today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Περού: Πλημμύρα ασθενών με COVID-19 στα νοσοκομεία στην Αρεκίπα

Τα νοσοκομεία στην Αρεκίπα, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Περού, αδυνατούν να αντιμετωπίσουν την πλημμύρα ασθενών με την COVID-19 με την οποία είναι αντιμέτωπα: δεν έχουν πλέον κρεβάτια, ούτε οξυγόνο, ενώ ασθενείς αναγκάζονται να διανυκτερεύουν γύρω από αυτά, με την ελπίδα ότι θα μπορέσει να τους προσφερθεί περίθαλψη.

Η σοβαρότητα της κατάστασης οδήγησε την κυβέρνηση στη Λίμα να πάρει τον έλεγχο των νοσοκομείων στη μεγαλούπολη του νότιου Περού, που υπό κανονικές συνθήκες ασκούν οι περιφερειακές αρχές.

Όταν η πανδημία του κορονοϊού άρχιζε να εξαπλώνεται στο Περού, η Αρεκίπα παρέμενε συγκριτικά αλώβητη.

Αυτό δεν αληθεύει πια.

Στην Αρεκίπα η κατάσταση ήταν «ήσυχη» από επιδημιολογική σκοπιά «για τρεις μήνες», αλλά έπειτα από αυτούς τους τρεις μήνες, «όταν ξεκίνησε η επανεκκίνηση της οικονομίας, η έλλειψη αυστηρής τήρησης (των μέτρων προστασίας) στους χώρους εργασίας οδήγησε αστραπιαία σε άνοδο την επιδημιολογική καμπύλη», εξήγησε στο ραδιοφωνικό δίκτυο RPP ο Ρίτσαρντ Ερνάντες, διευθυντής του νοσοκομείου Ονόριο Δελγάδο στην Αρεκίπα.

Περουβιανά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι ασθενείς με την COVID-19 κοιμούνται σε σκηνές, που έχουν στήσει κοντά σε νοσοκομεία, ενώ άλλοι περνούν τη νύχτα στα αυτοκίνητά τους, τα οποία σταθμεύουν όσο πιο κοντά μπορούν, με την ελπίδα ότι θα βρεθεί μια κλίνη, ότι θα εισαχθούν.

Μεγάλες ουρές σχηματίζουν ασθενείς που θέλουν να αγοράσουν οξυγόνο για ιατρική χρήση στο νοσοκομείο Ονόριο Δελγάδο.

Η έλλειψη ιατρικού προσωπικού επιδεινώνει την υγειονομική κρίση.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, η κυβέρνηση του προέδρου Μαρτίν Βισκάρα υιοθέτησε εκτελεστικό διάταγμα διά του οποίου εξουσιοδοτήθηκε το υπουργείο Υγείας να αναλάβει αυτό τον έλεγχο των νοσοκομείων στην Αρεκίπα.

Ο Βισκάρα διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του έχει κάθε πρόθεση να επαναφέρει την κατάσταση στην ομαλότητα το συντομότερο δυνατό.

Την καταστροφική κατάσταση στην Αρεκίπα αντανακλά το βίντεο, το οποίο γνώρισε μεγάλη διάδοση στο Περού, στο οποίο εικονίζεται μια γυναίκα με προσωπίδα καθώς προσπαθεί, εμφανώς απελπισμένη, κλαίγοντας και φωνάζοντας, να τρέξει, να προλάβει, αν μπορεί να σταματήσει το αυτοκίνητο στο οποίο επιβαίνει ο πρόεδρος, που επισκέφθηκε την περασμένη Κυριακή την πόλη· μάταια, η αυτοκινητοπομπή την προσπερνά με ταχύτητα.

Η γυναίκα, η Σέλια Καπίρα, εκλιπαρεί στο βίντεο αυτό για βοήθεια, για να βρεθεί ένα κρεβάτι σε νοσοκομείο για τον σύζυγό της, που έχει συμπτώματα της COVID-19 και είναι σοβαρά.

Ο Αδόλφο Μαμάνι, ο άντρας της, πέθανε δύο ημέρες αργότερα, την Τρίτη, στα 57 του χρόνια.

Το Περού επί του παρόντος κατατάσσεται δεύτερο σε όλη τη Λατινική Αμερική ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 (371.096), μετά τη Βραζιλία και τρίτο ως προς τον αριθμό των θανάτων (17.654), μετά τη Βραζιλία και το Μεξικό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ