today-is-a-good-day
21.7 C
Athens

Η στρατηγική του ΚΙΝΑΛ για την κυριαρχία στον χώρο της Κεντροαριστεράς

«Χαλίφης» στη θέση του «Χαλίφη» φιλοδοξεί να γίνει η Φώφη Γεννηματά στο χώρο της Κεντροαριστεράς, μετα την αναπάντεχη κρίση που εχει ξεσπάσει στο ΣΥΡΙΖΑ, λόγω της σκευωρίας της Novartis και αναπροσαρμόζει προς  αυτή την κατεύθυνση τη στρατηγική της.

Του Κώστα Πασίση

Αυτό το μήνυμα διαρρέει εμμέσως η Χαρ. Τρικούπη, ύστερα από την κοινή συνεδρίαση της Κ.Ο και του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, καθώς το εγχείρημα είναι εξαιρετικά δύσκολο, όπως αναγνωρίζεται ακόμη και από τους πιο αισιόδοξους…

Ωστόσο, το βέβαιο είναι, ότι στο ΚΙΝΑΛ αναθάρρησαν βλέποντας τον άγριο πόλεμο που έχει ξεσπάσει στην Κουμουνδούρου, με αφορμή την παρασκηνιακή δράση Παππά, που είναι η κορυφή του παγόβουνου της κρίσης καθώς τα αίτια είναι βαθύτερα και σχετίζονται με τη νομή της Εξουσίας.

Τόσο η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ οσο και τα πρωτοκλασάτα στελέχη του βλέπουν να διανοίγεται μπροστά τους μια «χρυσή ευκαιρία» ανάκαμψης τουλάχιστον, με αφορμή τη χαμένη «τιμή» της Αριστεράς στα …παραμάγαζα της διαπλοκής και στο real estate του κ. Παπαδημούλη.

Τα κορυφαία στελέχη του ΚΙΝΑΛ χαρακτηρίζουν ως αστείο το επιχείρημα της Κουμουνδούρου πέρι της  επιστροφής της χώρας στο «βρώμικο 89» καθώς δεν μπορεί να γίνει η παραμικρή σύγκριση αλλά και το κυριότερο επειδή ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι Ανδρεας Παπανδρέου.

Μια θέση που ενισχύεται και από όσα ανέφερε ο πρώην Πρόεδρος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ Νίκος Κωνσταντόπουλος μιλώντας στο ACTION 24.  «Aποτελεί δυσφήμηση των αγώνων της Αριστεράς το να συγκρίνει τα όσα συνέβησαν τότε με τα σημερινά γεγονότα», υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

Στη Χαρ. Τρικούπη ήδη πέφτουν στοιχήματα μεταξύ των στελεχών,  ότι στις νέες δημοσκοπήσεις, που θα δουν το φως της δημοσιότητας, το ΚΙΝΑΛ θα καταγράψει άνοδο και ο ΣΥΡΙΖΑ μείωση των ποσοστών του, με δεδομένο ότι τα στοιχεία είναι συντριπτικά σε βάρος τους.

Στο πλαίσιο αυτό, η Φώφη Γεννηματά «κόβει» κάθε κουβέντα για διάλογο με το ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά τώρα που είναι στριμωγμένος στη γωνία και υπερτονίζει την αυτόνομη πορεία του κόμματος.

Αυτό προκύπτει και από το γεγονός ότι η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ ζητεί επιμόνως από την κυβέρνηση να βάλει στο «κάδρο» των ευθυνών για την άθλια σκευωρία της Novartis, τον Αλέξη Τσίπρα, εμφανιζόμενη επι της ουσίας βασιλικότερη του βασιλέως.

Στην προκειμένη περίπτωση καθίσταται αυτονόητο ότι όταν ζητάς την κεφαλή  επι πίνακι κάποιου, δεν μπορείς να είσαι και συνομιλητής του για το μέιζον θέμα της συμπόρευσης των δυο κομμάτων.

Όσον αφορά την στάση του ΚΙΝΑΛ απέναντι στη κυβέρνηση, τα κορυφαία στελέχη του …απειλούν με σκληρή αντιπολίτευση η οποία όμως θα περιλαμβάνει στη «φαρέτρα» της και τεκμηριωμένες προτάσεις, όπως αρμόζει σε ένα κόμμα που διεκδικεί το δεύτερο ρόλο στο πολιτικό σκηνικό, λόγω της ανεπάρκειας του Αλέξη Τσίπρα να ανταποκριθεί στην αποστολή του.

Βέβαια παραμένει ζητούμενο μέχρι στιγμής γιατί δεν στηρίζει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις πορείες, που κινείται στη λογική της πρότασης Καμίνη. Και η εξήγηση ίσως να βρίσκεται στην τακτική των ίσων αποστάσεων…

Τέλος ενδιαφέρον έχει και η άποψη που διατύπωσε προ ημερών και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Σπήλιος Λιβανός σε μια …φιλική μονομαχία του με τον εκπρόσωπο επικοινωνίας του ΚΙΝΑΛ Παν. Βλάχο. «Εμείς πιστεύουμε ότι εσείς θα είστε η αξιωματική αντιπολίτευση στις επόμενες εκλογές», ανάφερε χαρακτηριστικά  ο κ. Λιβανός αναγκάζοντας τον πολιτικό αντίπαλο του να χαμογελάσει…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ