Ελλάδα-Κορωνοϊός: Στα 743 τα κρούσματα- 45 οι διασωληνωμένοι

148

Σαράντα οκτώ νέα κρούσματα κορωνοϊού καταγράφηκαν στη χώρα μας, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται πλέον στους 743 προσβληθέντες.

Εξ’αυτών 134 ασθενείς νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, 45 εκ των οποίων διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ (όλοι είναι άντρες και έχουν μέσο όρο ηλικίας τα 68 έτη). Οι ασθενείς που έλαβαν εξιτήριο είναι 32.

Ο αριθμός των ατόμων που έχασαν τη ζωή τους από τον Covid-19 φτάνει πλέον τα 20 άτομα, με μέσο όρο ηλικίας τα 75 έτη.

Συγκρατημένα αισιόδοξος για την εξέλιξη της πανδημία στη χώρα μας, εμφανίστηκε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό Σωτήρης Τσιόδρας.

« Μέσα μου έχω μία συγκρατημένη αισιοδοξία» είπε χαρακτηριστικά αλλά διευκρίνησε αμέσως μετά ότι χρειάζεται να περιμένουμε για να δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. «Δεν φαίνεται ότι οδηγούμαστε σε μία εκθετική αύξηση αλλά πρέπει να περιμένουμε για να το πούμε αυτό με σιγουριά »ανέφερε.

Στη συνέχεια ο κύριος Τσιόδρας αναφέρθηκε στο θάνατο μίας νεαρής γυναίκας η οποία κατέληξε στο σπίτι της. Είπε ότι αναμένει περαιτέρω ενημέρωση για το αν είχε σοβαρό υποκείμενο νόσημα και εξήγησε ότι αυτοί που μένουν σπίτι, ιδίως όταν έχουν χρόνιο αναπνευστικών νόσημα θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί και να βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με τον θεράποντα γιατρό τους.

 

Όπως εξήγησε είναι αναμενόμενο όχι μόνο με αυτόν τον ιό, αλλά και με τη γρίπη να συμβεί ένας θάνατος ακόμα και σε νέους ανθρώπους και πρόσθεσε για μία ακόμη φορά ότι πρόκειται για ένα νέο ιό στον οποίο δεν έχουμε ακόμα ανοσία.

 

«Ο ιός δεν σέβεται καμία ηλικία μπορεί να έχουμε σοβαρά κρούσματα και σε νέες ηλικίες» κατέληξε.

 

Κάνοντας μία σύγκριση με το τι συμβαίνει σε άλλες χώρες και στη χώρα μας είπε ότι δεν διαφέρουμε από τα διεθνή ποσοστά, όσον ελαφρά και βαριά νόσηση αλλά και στους θανάτους.

15 % και στη χώρα μας νοσούν από μέτρια έως πιο σοβαρά, 5% νοσούν πιο σοβαρά και χρειάζεται να νοσηλευθούν ή και να διασωληνωθούν. Επίσης ο αριθμός των θανάτων δεν διαφέρει αναλογικά από ότι στις περισσότερες χώρες του κόσμου.

Σε ότι αφορά στο παγκόσμιο επίπεδο, ο καθηγητής Τσιόδρας, επισήμανε ότι πλέον 197 χώρες έχουν καταγεγραμμένα κρούσματα της ασθένειας.

Μιλώντας αμέσως μετά τον λοιμωξιολόγο και εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα, ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κατά το πρώτο 24ωρο εφαρμογής του μέτρου 1,3 εκατ. sms διεκπεραιώθηκαν, ενώ ένα υψηλό ποσοστό δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τη διαδικασία.

Όπως συμπλήρωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλίας, από τα  48 νέα κρούσματα, τα 21 αφορούν σε επιβάτες που ήρθαν με τις πτήσεις επαναπατρισμού από τη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη. Ενώ ολοκλήρωσε την ομιλία του με τη φράση: “Όσο πιο γρήγορα τηρήσουμε τα μέτρα, τόσο πιο γρήγορα θα πάρουμε τις ζωές μας πίσω”.