today-is-a-good-day
17 C
Athens

Ο κορωνοϊός μεταδίδεται με την ανοησία

Όποιος έχει παρακολουθήσει την μέχρι τώρα πορεία του κορωνοϊού, χωρίς να χρειάζεται να είναι ειδικός επιδημιολόγος και χωρίς να έχει εντρυφήσει στην ιολογία και στις λοιμώξεις, αρκεί να διαθέτει αυτό που λέμε τον «μέσο» νου και αντίληψη, μπορεί να καταλάβει το αυτονόητο: Ότι ο καλύτερος σύμμαχος του συγκεκριμένου ιού, όπως και όλων των άλλων αλλά κυρίως του συγκεκριμένου, είναι η ανευθυνότητα. Γεγονός που αποδεικνύεται από το που και πώς ξεκίνησε, πως εξελίχθηκε, πως βρήκε πρόσφορα εδάφη να αναπτυχθεί και πόσο συνετέλεσε στην εξάπλωση του η ανθρώπινη ανοησία.
Ας αφήσουμε όμως τους άλλους και ας ασχοληθούμε με τους εντός συνόρων ανεύθυνους και ανόητους… Κάποιοι από τους συμπατριώτες μας, κυρίως στην Ηλεία, καταγγελίες υπάρχουν όμως και για την Ζάκυνθο, αφού διαγνώσθηκαν ως φορείς του ιού και αφού τους συνεστήθη ή μάλλον τους επιβλήθηκε ο κατ΄οίκον περιορισμός, θεώρησαν καλό πρώτα να πάνε να κάνουν τα ψώνια τους στις τοπικές αγορές, είτε να πιουν το καφεδάκι τους σε κάποια κεντρική καφετέρια, είτε να γευματίσουν σε κάποιο εστιατόριο της πόλης τους είτε όλα αυτά μαζί και μετά να πάνε σπίτι τους.
Και γιατί να μην το κάνουν δηλαδή; Αφού αισθάνονταν μια χαρά… Ξέρουν οι γιατροί και δεν ξέρουν αυτοί πως νιώθουν; Ούτε πυρετό έχουν, ούτε καταρροή, ούτε μυαλγίες, ούτε κανένα από τα συμπτώματα που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να έχουν ως φορείς του κορωνοϊού… Οπότε γιατί να μην κάνουν την τσάρκα τους, περιφέροντας τον ιό, μαζί με την ανοησία τους, παντού; Να μην πάρουν τον αέρα τους; Εδώ θα πρέπει να κλειστούν στο σπίτι τους για 14 ημέρες, τουλάχιστον… Να μην χαιρετήσουν τα φιλαράκια..;
Ε, λοιπόν όχι ανόητε ζαμανφουτίστα! Να μην κάνεις τίποτα από όλα αυτά και να τρέξεις να κλειστείς στο σπίτι σου, όπως σου επιβάλλεται. Γιατί γι΄αυτό ακριβώς σου επιβάλλεται ο κατ΄οίκον περιορισμός. Δεν είναι τιμωρία. Είναι μέτρο πρόληψης. Για να μην έρθεις σε επαφή με κόσμο και μεταδώσεις τον ιό σε κάποιον πιο αδύναμο από σένα τον… άνετο, τον «δεν έχω τίποτα». Σε κάποιον ο οποίος μπορεί να πληρώσει ακόμα και με την ίδια του τη ζωή την δική σου ανευθυνότητα και αδιαφορία. Και αυτός ο κάποιος μπορεί να είναι γνωστός σου, φίλος σου, συγγενής σου. Είναι τόσο κυνικά απλό. Σχεδόν όσο και η ανοησία σου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ