today-is-a-good-day
14.7 C
Athens

Ο Κ.Μητσοτάκης η Φώφη Γεννηματά και οι ανοικτοί δίαυλοι Κυβέρνησης -ΚΙΝΑΛ

Μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Φώφης Γεννηματά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτιμά την αρχηγό του ΚΙΝΑΛ για συνομιλητή του και από το ΣΥΡΙΖΑ τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, όπως απεκάλυψε ο ίδιος πριν από ένα χρόνο, κατά τη διάρκεια της κεντρικής προεκλογικής συνέντευξης του.

Του Κώστα Πασίση

Αυτό σηματοδοτεί μεταξύ άλλων η απόφαση του να παραστεί σήμερα στη Βουλή, στην «Ώρα του Πρωθυπουργού», και να απαντήσει σε ερώτηση της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής κυρίας Φώφης Γεννηματά για την οικονομία και την εργασία.
Πρόκειται για μια αμιγώς πολιτική κίνηση, καθώς θα μπορούσε ειδικά σήμερα, να μην πάει στη Βουλή, με δεδομένη την παρουσία του στα εγκαίνια του Ελληνικού και το βαρύ πρόγραμμα του. Εν τούτοις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εδώ και μια εβδομάδα είχε ενημερώσει για τις προθέσεις του.

Ρόλο στην επιτελική αυτή κίνηση έπαιξε και το «timing», που δεν είναι τυχαίο καθώς συμπίπτει χρονικά με την τρομερή κρίση που έχει ξεσπάσει στο ΣΥΡΙΖΑ, από τις ανατριχιαστικές αποκαλύψεις για το «παρακράτος», τα «μαγαζάκια’ και τις μεγάλες μπίζνες, που «λεκιάζουν» το κύρος του και το ρόλο του, ως Αξιωματική Αντιπολίτευση.

Στην πραγματικότητα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προέβη σε μια κίνησή καλής θέλησης προς την Φώφη Γεννηματά, σε μια περίοδο που το ΚΙΝΑΛ αναπροσαρμόζει τη στρατηγική του διεκδικώντας μεγαλύτερο κομμάτι στην πολιτική πίτα.

Παράλληλα αναγνωρίζει ότι η Χαρ. Τρικούπη έχει εποικοδομητικό ρόλο στο πολιτικό σκηνικό και στη Βουλή έχοντας κάνει αρκετές φορές προτάσεις που έχουν ενδιαφέρον…
Επίσης στην «ατζέντα» του Πρωθυπουργού υπάρχει και η παρουσία της Φώφης Γεννηματά στην πρόσκληση του για κοινή εμφάνιση των πολιτικών αρχηγών στην εκδήλωση μνήμης για τα θύματα της Marfin.

Επισημαίνεται ότι το ΚΙΝΑΛ μέχρι σήμερα έχει υπερψηφίσει 48 κυβερνητικά νομοσχέδια και αυτό είναι ένα στοιχείο με τη δική του πολιτική σημασία, αν και συνεργάτης του Πρωθυπουργού ξεκαθαρίζει ότι δεν υπήρξε, ούτε υπάρχει στον ορίζοντα κάποιο πολιτικό ειδύλλιο, μεταξύ των δυο κομμάτων.

Ωστόσο, όλα αυτά συμβαίνουν στο προσκήνιο. Δραστηριότητα όμως και μάλιστα μεγάλη υπάρχει και στο παρασκήνιο, όπως είναι οι επαφές για να βρεθεί ένας «modus vivendi» στο κυβερνητικό νομοσχέδιο για τις πορείες καθώς υπάρχει συναντίληψη στις γενικές του αρχές.

Το Μαξίμου θέλει καλές σχέσεις και ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με την Χαρ. Τρικούπη, γι αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης παίζει «τίμιο» πολιτικό παιχνίδι, αποφεύγοντας τις προκλήσεις με «πρεσινγκ» σε ενεργά στελέχη του ΚΙΝΑΛ. Κάτι που αναμένεται να επιβεβαιωθεί και στις επικείμενες διορθωτικές κίνησες στην κυβέρνηση του.

Να σημειώσουμε επίσης ότι περί τα τέλη του μήνα θα ολοκληρωθούν οι εργασίες της Προανακριτικής Επιτροπής για τη σκευωρία της Novartis όπου δέκα πολιτικά πρόσωπα, τόσο από τη ΝΔ, όσο και από το ΚΙΝΑΛ σπιλώθηκαν σε ανεπίτρεπτο βαθμό και πλησιάζει η ώρα του πορίσματος.

Η σημερινή συνεδρίαση της Βουλής είναι και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον Πρωθυπουργό να αναφερθεί στις νέες πρωτοβουλίες που θα πάρει η Κυβέρνηση για να στηρίξει τον κόσμο της εργασίας και την επιχειρηματικότητα.

Οι πρωτοβουλίες αυτές, μεταξύ άλλων, θα αφορούν το Πρόγραμμα «Συν-εργασία», τις ασφαλιστικές εισφορές και τη γενναία μείωση της προκαταβολής φόρου, που όπως αποκάλυψε χθες ο υπουργός Οικονομίας Χρήστος Σταϊκούρας σε ορισμένες περιπτώσεις θα φτάνει ακόμα και το 100%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ