today-is-a-good-day
20 C
Athens

Δολοφονίες χαρακτήρων με ιδεολογικό πρόσημο…

Χθες ήταν η μέρα μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, μια ημέρα έντονα φορτισμένη, ειδικά για όσους έχουν μια ιδιαίτερη ευαισθησία στο  θέμα αυτό. Αυτή την ημέρα επέλεξε η Εφημερίδα των Συντακτών (και ορθώς) να κάνει κάποιου τύπου αφιέρωμα στον αντισημιτισμό στην Ελλάδα…

Ενώ όμως θα περίμενε κανείς να δει να προβάλλονται οι γνωστές αντισημιτικές απόψεις που έχουν κατά το παρελθόν ταλαιπωρήσει και τραυματίσει την Ελληνική κοινωνία, στο αφιέρωμα αυτό αντίκρισε με έκπληξη να πρωταγωνιστεί ο μεγαλύτερος πολέμιος του Ναζισμού στην Ελλάδα, και καλύτερος φίλος του Ισραήλ, Αντώνης Σαμαράς!

Ούτε λίγο ούτε πολύ ο συντάκτης επέλεξε να στοχοποιήσει τον κ. Σαμαρά, επειδή -λέει- το μακρινό 1996, ως πρόεδρος της Πολιτικής Άνοιξης είχε καλέσει τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις σε μέτωπο κατά του τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, το οποίο οι εφημερίδες της εποχής είχαν ονομάσει “αντι-Σημιτικό μέτωπο”!!! Για να ενισχύσουν μάλιστα την επιχειρηματολογία τους, οι συντάκτες του αφιερώματος, ανέφεραν ότι ο κ. Σαμαράς σε κάποιο από τα ταξίδια του στο Ισραήλ δεν είχε φορέσει την κιπά, ως συγκεκαλυμμένη  ένδειξη αντισημιτισμού…

Είναι προφανές ότι χρειάζεται πολύ φαντασία για να κατηγορήσει κανείς τον κ. Σαμαρά για αντισημιτισμό.

Κατ αρχάς για τον προφανή λόγο: Ο Σαμαράς διακατέχεται από μεγάλη περηφάνια για την καταγωγή του. Ως γνωστό, είναι εγγονός της Πηνελόπης Δ. η οποία αυτοκτόνησε μόλις είδε τη σβάστικα να υψώνεται στην Ακρόπολη… Οπότε για λόγους οικογενειακών καταβολών, ιστορικής ευθύνης και αρχών δεν θα μπορούσε παρά να είναι απολύτως απέναντι από κάθε τι αντισημιτικό… Αυτό που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι γιατί από συστολή ποτέ δεν το έχει αναδείξει ούτε ο ίδιος, είναι ότι η οικογένεια του πρ. Πρωθυπουργού έχει τιμηθεί γιατί κατά τη διάρκεια της κατοχής έσωσε δεκάδες οικογένειες Εβραίων της Θεσσαλονίκης.

Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο, στον “κήπο των Δικαίων των Εθνών” στην Ιερουσαλήμ, δεσπόζει ειδική πλακέτα προς τιμήν του θείου του Δ. Ζάννα, ανάμεσα στα δέντρα που βρίσκονται εκεί ως υπόμνηση του Ολοκαυτώματος, ένα εκ των οποίων έχει φυτευτεί από τον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά κατά την επίσημη επίσκεψή του. Ο τίτλος του Δικαίου των Εθνών απονέμεται από το Γιαντ Βασσέμ, σε μη-Εβραίους, που με κίνδυνο της ζωής τους στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, έσωσαν τις ζωές χιλιάδων Εβραίων.

Δεύτερον, γιατί ο Σαμαράς δεν έχει κανένα πρόβλημα να φορέσει κιπά, όταν το πρωτόκολλο το απαιτεί. Άλλωστε το έκανε το 1991 όταν ως υπουργός των Εξωτερικών -σε πολύ δυσκολότερους καιρούς- ήταν αυτός που υπέγραψε την αναγνώριση κράτους του Ισραήλ! Γι αυτό και οι Εβραίοι λατρεύουν τον Σαμαρά που παρά την τότε πολιτική ανωριμότητα της αριστεράς που αλληθώριζε προς τον Αραβικό κόσμο, υλοποίησε την αυτονόητη υποχρέωση της χώρας μας, που όμως κανείς άλλος δεν είχε το πολιτικό σθένος να την προωθήσει.

Ο συντάκτης για να “τεκμηριώσει” την αντισαμαρική του υστερία ισχυρίζεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν δήθεν  ο μόνος ηγέτης (μαζί με τον Ερντογάν) που δεν φόρεσε κιπά, αποφεύγοντας να αναφέρει ότι το ίδιο έκανε για παράδειγμα και ο πρώην Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ.

Κατά την επίσκεψή του αυτή ο κ. Σαμαράς, την οποία το δημοσίευμα χαρακτηρίζει ως “συγκεκαλυμμένα αντισημιτική”, ο τότε πρωθυπουργός είχε υπογράψει στο βιβλίο επισκεπτών του μνημείου, κείμενο το οποίο διανεμήθηκε από τους ίδιους τους Ισραηλινούς στους δημοσιογράφους, όπου αναφερόταν ότι:

«Η μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος μας προσκαλεί να παλέψουμε για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Να παλέψουμε ενάντια στο φασισμό και σε κάθε μορφή τυραννίας. Η μνήμη τους μας προσκαλεί να δεσμευτούμε από τα βάθη της ψυχής μας. Ποτέ ξανά!».

Τρίτον, γιατί ο κ. Σαμαράς είναι ένας από τους πρώτους (αν όχι ο πρώτος) Έλληνας πρωθυπουργός που πήγε επίσημη επίσκεψη στο μαρτυρικό Άουσβιτς, σηματοδοτώντας με τον τρόπο αυτό τον σεβασμό της Ελληνικής πολιτείας στα θύματα του Ολοκαυτώματος.

Τέταρτον, γιατί ήταν ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός ο οποίος  επισκέφτηκε την Εβραϊκή συναγωγή της Θεσσαλονίκης για να παραστεί στην εκδήλωση μνήμης για τους 50.000 Έλληνες Εβραίους  της Θεσσαλονίκης, που εξοντώθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, στέλνοντας στην Ελληνική κοινωνία το μήνυμα ότι “το μέτωπο  κατά του αντισημιτισμού είναι πιο επιτακτικό από ποτέ”.

Πέμπτον, γιατί είναι ο πολιτικός που με τον πιο αποφασιστικό τρόπο ξερίζωσε το ναζισμό και τον αντισημιτισμό από την Ελληνική Βουλή, οδηγώντας στη Δικαιοσύνη τη Χ.Α., με αποτέλεσμα να στοχοποιηθεί προσωπικά και πολιτικά.  Ήταν τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του εκλεκτού του Περιφερειάρχη στη Βόρειο Ελλάδα κατηγορούσε τον κ. Σαμαρά ότι “ανάβει ένα-ένα τα κεριά (νεριτ) στν επτάφωτη λυχνία των Εβραίων και βάζει φωτιά στην Ελλάδα…μετά την επίσκεψή του στη Συναγωγή της Θεσσαλονίκης (τι ειρωνεία μέσα στην πατρίδα του Μεγαλέξανδρου) οργανώνει νέα Χάνουκα κατά των Ελλήνων”.

Έκτον, γιατί είναι ο πρωθυπουργός που εισηγήθηκε και ψήφισε το Νόμο 4285  ο οποίος παρά τις τότε αντιδράσεις (προερχόμενες κυρίως από την Αριστερά) ποινικοποιεί την άρνηση του Ολοκαυτώματος  και των εγκλημάτων του Ναζισμού…

Είναι αλήθεια ότι σε ένα ιστορικό αφιέρωμα για τον αντισημιτισμό στην χώρα μας, θα περίμενε κανείς -πράγματι- να διαβάσει για τον ρόλο του Αντώνη Σαμαρά. Όχι προφανώς για όσα υπονοεί η εφημερίδα, αλλά για τα ακριβώς αντίθετα: Για τις ενέργειες και τις αποφάσεις του με τις οποίες περιθωριοποίησε τις ακραίες και απεχθείς αυτές, απόψεις στην πατρίδα μας…

Όμως φαίνεται ότι στην Εφημερίδα των Συντακτών έχουν άλλη, αντίστροφη οπτική.

Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι το δημοσίευμα αυτό οφείλεται σε άγνοια της εφημερίδας.

Άλλοι πιστεύουν ότι οφείλεται σε συνειδητή επιλογή.  Εύχομαι η άποψη αυτή να είναι λανθασμένη. Διότι εάν επιβεβαιωθεί, σημαίνει ότι κάποιοι επέλεξαν να στοχοποιήσουν, να στιγματίσουν και να δολοφονήσουν πολιτικά τον χαρακτήρα ενός ιδεολογικού  αντιπάλου, προβάλλοντας μια στρεβλή και πλαστή εικόνα γι αυτόν…

Γι αυτό και οφείλει η εφημερίδα να αποκαταστήσει άμεσα την αλήθεια, προκειμένου να αποσείσει από πάνω της το στίγμα που μπορεί να της αποδοθεί…

Εκτός και αν έχει κάποιο ισχυρότερο λόγο να μην το κάνει…

 

Γιώργος Μουρούτης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ