today-is-a-good-day
24.7 C
Athens

Ψυχραιμία!.. Γράφει η Αλίκη Τσίκα

Κακά τα ψέματα ο πανικός πουλάει πάντα και παντού. Πουλάει στις ειδήσεις, πουλάει στις μάζες (ενίοτε τις καθοδηγεί κιόλας), πουλάει στα καταστήματα και στην περίπτωση – είδηση των ημερών που φυσικά δεν είναι άλλη από τον κορωνοϊό, πουλάει στα φαρμακεία και στους γιατρούς.

Πάρτι κάνουν οι φαρμακευτικές που έχουν ξεφορτωθεί στοκ χρόνων και τρίβουν τα χέρια τους από τα κέρδη. Οι μάσκες και τα αντισηπτικά φεύγουν στον αέρα και καταλήξαμε να ψάχνουμε μάσκα στη μαύρη αγορά. Ο δε πανικός που σπέρνουν όλοι συναμετάξυ τους σε σοσιαλ μίντια, πηγαδάκια και συζητήσεις κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα.

Κερασάκι στην τούρτα είναι και η γνωστή αμάθεια που δέρνει κυριολεκτικά πολύ κόσμο και πιστεύουν ό,τι δουν, ό,τι ακούσουν και ό,τι διαβάσουν και δώστου μετά όλοι μαζί να αναπαράγουν το ράδιο αρβύλα. Καμία κριτική σκέψη για το ποιους πραγματικά επηρεάζει ο ιός, από που προήλθε και πόσοι είναι αναλογικά οι νεκροί και οι νοσούντες σε αντιστοιχία με τον πληθυσμό, για το πως προστατεύεσαι και πως μεταδίδεται ο ιός και τέλος καμία απολύτως σύγκριση με τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές που συμβαίνουν καθημερινά γύρω μας και επειδή δεν κάνουν ντόρο στις ειδήσεις, νομίζουμε ότι δεν υπάρχουν.

Πόσοι άραγε πέθαναν ήδη από την εποχική γρίπη και δε δώσαμε σημασία παρόλο που παραπάνω από τους μίσους από εμάς περάσαμε τους δυο περασμένους μήνες με βήχα και συνάχι; Προσωπικά δεν είδα κανέναν να φοράει μάσκα στην αλλαγή του χρόνου που μας πέρασε, αλλά φιλιόμασταν και αγκαλιαζόσασταν μια χαρά παρά το γεγονός ότι οι μισοί και παραπάνω τον είχαμε τον πυρετούλη μας και τα χαπάκια μας στην τσέπη επίσης.

Ποτέ έχουμε αναρωτηθεί πόσες χιλιάδες ζωές χάνονται στην άσφαλτο κάθε μέρα επειδή ο μέσος ελληνάρας έχει τη βαθιά πεποίθηση ότι ούτε ο Σουμάχερ δεν ξέρει να «στρίβει» σαν κι αυτόν; Πόσοι γνωστοί και ως «κάγκουρες» (πρόσφατα άλλος ένας) δεν πήραν σβάρνα κρίμα και άδικα ανθρώπινες ζωές επειδή νόμιζαν ότι το ακριβό τιμόνι κάνει και τον καλό οδηγό; Πόσοι γονείς δεν παίζουν τη ζωή των παιδιών τους κορώνα γράμματα όταν τα αφήνουν χωρίς ζώνες ασφάλειες και τα κρεμάνε από τις μηχανές;

Μια αθάνατη και δυστυχώς πολύ σωστή ατάκα έλεγε ότι «όλα κρατάνε όσο θέλουν τα δελτία ειδήσεων των οχτώ» και ως γνωστόν ο καλύτερος τρόπος για να αποπροσανατολίσεις αλλά και να πείσεις τις μάζες δεν είναι άλλος από τον πανικό. Συνήθως υπερνικά την λογική – όπου και αν υπάρχει – και ωθεί πολλούς σε λάθος κινήσεις. Κάποιοι βγάζουν εκατομμύρια και κάποιοι χάνουν αλλά τόσα, όπως και σε κάθε «μεγάλη κρίση» και οι περισσότεροι δυσκολεύονται να περιοριστούν στα απαραίτητα και λογικά μέτρα προστασίας. Το τι διαβάζουμε δε τις τελευταίες μέρες στα διαφορά ποστ που γίνονται στα σοσιαλ μίντια ας το αφήσουμε ασχολίαστο, καθώς για μια ακόμη φορά ο ελληνάρας τα ξέρει όλα και τώρα φυσικά είναι και γιατρός. Άντε και περαστικά μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ