today-is-a-good-day
20.6 C
Athens

Κίνδυνος να μπουν ελαιόλαδο και ελιές στους δασμούς του Τραμπ

Το ελαιόλαδο και τις βρώσιμες ελιές, ελληνικά προϊόντα, σε πρώτη φάση μπορεί να εξαιρέθηκαν από τους δασμούς Τραμπ, ωστόσο με το ξεκίνημα του νέου έτους, υπάρχει πιθανότητα να αλλάξει αυτό.
Πριν από λίγες ημέρες, το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ κάλεσε σε δημόσια διαβούλευση τα ενδιαφερόμενα µέλη, προκειμένου να επανεξεταστεί μία λίστα με ευρωπαϊκά προϊόντα αγροδιατροφής, στα οποία περιλαμβάνονται το ελληνικό ελαιόλαδο, οι επιτραπέζιες ελιές και το κρασί.
Μετά τις 13 Ιανουαρίου, το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου αναμένεται να αποφασίσει ποια προϊόντα της λίστας, που ήδη βρίσκεται σε ισχύ, θα αφαιρεθούν από αυτήν ή θα μειωθεί ο συντελεστής φορολόγησής τους και ποια νέα προϊόντα θα προστεθούν µε δασμό, που μπορεί να φτάσει και το 100%.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τον ΣΕΒΙΤΕΛ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Γρηγόρης Αντωνιάδης, ενημέρωσε για το θέμα τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη και τον γενικό γραμματέα Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου, Γρηγόρη Δημητριάδη. Πηγές του ΣΕΒΙΤΕΛ δεν δίνουν μεγάλη πιθανότητα στο αρνητικό σενάριο – ειδικότερα λίγες μέρες μετά και την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ την 7η Ιανουαρίου 2020 – μολονότι σημειώνουν ότι «με τον Τραμπ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για τίποτα».
Για την ώρα, λοιπόν, κανείς δεν γνωρίζει τι θα αποφασιστεί στις 13/1/2010, ωστόσο οι ανησυχίες έχουν βάση. Στο ενδεχόμενο πάντως που μπουν δασμοί στα ελληνικά ελαιοκομικά προϊόντα, τότε θα αποκτήσουν σημαντικό πλεονέκτημα τα προϊόντα από Τρίτες Χώρες, όπως π.χ. της Τουρκίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ