today-is-a-good-day
19.1 C
Athens

Οι ΗΠΑ εξετάζουν να απαγορεύσουν την είσοδο σε ταξιδιώτες από την Ευρώπη

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν να απαγορεύσουν σε ταξιδιώτες από την Ευρώπη να εισέλθουν στις ΗΠΑ εξαιτίας του κορωνοϊού, όπως έχει ήδη κάνει για ταξιδιώτες από την Κίνα, δήλωσε σήμερα ένας ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ.

«Διερωτόμαστε πώς να αντιμετωπίσουμε την Ευρώπη στο σύνολό της», δήλωσε ο επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας, Κεν Κουτσινέλι, κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής ακρόασης.

Τόνισε ότι οι ήδη ενισχυμένες ταξιδιωτικές οδηγίες δεν έχουν «ακόμη» επιτρέψει να «εμποδίσουν την προσέλευση ταξιδιωτών» από την Γηραιά Ήπειρο. «Αλλά το εξετάζουμε», πρόσθεσε.

Πανέτοιμος ο Ντ.Τραμπ να χρησιμοποιήσει όλες τις δυνάμεις της κυβέρνησης για την καταπολέμηση του ιού

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησε σήμερα να υποβαθμίσει τους φόβους της επιδημίας του κορωνοϊού που εξαπλώνεται με ταχύτητα και τόνισε ότι θα χρησιμοποιήσει όλους τους απαραίτητους κυβερνητικούς πόρους για την καταπολέμησή του.

“Είμαι πλήρως προετοιμασμένος να χρησιμοποιήσω όλες τις δυνάμεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για να διαχειριστούμε την υφιστάμενη πρόκληση του κορωνοϊού”, έγραψε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος στο Twitter.

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε υπόμνημα με το οποίο καλεί τον υπουργό Εργασίας των ΗΠΑ να λάβει μέτρα για την αύξηση της διαθεσιμότητας των αναπνευστικών συσκευών για τη χρήση από τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που διαχειρίζονται την επιδημία του κορωνοϊού.

Ο πρόεδρος Τραμπ θα προβεί σε δηλώσεις για τον κορωνοϊό γύρω στις 02.00 της Πέμπτης, ώρα Ελλάδος.

“Θα κάνω μια δήλωση αργότερα για όσα έχω αποφασίσει να κάνω”, δήλωσε με αφορμή μια συνάντηση με τους διοικητές των μεγάλων αμερικανικών τραπεζών στον Λευκό Οίκο. “Θα λάβουμε μια σειρά από αποφάσεις”.

Όταν ρωτήθηκε αν θα αναφερθεί στο οικονομικό ή στο υγειονομικό σκέλος της επιδημίας, ο πρόεδρος Τραμπ απάντησε “και στα δύο”.

Οι ΗΠΑ ξεπέρασαν το όριο των 1.000 κρουσμάτων του νέου κορωναϊού, σύμφωνα με το αμερικανικό Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς και 31 άνθρωποι έχουν πεθάνει, σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών.

Αναστέλλονται τα μη αναγκαία ταξίδια των υπαλλήλων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποφάσισε να αναστείλει τα μη απολύτως αναγκαία ταξίδια των υπαλλήλων του, λόγω της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού και στο εξής θα επιτρέπει μόνο τις αποστολές που θεωρούνται κρίσιμης σημασίας, ανέφεραν τρεις πηγές στο πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με μία από τις πηγές αυτές, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία της, οι αποφάσεις για τις μετακινήσεις των εργαζομένων που βρίσκονται στο εξωτερικό θα λαμβάνονται από τις κατά τόπους πρεσβείες και τα προξενεία. Το προσωπικό που εδρεύει στην Ουάσινγκτον θα πρέπει να λαμβάνει την έγκριση της υπηρεσίας του.

Δύο άλλες πηγές επιβεβαίωσαν ότι οι εργαζόμενοι που εδρεύουν στις ΗΠΑ χρειάζονται την έγκριση των υπηρεσιών τους.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.

Η απόφαση αυτή αντικατοπτρίζει τη σοβαρότητα με την οποία η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί να αναχαιτίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού, μολονότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιχείρησε να υποβαθμίσει την απειλή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ