today-is-a-good-day
17.6 C
Athens

ΣΥΡΙΖΑ: Η μακάβρια αντιπολίτευση του κορωνοϊού – Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Καθημερινός βομβαρδισμός ανακοινώσεων, fake news, ειρωνείες, βωμολοχίες, όργιο καταγγελιών, καταστροφικές προβλέψεις, έξαρση ιδεολογικού πυρετού, προτάσεις τύπου «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης», εμφυλιοπολεμικές απειλές στο twitter με το trend «μετά θα λογαριαστούμε»: Ο ΣΥΡΙΖΑ επιφανειακά και υποκριτικά στηρίζει την εθνική προσπάθεια, υπόγεια και ύπουλα όμως ρίχνει καθημερινά το δηλητήριο. Και επιδίδεται συστηματικά σε μια μακάβρια προπαγάνδα, στην «αντιπολίτευση του κορονοϊού».

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη*

Ποτέ άλλοτε στη σύγχρονη Ιστορία της η Ελλάδα δεν βρέθηκε στην ανάγκη να αντιμετωπίσει συγχρόνως κίνδυνο πανδημίας και κίνδυνο παραβίασης των συνόρων της. Επί έναν ολόκληρο μήνα, η χώρα έθεσε σε επιφυλακή συγχρόνως το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, του Λιμενικού, της Πυροσβεστικής, των γιατρών, των νοσηλευτών, του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, όλων των πολιτών, είτε δίνουν την ατομική μάχη να αυτοπεριοριστούν, είτε συνεχίζουν να εργάζονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της προσβολής τους από τον ιό.

Καμία άλλη χώρα δεν βρέθηκε αυτόν τον καιρό στη θέση της Ελλάδας. Όλες οι χώρες, πλην της πατρίδας μας, είχαν να πολεμήσουν μόνο τον κορωνοϊό. Οι περισσότερες είναι χώρες με ισχυρές οικονομίες και παραγωγή. Εμείς, από οικονομικής πλευράς, πολεμάμε με λιανοντούφεκα. Και παρ’ όλα αυτά, χώρες πολύ πιο ισχυρές από την πατρίδα μας γονάτισαν, εξαιτίας σοβαρών λαθών, αφού υποτίμησαν τον κίνδυνο και καθυστέρησαν να πάρουν μέτρα.

Οι χώρες που περισσότερο έχουν πληγεί είναι αυτές που ατύχησαν να έχουν  στο τιμόνι είτε ασταθείς ηγέτες, είτε ασταθείς κυβερνήσεις, προϊόντα διαλυτικών εκλογικών συστημάτων και άλλων διαλυτικών για την εθνική συνοχή και ενότητα καταστάσεων. Σε αντίθεση με την Ελλάδα που έχει το προνόμιο μιας σταθερής κυβέρνησης και πρωθυπουργού που παίρνει την κατάλληλη απόφαση στην κατάλληλη στιγμή. Και που έβαλε προτεραιότητες. Με βασική προτεραιότητα το «primum vivere».

Κάποιοι μπορεί να νιώθουν ότι αδικούνται. Αλλά είμαστε σε πόλεμο. Και πολλά διορθώνονται στην πορεία.

Παρά το γεγονός ότι στις «άτυχες» χώρες οι αντιπολιτεύσεις θα είχαν κάθε λόγο να σηκώσουν τον κόσμο στο ποδάρι, αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα δεν συμβαίνει πουθενά.

Προσεκτική αντιπολίτευση για να μη διχαστούν οι λαοί τους

Αν εντοπιστούμε στην Ιταλία και στην Ισπανία, που είναι μεσογειακές χώρες πιο κοντά στο δικό μας πολιτικό ταμπεραμέντο, η πολιτική κριτική είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Προσπαθούν όλοι μαζί να δουν τι θα κάνουν και τη γνώμη τους τη λένε στα κοινοβούλια, όπου μιλούν οι πολιτικοί αρχηγοί.

Στην Ισπανία, όπου οι μοιραίες καθυστερήσεις προέκυψαν από τις διαφωνίες με τις αυτονομίες, αλλά και στο εσωτερικό της κυβέρνησης, μεταξύ Σοσιαλιστών και Podemos, ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος Πάμπλο Κασάδο περιορίστηκε να πει πως «εμείς δεν θα κάνουμε αυτά που κάνατε εσείς όταν, επί Ραχόι, είχαμε μόλις ένα περιστατικό Έμπολα». Αυτοί που ξεσηκώθηκαν είναι οι πρόεδροι των αυτόνομων κοινοτήτων, αλλά και πάλι λόγω της αντιπαράθεσής τους με την κυβέρνηση για τον φόβο μήπως τα περιοριστικά μέτρα πλήξουν την… αυτονομία τους.

Αυτό που συνέβη στην Ισπανία, είναι η μηνυτήρια αναφορά πολίτη σχετικά με την επίδραση στη διάδοση του ιού από το κάλεσμα της κυβέρνησης για μαζική συμμετοχή στις διαδηλώσεις για την Ημέρα της Γυναίκας, στις 8 Μαρτίου – και ενώ η Ισπανία θρηνούσε ήδη 13 νεκρούς από τον κορωνοϊό. Και τώρα με την υπόθεση ασχολείται η Δικαιοσύνη.

Στην Ιταλία, όπου επίσης οι μοιραίες καθυστερήσεις προέκυψαν από τις διαφωνίες με τις περιφέρειες και τις διαφωνίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης, μεταξύ Δημοκρατικού Κόμματος και του Κόμματος των Πέντε Αστεριών, η συζήτηση έγινε στη Γερουσία. Και εκεί ασκήθηκε μια εξαιρετικά ήπια κριτική, με τον Ρέντσι, που στηρίζει την κυβέρνηση αλλά έχει αποσύρει τους υπουργούς του, να λέει ότι ίσως μετά το τέλος της κρίσης χρειαστεί μια εξεταστική επιτροπή. Ακόμη και ο Σαλβίνι παραδέχθηκε τα δικά του λάθη.

Πουθενά δεν υπάρχουν όχι δέκα, αλλά ούτε μία ανακοίνωση κόμματος την ημέρα – αν και όλοι θα είχαν να πουν πολλά.

Γιατί γνωρίζουν ότι στις κρίσεις δεν υπάρχει τίποτε χειρότερο από την διχόνοια, τον διχασμό!

Επαναστατική γυμναστική στο twitter

Και μόνο στην Ελλάδα έχουμε καταιγισμό! Ό,τι θυμούνται χαίρονται!

Όλη η Ελλάδα τρέχει πάνω κάτω, από τον Έβρο στα νησιά και από τα νησιά στις πόλεις και οι Συριζαίοι επιδίδονται σε επαναστατική γυμναστική στο twitter, οι πρωτοκλασάτοι μας απειλούν ότι… θα λογαριαστούμε μετά – αλήθεια, ποιον απειλούν με τις τζάμπα μαγκιές τους; – ενώ άλλος σπέρνει fake news ότι τάχα επιβλήθηκαν capital control και άλλοι παριστάνουν τον Καραϊσκάκη του γλυκού νερού, δανειζόμενοι, λέει, τις βωμολοχίες τους.

Όταν τα αναφέρουμε όλα αυτά, η (υποκριτική) απάντηση είναι πως τον τόνο τον δίνει ο αρχηγός και πως τα υπόλοιπα είναι… μεμονωμένα περιστατικά!

Φυσικά, δεν ισχύει ούτε το ένα ούτε το άλλο.

Πρώτον επειδή ο ίδιος ο κ. Τσίπρας με τις δηλώσεις του υπονομεύει την εθνική προσπάθεια για το «μένουμε σπίτι». Διότι τι άλλο εκτός από υπονόμευση είναι οι δηλώσεις του πως «κάνουμε το ατομικό μας καθήκον και μένουμε σπίτι, αλλά το κράτος κρύβεται πίσω από την ατομική ευθύνη και δεν αναλαμβάνει τη δική του»; Δεν προτρέπει όποιον θέλει να μην αυτοπεριοριστεί να πει «αφού το κράτος δεν κάνει τη δουλειά του, γιατί να κάνω εγώ τη δική μου;».

Δεύτερον, ο καταιγισμός των ανακοινώσεων προέρχεται από τα πρωτοκλασάτα στελέχη του, με επικεφαλής τον εκπρόσωπο κ. Χαρίτση, τον γραμματέα του κόμματος κ. Σκουρλέτη και πρώην υπουργούς και την πρώην περιφερειάρχη, που επίσης με κάποιον θέλουν να «λογαριαστούν»!

Τρίτον, τα «μεμονωμένα περιστατικά» δεν είναι καθόλου μεμονωμένα, διότι πρόκειται για στενούς συνεργάτες του κ. Τσίπρα, αλλά και ευρωβουλευτή του κόμματός του.

Και όλα αυτά ενώ όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν και αναγνωρίζουν ότι καταβλήθηκε και καταβάλλεται τιτάνια προσπάθεια – για να κρατηθούν τα σύνορα, για να κρατηθούν τα νοσοκομεία, για να παραγγελθούν φάρμακα και υλικά, για να οργανωθεί ο επαναπατρισμός Ελλήνων από κάθε γωνιά του πλανήτη, για να οργανωθεί η τηλεργασία, να δημιουργηθούν ψηφιακές πλατφόρμες, να διεξάγονται μαθήματα εξ αποστάσεως, να δίνονται πιστοποιητικά και επιδόματα με ένα κλικ, να ανακοινώνονται μέτρα στήριξης κατά ριπάς.

Πάντα ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει περισσότερα, πάντα έχει «κοστολογημένες» προτάσεις, περίπου έχει ανακαλύψει ένα καινούργιο «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης».

Βομβαρδισμός ανακοινώσεων

Και ιδού οι αποδείξεις:

-Στις 27 Μαρτίου, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του προέβησαν σε… 16 (αριθμός) παρεμβάσεις:

Ανακοινώσεις από Ν. Παππά και Γ. Τσίπρα (υπό τον τίτλο «Αναστολή συμβάσεων για μισθωτούς, κουπόνια για μεσαία τάξη και γκάζι στην κατηφόρα η συνταγή Μητσοτάκη»), από τους Χαρίτση και Κατρούγκαλο για τα αποτελέσματα της τηλεσυνόδου των Ευρωπαίων ηγετων – πάντα με αιχμές για τον πρωθυπουργό και την στάση του – από το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, από τους Αχτσιόγλου, Λάππα και Τσακαλώτο, μεμονωμένη δήλωση Αχτσιόγλου

 

Δηλώσεις σε μέσα ενημέρωσης που μετά μοιράστηκαν μέσω του ΑΠΕ ως ανακοινώσεις, από τους Σαντορινιό, Γεροβασίλη, Αχτσιόγλου, Παππά (πάλι με… γκάζια), Βίτσα.

 

Ανακοίνωση για τα «στοιχεία» του «Παρατηρητηρίου του Τομέα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ για την πανδημία».

 

Μία ερώτηση στη Βουλή σχετικά με την πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά κατά την πανδημία

 

Μακροσκελής ανακοίνωση περί τηλεδιάσκεψης του Τομέα Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ με περιβαλλοντικές ΜΚΟ – άσχετο, αλλά συνέβη κι’ αυτό!

 

Και δεύτερη μακροσκελής ανακοίνωση για τις «προτάσεις μέτρων της ΕΠΕΚΕ Αγροτικής Ανάπτυξης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξη της βιωσιμότητας της Αγροτικής Παραγωγής».

 

Ένα βίντεο του Παρατηρητηρίου Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ για το ΕΣΥ.

 

-Στις 26 Μαρτίου, είχαμε… 21 παρεμβάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ:

 

Τρεις δηλώσεις Χαρίτση, έξι ανακοινώσεις (Σπίρτζης, Ξανθός, Νοτοπούλου, Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ, για τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και για την ομιλία Τσίπρα στην Πολιτική Γραμματεία), τέσσερις ανακοινώσεις για συνεντεύξεις (Αχτσιόγλου, Σκουρλέτης, Γεροβασίλη, Φίλης), πέντε ερωτήσεις – η μία για την εξέλιξη των δικαστικών ερευνών για τα δάνεια των κομμάτων, ενώ τα δικαστήρια είναι κλειστά – και μια τροπολογία στη Βουλή, μια ανακοίνωση για την τοποθέτηση Παππά στη Βουλή, όπου πάλι ο τίτλος μιλούσε για… γκάζι στην κατηφόρα (του άρεσε, αλλά το πολύ το Κύριε ελέησον…) και μια ανακοίνωση για την τοποθέτηση Τζανακόπουλου στη Βουλή για το μεταναστευτικό.

 

-Στις 25 Μαρτίου, είχαμε 8 παρεμβάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ:

 

Ανακοινώσεις για συνεντεύξεις στελεχών του (Βίτσας, Βούτσης, Χαρίτσης, Σαντορινιός), ανακοίνωση για το… έβδομο iAsk&Watch για το ζήτημα της δημόσιας υγείας και του κορωνοϊού του iSYRIZA, ανακοίνωση του Τμήματος Δικαιοσύνης.

Δηλώσεις Ξανθού και Χαρίτση (όπου ο εκπρόσωπος καταγγέλλει πως λαμβάνονται μόνο περιοριστικά μέτρα και πως «όλα αυτά πλέον δεν συνιστούν απλά ολιγωρία της κυβέρνησης, αλλά επικίνδυνη ιδεοληψία που θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές»!

-Στις 23 Μαρτίου είχαμε άλλες 8 παρεμβάσεις:

Ο κ. Τσίπρας έκανε δύο… εμφανίσεις – μία στο fb για να μας πει πως όλοι κάνουν το ατομικό τους καθήκον σε αντίθεση με το κράτος και μία δήλωση μετά την τηλεδιάσκεψη με την Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας.

Επίσης: Μία δήλωση Σαντορινιού, μία ανακοίνωση για την δημιουργία Παρατηρητηρίου για τον κορωνοϊό, τρεις ανακοινώσεις για συνεντεύξεις (Δραγασάκη, Χαρίτση, Φάμελλου) και μία κατάθεση επίκαιρης ερώτησης από Παππά.

-Στις 22 Μαρτίου είχαμε 3 παρεμβάσεις:

Άρθρο του κ. Τσίπρα στο «Έθνος της Κυριακής» όπου μας είπε ότι… «ο κορονοϊός μαζί με χιλιάδες αθώους σκότωσε και το νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό»

Μια ανακοίνωση για το Report (sic) του Παρατηρητηρίου του Τομέα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ για την πανδημία.

Μία δήλωση του τομεάρχη Δικαιοσύνης Λάππα.

-Στις 20 Μαρτίου είχαμε 12 παρεμβάσεις:

Πέντε δηλώσεις (Αχτσιόγλου, Σαντορινιός, Λάππας, Κάτσης, Αραχωβίτης) και μία κοινή δήλωση τομεαρχών Εργασίας, Οικονομίας και Οικονομικών Αχτσιόγλου, Παππά και Τσακαλώτου.

Μια ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Δύο ανακοινώσεις για συνεντεύξεις (Βούτση, Φάμελλου).

Τρεις ερωτήσεις στη Βουλή.

-Στις 19 Μαρτίου είχαμε 16 παρεμβάσεις:

Μία δήλωση Τσίπρα (για το δώρο Πάσχα που δεν θα δινόταν, αλλά θα δοθεί)

Δύο ανακοινώσεις του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

Επτά δηλώσεις (Χαρίτσης, Τσακαλώτος – έκανε… τρεις – Φωτίου, Νοτοπούλου, Αρβανίτης), μία κοινή δήλωση (Νοτοπούλου, Αχτσιόγλου), μία κοινή δήλωση Ν. Παππά και Γ. Τσίπρα.

Ανακοινώσεις για συνεντεύξεις (Χαρίτσης, Ξενογιαννακοπούλου, Γεροβασίλη).

Μια ερώτηση στη Βουλή.

-Στις 18 Μαρτίου είχαμε 7 παρεμβάσεις:

Τρεις δηλώσεις (Αχτσιόγλου, Τσακαλώτος, Χαρίτσης) για τα «ανεπαρκή μέτρα της κυβέρνησης» κλπ.

Μία ανακοίνωση Τομέα Υγείας ΣΥΡΙΖΑ, άλλη μία για την ομιλία Τζανακόπουλου στη Βουλή, άλλες δύο για συνεντεύξεις Παππά και Γεροβασίλη.

-Στις 16 Μαρτίου είχαμε 5 παρεμβάσεις:

Δήλωση Τσίπρα με αφορμή την επικοινωνία του με τον πρωθυπουργό, όπου μας θύμισε τα… επιτεύγματά του και τις ιδεολογικές τους διαφορές…

Κοινή δήλωση Ν. Παππά και Γ. Τσίπρα.

Δύο ανακοινώσεις για ισάριθμες συνεντεύξεις Χαρίτση.

Ανακοίνωση της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου, Χίου, Σάμου, Βόρειας και Νότιας Δωδεκανήσου.

-Στις 15 Μαρτίου είχαμε 4 παρεμβάσεις:

Δήλωση Χαρίτση για το θέμα των εκκλησιασμών.

Ανακοίνωση για άρθρο Πολάκη στο Ντοκουμέντο.

Ανακοίνωση (πηγών) για την τρίωρη σύσκεψη Τσίπρα με τους συνεργάτες του για τον κορωνοϊό συνοδευόμενη από προτάσεις.

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ για το ίδιο θέμα.

-Στις 14 Μαρτίου είχαμε ανακοινώσεις για συνέντευξη Σπίρτζη και για άρθρο Χαρίτση

-Στις 12 Μαρτίου είχαμε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και μια δήλωση Χαρίτση για το θέμα των εκκλησιασμών.

 

-Στις 13 Μαρτίου είχαμε ανακοίνωση για συνέντευξη Παππά για την οικονομία και τον κορωνοϊό.

-Στις 11 Μαρτίου είχαμε μία ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και μια δήλωση Χαρίτση πάλι για το ζήτημα των εκκλησιασμών και μια ανακοίνωση για συνέντευξή του.

-Στις 10 Μαρτίου είχαμε την ανακοίνωση για την επίσκεψη κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Σκουρλέτη στον Έβρο, υπό τον εύγλωττο τίτλο «όχι στην εργαλειοποίηση του προσφυγικού με στόχευση τον διχασμό της κοινωνίας» και ανακοίνωση για συνέντευξη Χαρίτση περί της «συνόδου» της Κωνσταντινούπολης (που τελικά κατέληξε σε τηλεφωνική επικοινωνία) με την οποία… εγκαλούσε τον Μητσοτάκη, ζητώντας να μάθει αν ο Έλληνας πρωθυπουργός θα λάμβανε μέρος σε σύσκεψη υπό τον… Ερντογάν, την ώρα που αυτός προσπαθούσε να εισβάλει στο ελληνικό έδαφος δι’ αντιπροσώπων!

-Στις 9 Μαρτίου είχαμε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Μέρκελ (φυσικά επικριτική) και άλλη μια για το θέμα των εκκλησιασμών.

(Είχαν πάθει μανία με το θέμα, ενώ οι ίδιοι ανέκρουσαν πρύμναν από τη «συμφωνία» με την Εκκλησία και η μεγαλύτερη… πράξη αντίστασης ήταν η… αλλαγή αεροδρομίου για την υποδοχή του Αγίου Φωτός πέρσι, με αποτέλεσμα το γνωστό αλαλούμ. Κοντέψαμε να μην κάνουμε Ανάσταση και… χωρίς κορωνοϊό).

Και βέβαια, ενδιαμέσως γίνονταν διάφορες δηλώσεις για το μεταναστευτικό, όπου πότε ανακάλυπταν ακροδεξιούς στον Έβρο και πότε ακροδεξιούς στα νησιά.

Συμπέρασμα: Όλα τα παραπάνω κάνουν πάνω από 100 ανακοινώσεις, δηλώσεις, συνεντεύξεις, ερωτήσεις, όλες επιθετικές, μέσα σε ένα εικοσαήμερο εθνικού συναγερμού και αγώνα σε δύο πολύ σκληρά μέτωπα.

Υ.Γ1. Και… έχω παραλείψει άλλα τόσα!

Υ.Γ2. Και ενώ όλοι φτύνουν τον κόρφο τους και κάνουν τον σταυρό τους, αναλογιζόμενοι τι θα συνέβαινε αν στην κυβέρνηση βρισκόταν ο ΣΥΡΙΖΑ!

 

  • H Σοφία Βούλτεψη είναι Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, Ν.Δ, πρώην υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητική εκπρόσωπος, δημοσιογράφος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ