today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Θεσσαλονίκη: Υπερβολική ταχύτητα και απουσία κράνους οι κορυφαίες παραβάσεις

Το …πάτησαν γερά το γκάζι την προηγούμενη χρονιά οι οδηγοί στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, περισσότερο από το επιτρεπόμενο όριο, όπως φαίνεται από τα συγκεντρωτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε η αρμόδια Διεύθυνση Τροχαίας για το 2019. Διαπιστώθηκαν συνολικά 17.382 παραβάσεις για υπερβολική ταχύτητα, με αποτέλεσμα αυτές να βρίσκονται στην κορυφή του πίνακα των επικίνδυνων παραβάσεων για το έτος 2019.
Δεύτερη στη λίστα των επικίνδυνων παραβάσεων “ που οδηγούν ευθέως στο τροχαίο ατύχημα, καθώς και αυτών που επιτείνουν τις συνέπειές του”, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Διεύθυνση Τροχαίας είναι η μη χρήση κράνους, για την οποία βεβαιώθηκαν 1.945 παραβάσεις. Παράλληλα διαπιστώθηκε σε 682 περιπτώσεις κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, ενώ σε 2.126 περιπτώσεις βεβαιώθηκαν παραβάσεις μέθης οδηγών, μάλιστα για τους 21 από αυτούς εφαρμόστηκε αυτόφωρη διαδικασία.
Από τροχαία δυστυχήματα έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς 57 άνθρωποι, βαριά τραυματίστηκαν 39 άτομα και ελαφρά 1.778.
Από συνεργείο εξειδικευμένων ελέγχων, σε φορτηγά και λεωφορεία βεβαιώθηκαν 32.233 παραβάσεις διάφορων ειδών και κατηγοριών (όπως για υπέρβαρο φορτίο, έλλειψη ανακλαστήρων, κακή κατάσταση ελαστικών κ.α.). Σε στοχευμένους δε ελέγχους για φορτηγά που φέρουν μηχανισμούς αλλοίωσης-παραποίησης δεδομένων ταχογράφου, εντοπίσθηκαν συνολικά 153 οχήματα και επιβλήθηκαν οι προβλεπόμενες διοικητικές ποινές σε βάρος των οδηγών τους και των ιδιοκτητριών εταιρειών.
Η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης, πέρα από τους συστηματικούς ελέγχους και τις εξορμήσεις κλιμακίων, έδωσε έμφαση στην ευαισθητοποίηση των πολιτών για σωστή κυκλοφοριακή αγωγή
Μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής σε σχολεία παρακολούθησαν 21.571 μαθητές και 1.000 επιμορφώθηκαν σε πάρκα κυκλοφοριακής αγωγής ενώ διανεμήθηκαν 36.000 ενημερωτικά φυλλάδια, με συμβουλές προς τους μαθητές για την ασφαλή μετακίνησή τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ