today-is-a-good-day
22.2 C
Athens

Δεν αντέχεται τόσος πολιτικός στρουθοκαμηλισμός – Γράφει ο Ζ.Ζούπης

Λίγες μέρες πριν, μιλώντας στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΚΙΝΑΛ η Πρόεδρός του καταφερόταν κατά αμφιλεγόμενων δημοσκοπήσεων , σεξιστικών σχολίων και fake news που περίπου συνωμοτούν κατά του ΚΙΝΑΛ! Ας μείνω στις δημοσκοπήσεις.

Ο μέσος όρος της δημοσκοπικής επίδοσης του ΚΙΝΑΛ στον τελευταίο γύρο δημοσκοπήσεων όλων των εταιρειών ήταν 5%. Φαίνεται ότι η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ έχει την αίσθηση ότι ανέβαινε, ότι σάρωνε και έτσι κατάγγελλε τις αμφιλεγόμενες δημοσκοπήσεις.

Του Ζαχαρία Ζούπη

Προσωπικά ως υπεύθυνος ερευνών της OPINION POLL άρχισα να αισθάνομαι ολίγον ύποπτος, ολίγον ” στημένος” από κάποιο σύστημα αφού στην πρόσφατη έρευνά μας μέτρησα την πρόθεση ψήφου προς το ΚΙΝΑΛ 4.5%. Πολύ περισσότερο που σειρά στελεχών του ήταν κομιστές ενός επιθετικού κλίματος και βέβαια η εφημερίδα « ΚΑΡΦΙ» φρόντισε να « στολίσει» και εμένα προσωπικά,, αλλά και την OPINION POLL , σχεδόν απειλητικά για το μέλλον. Φαντάσου να μην είχαμε πιάσει και ακριβώς τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών και των Εθνικών Εκλογών, μη φοβούμενοι να δώσουμε μεγάλες διαφορές μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, δεχόμενοι τότε τα βέλη στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Τώρα αν τα ίδια τα στελέχη που λένε και γράφουν κενά περιεχομένου σχόλια καταλαβαίνουν ποια είναι η δημοσκοπική αξία μίας διαφοράς 0.5% είναι άλλη υπόθεση. Αρκεί να λέμε διάφορα , για να ξεχνιέται το βασικό: Το 5% ή το 4.5% είναι πολύ κάτω από το 8.1% που πήρε το ΚΙΝΑΛ στις Εθνικές Εκλογές. Σωστά; Επιπλέον, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει δυνάμεις, το ΚΙΝΑΛ δείχνει ανήμπορο να « εισπράξει». Αυτό απασχολεί την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ; Απ΄ότι βλέπω, δυστυχώς όχι. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Υπάρχει μία εχθρότητα απέναντι σε κάθε κρίση δημοσκόπου, επικοινωνιολόγου ή πολιτικού στελέχους που τολμήσει να σημειώσει τους λόγους σταθερής πτώσης των ποσοστών του ΚΙΝΑΛ και τον κίνδυνο πολύ πιο άσχημων αποτελεσμάτων αν λάβει κανείς υπόψη την συμπίεση ανάμεσα στην Ν.Δ του Κ. Μητσοτάκη που έχει καταλάβει τον χώρο του Κέντρου και του ΣΥΡΙΖΑ που και στα μη καλά του είναι η δεύτερη ισχυρή δύναμη του τόπου και μακράν του τρίτου, που αν δεν προσέξει μπορεί να βρεθεί και τέταρτο μετά το Κ.Κ.Ε.

Ως δια μαγείας είναι κάποιες ώρες που από το ΚΙΝΑΛ έχει μία ευφορία λόγω …δημοσκοπήσεων! Αν δει βέβαια κάποιος την δημοσκόπηση θα δει ότι δίνει μόλις 5.1% ως Πρόθεση ψήφου στο ΚΙΝΑΛ , όταν η ίδια έδινε 5% πριν ένα μήνα! Μιλάμε δηλαδή για αύξηση …0.1%, όχι για μικρή άνοδο! Η αιτία βέβαια αυτής της χαράς μάλλον είναι άλλη. Η Πρόεδρος δείχνει υψηλή δημοφιλία και μάλιστα έρχεται δεύτερη περνώντας τον Α. Τσίπρα. Δεν έχει σημασία δηλαδή που το ΚΙΝΑΛ παίρνει 5.% και ο ΣΥΡΙΖΑ 20%. Σημασία έχει ότι η κ. Φώφη Γεννηματά. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος Τύπου έκανε και δήλωση ότι « η κ. Φώφη Γεννηματά είναι το ισχυρό χαρτί του ΚΙΝΑΛ» ! Είναι νέος άνθρωπος βέβαια και μάλλον δεν θα θυμάται ορισμένα ιστορικά προηγούμενα.Ας αναφέρω ορισμένα: ο Λεωνίδας Κύρκος ήταν από τα πιο δημοφιλή στελέχη της Αριστεράς στην Μεταπολίτευση.Το κόμμα του έπαιρνε 1%- 1,5%. Η Μαρία Δαμανάκη είχε τεράστια δημοφιλία . Το Κόμμα της, ο Συνασπισμός έμεινε εκτός Βουλής στις εκλογές του 1993 παίρνοντας 2.98%. Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος ήταν από τα πολιτικά στελέχη που διέθετε και υψηλό κύρος και μεγάλη δημοφιλία. Ιδροκόπησε να ξαναβάλει τον Συνασπισμό στην Βουλή , όπως και ιδροκοπούσε να περάσει το κατώφλι του 3% κάθε φορά που γίνονταν εκλογές.

Συμπέρασμα: Είναι σημαντικό ένα κόμμα να έχει ηγέτη με υψηλή δημοφιλία.Μόνο που αυτή πρέπει να εξηγείται ως προς τους λόγους που την τροφοδοτούν.Πολλά πολιτικά στελέχη έχουν υψηλή δημοφιλία επειδή είναι συμπαθητικοί ή επειδή έχουν ένα ανθρώπινο πρόσωπο ή για άλλους λόγους ( να τον θεωρούν ικανό ή δυναμικό ή οραματιστή ή οτιδήποτε άλλο).Ο ηγέτης όμως κρίνεται από το αν αξιοποιεί αυτή την δημοφιλία για να επιλύσει τα προβλήματα κόμπους που κρατάνε το Κόμμα του καθηλωμένο ή και με πτωτικές στάσεις. Στην περίπτωση του ΚΙΝΑΛ όλα δείχνουν τελματωμένα. Υπάρχει στρατηγικό κενό, παλινωδίες στην τακτική του και το στίγμα του, έλλειμμα Δημοκρατικής λειτουργίας, ασαφές ποιους θέλει να εκπροσωπήσει, απουσία και ενιαίου ιστορικού αφηγήματος από τις διάφορες ομάδες και απουσία αφηγήματος για το μέλλον. Ακριβώς γι αυτό και δέκα μόλις μήνες μετά τις εκλογές έχει απώλειες – δημοσκοπικά πάντα – τουλάχιστον της τάξης του 33.3%. Το 65%-66% των ψηφοφόρων του απαντά θετικά σόλες τις επιλογές του Κ.Μητσοτάκη , την ίδια ώρα που ορισμένα στελέχη του κάνουν πρόταση για διάλογο και σύγκλιση με τον « ‘ομορο» χώρο του ΣΥΡΙΖΑ επικαλούμενοι μάλιστα το ψεύτικο άλλοθι ότι υπάρχει δεξιά ομάδα(!), χωρίς κανείς από την ηγεσία να αντιδρά.

Αυτά είναι τα προβλήματα του ΚΙΝΑΛ και η κ.Φώφη Γεννηματά πρέπει να δείξει ότι τα λύνει, κάτι που δεν το έχει δείξει μέχρι τώρα, ούτε η ίδια, ούτε η στενή ηγετική ομάδα. Όλα τα άλλα αποτελούν ένα ασυγχώρητο πολιτικό στρουθοκαμηλισμό που απλά καθησυχάζει την Πρόεδρο. Έτσι όμως δεν προχωρούν τα κόμματα δυναμικά προς τα εμπρός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ