today-is-a-good-day
12.4 C
Athens

ΠΟΥ: Εκατονταπλάσια η ζήτηση για τις μάσκες και αύξηση τιμών

Η ζήτηση για μάσκες, γάντια και άλλον προστατευτικό εξοπλισμό είναι εκατονταπλάσια και οι τιμές αυξήθηκαν εξαιτίας του κοροναϊού στην Κίνα, με αποτέλεσμα να διαπιστώνεται «σοβαρή» διαταραχή στον παγκόσμιο εφοδιασμό, προειδοποίησε σήμερα ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η κατάσταση επιδεινώνεται από τους ανθρώπους που δεν είναι ιατρικό προσωπικό και οι οποίοι αγοράζουν τον προστατευτικό εξοπλισμό για δική τους χρήση, επισήμανε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς.

«Όταν οι προμήθειες είναι ελλιπείς και η ζήτηση υψηλή, τότε ενδέχεται να παρουσιάζονται κακές πρακτικές όπως η συσσώρευση προκειμένου οι προμήθειες να πωλούνται σε υψηλότερες τιμές και για αυτό κάνουμε έκκληση για αλληλεγγύη» τόνισε ο Τέντρος κατά τη διάρκεια μιας ενημέρωσης από την έδρα του ΠΟΥ στη Γενεύη.

«Η ζήτηση είναι 100 φορές υψηλότερη σε σύγκριση με το κανονικό και οι τιμές είναι 20 φορές υψηλότερες» συμπλήρωσε, με αποτέλεσμα να δημιουργείται αναμονή 4-6 μηνών για τη διάθεση εξοπλισμού.

Το προσωπικό υγείας στην Κίνα, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης, καθώς έχουν καταγραφεί 31.211 επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα αυτή, χρειάζεται κατά κύριο λόγο αυτά τα υλικά, τόνισε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Ο Τέντρος επισήμανε, επίσης, ότι έχει μιλήσει σε κατασκευαστές και διανομείς για να διασφαλιστούν οι προμήθειες για εκείνους που τις χρειάζονται περισσότερο, με την προτεραιότητα να δίνεται στο προσωπικό ασφαλείας, ενώ ακολουθούν οι ασθενείς και όσοι τους φροντίζουν.

«Καλούμε τις χώρες και τις εταιρείες να εργαστούν με τον ΠΟΥ για να διασφαλίσουν τη δίκαιη και ορθολογική χρήση των προμηθειών και την εξισορρόπηση της αγοράς. Έχουμε όλοι το δικό μας μερίδιο ευθύνης για να κρατήσουμε ο ένας τον άλλο ασφαλή».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ