today-is-a-good-day
14.5 C
Athens

Θουριγγία: Aριστερά, Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι σε κυβερνητική συνεργασία

Στο ανατολικογερμανικό κρατίδιο Θουριγγία, οι ηγέτες της Αριστεράς (Die Linke), το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD) και οι Πράσινοι (Die Gruenen) υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας για κυβέρνηση μειοψηφίας. Ο πρώην αριστερός πρωθυπουργός Μπόντο Ραμέλο αναμένεται να επανεκλεγεί πρωθυπουργός αύριο Τετάρτη. Αντίπαλός του θα είναι ο Κρίστοφ Κίντερφάτερ ο οποίος προτάθηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Αναμένεται ότι ο Μπόντο Ράμελο θα συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων μόνο στην τρίτη ψηφοφορία. Στους δύο πρώτους γύρους απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία όλων των βουλευτών, κάτι που είναι απίθανο. Κατά την τρίτη ψηφοφορία, αρκεί η απλή πλειοψηφία των ψηφισάντων. Αριστερά, Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι δεν διαθέτουν πλειοψηφία στο κοινοβούλιο παρά τέσσερις ψήφους. Αντίθετα, το ακροδεξιό AfD, οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Φιλελεύθεροι θα είχαν την πλειοψηφία εάν συνεργάζονταν. Ωστόσο, οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Φιλελεύθεροι έχουν αποκλείσει επισήμως κατηγορηματικά τη συνεργασία με την AfD.

Μετά την υπογραφή της σύμβασης, ο πρόεδρος του SPD Θουριγγίας, Βόλφγκανγκ Τίφενζεε έκανε πάντως έκκληση στο Χριστιανοδημοκρατικό (CDU) και το Φιλελεύθερο Κόμμα της Γερμανίας (FDP) να μην προχωρήσουν σε συνεργασία με το AfD για την εκλογή πρωθυπουργού στο κρατίδιο. “Τώρα εναπόκειται στο CDU και στο FDP να πάρουν μια σημαντική απόφαση. Αν δεν θέλουν να υποστηρίξουν την επανεκλογή Ράμελο, τότε δεν θα πρέπει τουλάχιστον να την εμποδίσουν. Τώρα εναπόκειται σε κάθε μέλος του τοπικού κοινοβουλίου (της πρωτεύουσας Ερφούρτης) να αναλάβει την ευθύνη για το μέλλον του κρατιδίου της Θουριγγίας», δήλωσε ο Tίφενζεε.

Πηγή : dpa

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ