today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

World Underwater: Μια σκληρή δυστοπία από τον Χέιντεν Ουίλαμς

Μια σκληρή δυστοπία φαντάζεται ο ψηφιακός καλλιτέχνης Χέιντεν Ουίλιαμς (Hayden Williams) με τη σειρά φωτογραφιών του «Κόσμος Κάτω από το Νερό». Σε κάθε ηλιόφωτη εικόνα, ο Αμερικανός καλλιτέχνης ρίχνει μια ματιά στο ζοφερό μέλλον που μας επιφυλάσσει η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και η αλλαγή του κλίματος. Οικείες στιγμές σε καθημερινά σκηνικά, εγκαταλελειμμένα και πλημμυρισμένα, όλα κάτω από ζεστό ουρανό και με γαλήνιες ροζ αποχρώσεις.

Ο Ουίλιαμς αφιερώνει ώρες για να αποδώσει με εντυπωσιακή λεπτομέρεια στιγμές μέσα στα σκηνικά. «Συνήθως, έχω μια καθαρή εικόνα όταν φαντάζομαι μια φωτογραφία που θέλω να τραβήξω ή μια σκηνή που θέλω να αποδώσω… Παίρνει περίπου 60 με 120 ώρες για να αποδώσω μια σκηνή» είπε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο It’s Nice That, ο καλλιτέχνης με σπουδές βιοχημείας, ηλεκτρονικών υπολογιστών και φωτογραφίας (προσφάτως μόνον, στράφηκε σε 3D graphics).

Εξηγώντας τις αρχικές επιρροές και τη σύλληψη του πρότζεκτ, ο Ουίλιαμς εξήγησε ότι «ο σπινθήρας που πυροδότησε αυτή τη σειρά ήταν ένα ταξίδι στη Βενετία. Ταξιδεύοντας εκεί, έμαθα ότι συχνά η πόλη πλημμυρίζει. Με εντυπωσίασε το πώς η Βενετία προετοιμάζεται, αμύνεται και αναπόφευκτα επουλώνει τις πληγές της από τις πλημμύρες που δεν συγχωρούν. Άρχισα να σκέφτομαι “Κι αν ο υπόλοιπος κόσμος ζούσε έτσι;”».

Με στραμμένη την προσοχή του στους αρνητές του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, ο Χέιντεν Ουίλιαμς επιζητά να προκαλέσει εμάς να φανταστούμε αυτή τη δυστοπία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ