today-is-a-good-day
16.8 C
Athens

Ομπρέλα κυβερνητικών πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση του κορονοϊού

Η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας είναι στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης, μετά την …επίσκεψη και στη γειτονιά μας, του νέου κορωνοϊού, κάτι που ήταν θέμα χρόνου να γίνει, με τη ραγδαία εξάπλωση του, στον παγκόσμιο χάρτη.
Άμεσα με την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος στη Θεσσαλονίκη, στο Μαξίμου, στο υπουργείο Υγείας και στην Πολιτική Προστασία σήμανε συναγερμός και πέρασε στο επίπεδο ένα.

Του Κώστα Πασίση

Επίσης, αν χρειαστεί …σειρά θα λάβουν τα σχέδια που αποφασίστηκαν πριν από μόλις λίγα 24ωρα, στις αλλεπάλληλες συσκέψεις που έγιναν, παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη.
«Έκτακτες καταστάσεις, απαιτούν και έκτακτα μέτρα», με αυτή τη φράση-κλειδί, το Μαξίμου, αιτιολόγησε και την απόφαση για την έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχόμενου, με στόχο τη λήψη μέτρων αποφυγής και διάδοσης του covid-19 (επιστημονική ονομασία του κορωνοϊού).

Η έκδοση της ΠΝΠ σηματοδοτεί την υπευθυνότητα αλλά και την αποφασιστικότητα του Πρωθυπουργού για τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων ανάσχεσης της …επέλασης του νέου ιού, εφόσον βέβαια προκύψει πανδημία, ένα σενάριο που απεύχονται όλοι στο Μαξίμου.

Ξαφνικά η χώρα βρέθηκε αντιμέτωπη με μια μεγάλη δοκιμασία καθώς ο ιός αποτελεί απειλή τόσο για τη δημόσια υγεία, όσο και για την εθνική οικονομία.
Χωρίς υπερβολή είναι ένα νέο κρας -τεστ για την κυβέρνηση που καλείται να διαχειριστεί με επιτυχία μια επικίνδυνη κρίση.
Για άλλη μια φορά η κρατική μηχανή θα δώσει εξετάσεις, χωρίς να υπάρχουν περιθώρια για …λάθη.

Τη σοβαρότητα αυτής της κατάστασης επεσήμανε και ο Πρωθυπουργός ο οποίος πριν δώσει το «πράσινο φως» για την απόφαση λήψης εκτάκτων μέτρων, άκουσε με προσοχή τις απόψεις της επιστημονικής κοινότητας της χώρας, ενώ έλαβε υπόψη του και ότι κεκτημένο υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η εντολή Μητσοτάκη είναι οι αρμόδιες κρατικές δομές να είναι σε κατάσταση αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας συνέστησε ψυχραιμία, ενώ ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαιτούμενα μέτρα απέναντι στον κορωνοϊό.

Ανησυχία από την τυχόν εξάπλωση της νόσου υπάρχει στο οικονομικό επιτελείο, καθώς ο covid 19, έχει τρομάξει την παγκόσμια οικονομία.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον Alpha, είπε ότι «το θέμα προβληματίζει το οικονομικό επιτελείο». Και επικαλέστηκε, τον Γάλλο ομόλογό του Μπρινό Λεμέρ ο οποίος εκτίμησε πτώση του γαλλικού τουρισμού κατά 30%-40%.
Μια πτώση στον ελληνικό τουρισμό είναι ένα ενδεχόμενο που δεν θέλουν ούτε να σκέφτονται στην κυβέρνηση, με δεδομένο ότι η ελληνική οικονομία δεν έχει περιθώρια για απώλειες από τη βαριά της βιομηχανία.
Έτσι κανείς δεν θέλει να σκέπτεται τι θα συμβεί στην Ελλάδα σε περίπτωση που ο κορωνοϊός αρχίσει να εξαπλώνεται…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ