today-is-a-good-day
22.8 C
Athens

Οι μόνες λέξεις πια κ. Δένδια είναι: «Συγγνώμη» και «παραιτούμαι».

 

Όσο γλυκιά και αν είναι η υπουργική καρέκλα και η εξουσία, όσο μεγάλη ιδέα κι αν έχει κάποιος για τον εαυτό του, όσο φιλόδοξος ή ματαιόδοξος κι αν είναι, όσο αναντικατάστατο και ικανότερο όλων κι αν θεωρεί εαυτόν, όταν κάνει μια τόσο μεγάλη και σοβαρή γκάφα, όπως αυτή που έκανε ο Νίκος Δένδιας, στην υπόθεση με την «κατάληψη» ελληνικού εδάφους στον Έβρο από Τούρκους, εκθέτοντας ανεπανόρθωτα τον ίδιο και σε μεγάλο βαθμό την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό του, οφείλει πρώτα να ζητήσει συγγνώμη και μετά να παραιτηθεί, για να βγάλει από την δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση.
Για να θυμηθούμε λίγο πως χειρίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών ένα αστείο, τελικά, στην ουσία του ζήτημα και πως ο ίδιος το μετέτρεψε σε μείζον.

Γιατί; Γιατί πριν ελέγξει, πριν ψάξει, πριν ρωτήσει και πριν ερευνήσει, ως οφείλει εκ της θέσεως του και μετά να βγει στα ΜΜΕ, προτίμησε να ικανοποιήσει, για μία ακόμη φορά, την φιλαρέσκειά του και να πάρει σβάρνα τηλεοράσεις και ραδιόφωνα, για να… βάλει τα πράγματα στη θέση τους… Και τελικά τα έκανε μπάχαλο. Είτε από άγνοια είτε επειδή πάτησε την πεπονόφλουδα που του έριξαν. Και τα δύο, πάντως, ανεπίτρεπτα για υπουργό Εξωτερικών.

Ας τα πάρουμε από την αρχή: «Παίζει» ξαφνικά σε κάποια site και μετά και στην… απολύτως αξιόπιστη και έγκυρη, ειδικά στα γεωπολιτικά ζητήματα βρετανική SUN, η γνωστή ιστορία με την «κατάληψη» εδάφους στον Έβρο. Ο υπουργός επιχειρεί να υποβαθμίσει την υπόθεση, πετυχαίνοντας, όμως, το ακριβώς αντίθετο, κάνοντας την απίστευτη δήλωση: «Υπάρχει ένα ζήτημα αμφισβήτησης του ακριβούς ορίου, εξαιτίας και των αλλαγών της κοίτης του ποταμού. […] Δεν μ’ αρέσει να δημιουργώ εντάσεις ανάμεσα σε δυο χώρες οι οποίες είναι σύμμαχοι. Αυτά τα πράγματα λύνονται χωρίς να γραφεί ούτε μονόστηλο σ’ εφημερίδα. Μπορούν κάλλιστα να γίνουν οι ανάλογες μετρήσεις και, με μια επιτροπή κοινή όλα αυτά τα πράγματα να επιλυθούν. Μιλάμε για λίγες δεκάδες μέτρα».

Δηλαδή τι έκανε; Και το επιβεβαίωσε ως συμβάν και είπε και την απίστευτη μπαρούφα για τις «λίγες δεκάδες μέτρα», καθιστώντάς το μόνος του από φήμη ή πεπονόφλουδα, θέμα τεραστίων διαστάσεων. Έλα όμως που δεν σταματά εκεί… Βγάζει και μια ανακοίνωση ότι «με εντολή (βεβαίως βεβαίως) του Υπουργού Νίκου Δένδια, η Πρεσβεία της Ελλάδας στην Άγκυρα έκανε διάβημα προς την τουρκική πλευρά». Δηλαδή, ξαναεπιβεβαιώνει το «συμβάν»!

Όπως είναι λογικό το «τσιμπάει» η αντιπολίτευση και δη ο ΣΥΡΙΖΑ και το φουντώνει! Και τι κάνει ο κύριος υπουργός; Χαρακτηρίζει «fake news» και «ανοησίες» τις φήμες ή τα ανυπόστατα ή ακόμα και προβοκατόρικα δημοσιεύματα, τα οποία όμως ο ίδιος κατέστησε «είδηση», επιβεβαιώνοντάς τα μόλις λίγες ώρες πριν! Βάζει στο παιχνίδι και ένα «ακροδεξιό κόμμα που υιοθέτησε τον ισχυρισμό» και τον ΣΥΡΙΖΑ που τον «υπερακόντισε», ρίχνει και μερικά τσιτάτα του τύπου: «Δεν είμαι διατεθειμένος τα μεγάλα ζητήματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής να τα θέσω στη βάσανο των μικροκομματικών συμφερόντων» ή «το εθνικό συμφέρον δε μπορεί να γίνεται κλωτσοσκούφι για δημοσκοπικά συμφέροντα» και ζητά με αυστηρότητα «να σταματήσουν οι ανοησίες εδώ».

Και νομίζει ότι έτσι έβαλε τα πράγματα στη θέση τους, ενώ τα έχει κάνει όσο χειρότερα μπορούσε. Και επικοινωνιακά και επί της ουσίας. Η συγγνώμη και η παραίτηση θα έπρεπε να έχουν ζητηθεί και υποβληθεί, την ώρα που αποδείχθηκε πως πρόκειται για fake news και φάνηκε το μέγεθος της γκάφας. Πόσω δε μάλλον μετά που ο κ. υπουργός το έκανε ακόμα χειρότερο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ