στην Αθήνα Τζεφρι Παιατ ο οποίος τόνισε  ότι το Καστελόριζο έχει υφαλοκρηπίδα και δικαιώματα ΑΟΖ.

Μια επισήμανση, που συνυπολόγισε ο Τούρκος Πρόεδρος, πριν κάνει την αναδίπλωση του.

Τέλος διπλωματικές πηγές σχολιάζοντας στο thepresident.gr  τις τελευταίες εξελίξεις ανέφεραν ότι παρά τις δηλώσεις κυρίως από τουρκικής πλευράς το τοπίο  παραμένει  ρευστό, δεν υπάρχουν ασφαλή δεδομένα, ούτε διαμορφωμένη ατζέντα συνομιλιών και κανείς δε γνωρίζει την επόμενη ημέρα στις  ελληνοτουρκικές σχέσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ