Η Κίρκη του Ενδοτισμού με το Δέλεαρ της ησυχίας!

2083

Καθώς αποχαιρετούμε το 2019 και μπαίνουμε στο 2020, η πατρίδα και το έθνος αντιμετωπίζουν μια από τις πιο επικίνδυνες συγκυρίες της πρόσφατης ιστορίας της χώρας. Αιτία για αυτόν το κίνδυνο είναι η αναθεωρητική στρατηγική που έχει θέσει σε εφαρμογή για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν. Δυστυχώς, σε επικοινωνιακό επίπεδο στο εσωτερικό της χώρας, με ευθύνη όλων μας, ο Ερντογάν, έχει καταφέρει να περνά σε καθημερινή βάση την προπαγάνδα του, με αποτέλεσμα να δημιουργείται αργά αλλά σταθερά ένα κλίμα απειλής πολεμικής σύγκρουσης με την Τουρκία, πάνω στο οποίο επενδύουν  οι γνωστοί και μη εξαιρετέοι εγχώριοι πράκτορες της Κίρκης του ενδοτισμού, σπρώχνοντας τη χώρα σε μια άτακτη προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για όλες τις δήθεν διαφορές με την Άγκυρα, που στην ουσία αποτελούν προκλητικές διεκδικήσεις και παράδοση της εθνικής κυριαρχίας της πατρίδας.

Του Δημήτρη Γ. Απόκη*

Εδώ και αρκετές εβδομάδες η ελληνική κοινή γνώμη στην κυριολεξία βομβαρδίζεται με λεπτομερή αναμετάδοση των δηλώσεων του Ερντογάν, αλλά και κυβερνητικών και μη τούρκων αξιωματούχων, ενώ την ίδια στιγμή στο εσωτερικό της Τουρκίας η μηχανή προπαγάνδας του τούρκου Προέδρου, χρησιμοποιεί την λεπτομερή αναπαραγωγή των τουρκικών δηλώσεων και διεκδικήσεων στο εσωτερικό της Ελλάδας, ως μια ένδειξη πανικού από την Ελληνική πλευρά και επιτυχία της τουρκικής στρατηγικής.

Την ίδια στιγμή η Ελληνική διπλωματία, παρά το γεγονός ότι κινητοποιήθηκε αργά (από τις αρχές Ιουλίου με σχετικό άρθρο μου σε αυτό εδώ το βήμα https://www.thepresident.gr/2019/07/12/i-toyrkia-i-livyi-kai-i-krisimotita-ton-exelixeon-se-voreia-afriki-kai-mesi-anatoli/ είχα προειδοποιήσει για τις εξελίξεις στη Λιβύη), για το επίμαχο θέμα της υπογραφής των δυο παράνομων συμφωνιών μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης, έχει καταφέρει να πετύχει μια έντονη διπλωματική κινητοποίηση εναντίωσης στις κινήσεις του Ερντογάν στο Λιβύη, η οποία οδήγησε και στην υπογραφή της Συμφωνίας για τον Αγωγό East Med την ερχόμενη Πέμπτη στην Αθήνα (είναι βέβαια μακρύς και δύσβατος ο δρόμος από την υπογραφή μέχρι την υλοποίηση). Παρόλα αυτά πρόκειται για μια αυστηρά διπλωματική κινητοποίηση, η οποία μέχρι στιγμής δεν συνοδεύεται από ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της παραβατικότητας και επιθετικότητας της Άγκυρας. Χωρίς μέτρα και σαφείς ενδείξεις ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να απαντήσει δυναμικά σε οποιαδήποτε επιθετική κίνηση, ο Ερντογάν και η Τουρκία δεν πρόκειται να συνετιστούν.

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα βρεθεί στο Λευκό Οίκο για συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τράμπ, στις 7 Ιανουαρίου και ήδη γράφονται και ακούγονται πολλά για την επίσκεψη αυτή. Πολλή φασαρία έχει γίνει για την υιοθέτηση με ισχυρή πλειοψηφία από της Βουλή και τη Γερουσία του νομοσχεδίου που προβλέπει σκληρές κυρώσεις για την Τουρκία, λόγω της αγοράς των πυραύλων S-400 από την Ρωσία. Παρόλα αυτά ήδη η γραφειοκρατία εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ και ο Λευκός Οίκος έχουν αποστείλει έγγραφο επτά σελίδων σε Γερουσιαστές και Βουλευτές, στο οποίο προσπαθούν να εξηγήσουν τις επικίνδυνες συνέπειες από την επιβολή των κυρώσεων στην Άγκυρα, ενώ το Αμερικανικό Πεντάγωνο προχωρά κανονικά στην υλοποίηση δυο συμβολαίων για την πώληση στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία.

Πολύ λόγος έγινε και για την επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, Μάϊκ Πομπέο, στην Κύπρο στις 7 Ιανουαρίου (την ίδια ημέρα ο Πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο Λευκό Οίκο και όπως φαίνεται στη συνάντηση δεν θα είναι ο κ. Πομπέο), και ειδικά για την ανακοίνωση της επίσκεψης και την background ενημέρωση από ανώτερους αξιωματούχους του Στέητ Ντιπάρτμεντ αναφορικά με το νόημα της παρουσίας του στην Κύπρο. Οπωσδήποτε οι αναφορές στην πολύ ισχυρή σχέση ΗΠΑ και Δημοκρατίας της Κύπρου, είναι βαρύνουσας σημασίας, αλλά καλό είναι να μην αγνοούμε και την αμέσως επόμενη παράγραφο της ανακοίνωσης του Στέητ Ντιπάρτμεντ, όπου αναφέρεται η συνάντηση του με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ακιντσί και γίνεται αναφορά σε ηγέτες των δυο κοινοτήτων στο νησί. Πάγια τακτική ισορροπίας του Foggy Bottom, για να μην ξεχνιόμαστε.

Δηλώσεις η Γαλλία, δηλώσεις η Αίγυπτος, δηλώσεις το Ισραήλ, αλλού για αλλού οι Βρυξέλλες, αλλά δόντι για συνοδεία στα λόγια πουθενά. Διαδικασία του Βερολίνου με εξαίρεση της Ελλάδας και συμμετοχή της Τουρκίας, από τη Γερμανία για την ειρήνευση στη Λιβύη, και όλα καλά και όμορφα.

Η Ρωσία, που σημειωτέον όπως και στη Συρία και στη Λιβύη βρίσκεται σε αντίπαλα στρατόπεδα με την Τουρκία, μπορεί να κάνει διφορούμενες δηλώσεις για τις συμφωνίες του Ερντογάν με τη κυβέρνηση Σαράζ στη Λιβύη, αλλά ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα βρεθεί στην Άγκυρα για την τελετή του τουρκικού αγωγού αερίου, και πυκνώνουν οι πληροφορίες για κοινή πρωτοβουλία Μόσχας και Άγκυρας για τη Λιβύη. Πάλι κάποιοι θα δηλώσουν έκπληκτοι εάν κάτι τέτοιο συμβεί, αρνούμενοι να πάρουν μαθήματα από το τι έγινε στη Συρία.

Και για να επανέλθουμε στην ουσία, με δεδομένο όλο αυτό το σκηνικό πληθαίνουν οι λαγοί της Χάγης, οι νοσταλγοί της διαδικασίας της Μαδρίτης και των συνεχιζόμενων λαθών και του κατήφορου, σε σχέση με τη διασφάλιση του εθνικού συμφέροντος και της εθνικής κυριαρχίας, που ξεκίνησε αμέσως μετά την τραγωδία στα Ίμια.

Για να μιλάμε ξεκάθαρα, όταν μια χώρα μικρή όπως η Ελλάδα, αντιμετωπίζει κίνδυνο όπως αυτόν που αντιμετωπίζουμε από την Τουρκία, δεν βασίζεσαι μόνο στην διπλωματία, καθιστάς σαφές ότι είσαι αποφασισμένος με οποιοδήποτε κόστος να προασπίσεις την εθνική κυριαρχία σου.

Η διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής και η ξεκάθαρη γλώσσα απέναντι στον Ταγίπ τον Μεγαλοπρεπή αποτελεί μονόδρομο για την επιβίωση του έθνους και τη διασφάλιση της εθνικής κυριαρχίας.

Ας το χωνέψουν καλά οι λαγοί της Κίρκης του ενδοτισμού, και ας τους βάλουν άμεσα στη θέση τους αυτοί που κρατούν τα ηνία της χώρας στα χέρια τους, διότι οι στιγμές είναι κρίσιμες, οι ευθύνες τεράστιες, και ο κίνδυνος άμεσος.

*Ο Δημήτρης Απόκης, είναι Διεθνολόγος και Δημοσιογράφος, Απόφοιτος του The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies, The Johns Hopkins University, μέλος του The International Institute of Strategic Studies, και διετέλεσε επί σειρά ετών διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο, το Στέητ Ντιπάρτμεντ, και το Πεντάγωνο, στην Ουάσιγκτον.