today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

ΗΠΑ: Εάν η οικονομία πάει καλά, ο απερχόμενος πρόεδρος επανεκλέγεται

Ο Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται να γίνει ο τρίτος πρόεδρος στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών κατά του οποίου απαγγέλλονται κατηγορίες από το Κονγκρέσο. Όμως ο πολιτικός του ορίζοντας δεν φαίνεται τόσο σκοτεινός, όσο προέβλεπαν οι αντίπαλοί του τις τελευταίες εβδομάδες.

Λιγότερο από 11 μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές, ο ρεπουμπλικανός δισεκατομμυριούχος έχει ξαναβρεί έναν κάποιο δυναμισμό χάρη στον συνδυασμό μίας επιθετικής στρατηγικής άμυνας και των πολύ θετικών δεικτών της οικονομίας.

Κατάχρηση εξουσίας και παρεμπόδιση της εύρυθμης λειτουργίας του Κονγκρέσου: το κατηγορητήριο που ψηφίσθηκε χθες κατά του 45ου προέδρου των ΗΠΑ είναι σοβαρό. Κατηγορείται ότι άσκησε απευθείας πιέσεις στην Ουκρανία ώστε το Κίεβο να διεξαγάγει έρευνα για τον Τζον Μπάιντεν, εν δυνάμει αντίπαλό του στις εκλογές του Νοεμβρίου 2020.

Όμως, η πολιτική εξίσωση είναι τέτοια που όλα δείχνουν ότι θα περάσει αβρόχοις ποσίν αυτό το εμπόδιο. Αμφισβητεί επιθετικά τα πάντα, αρνείται να συμμετάσχει στην διαδικασία και προσπαθεί να δημιουργήσει την εντύπωση ότι πρόκειται για μία χυδαία, πολιτικών κινήτρων, επιχείρηση εναντίον του. Και η στρατηγική αυτή έχει αποδώσει.

Σε μία υπερπολωμένη Αμερική όπου τα ρήγματα είναι παγιωμένα, η στρατηγική του προκαλεί οργή στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, αλλά έχει μεγάλη απήχηση στην εκλογική του βάση, αλλά και στους βουλευτές και γερουσιαστές του Grand Old Party, που σύσσωμοι τον ακολουθούν σαν μια γροθιά. Το ένα στρατόπεδο εναντίον του άλλου: κανείς δεν ακούει κανέναν.

Χωρίς να ασχοληθούν με τις ίδιες τις κατηγορίες, οι Ρεπουμπλικανοί προωθούν ένα επιχείρημα: οι Δημοκρατικοί προσπαθούν να αμφισβητήσουν την «λαϊκή ετυμηγορία».

Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Αξελροντ, πρώην σύμβουλο του Μπαράκ Ομπάμα, «το επιχείρημα ότι η διαδικασία της απαγγελίας κατηγοριών είναι άκυρη διότι θα έθετε σε αμφισβήτηση την λαϊκή ψήφο ισοδυναμεί με το επιχείρημα ότι αυτή η διαδικασία (impeachment) που είναι εγγεγραμμένη στο Σύνταγμα, είναι άκυρη και μη γενόμενη, διότι ΟΛΟΙ οι πρόεδροι έχουν εκλεγεί από τον λαό!».

Αν αυτή η προσέγγιση της αμφισβήτησης των θεσμών, με πρώτο το Κονγκρέσο, μπορεί να αφήσει τα ίχνη της μακροπρόθεσμα, προς το παρόν, αποδεικνύεται αποδοτική για τον Ντόναλντ Τραμπ.

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η Βουλή των Αντιπροσώπων, με δημοκρατική πλειοψηφία, θα ψηφίσει τις επόμενες ημέρες υπέρ της παραπομπής του Τραμπ. Στην συνέχεια, η Γερουσία, με ρεπουμπλικανική πλειοψηφία, θα αποφασίσει, σε λίγες εβδομάδες, να μην τον καταδικάσει. Και η προεκλογική εκστρατεία θα ξαναπάρει τον δρόμο της.

Η ανεργία στο χαμηλότερο επίπεδο!

Μέθοδος της αυτοεκπληρούμενης προφητείας ή θετικές συνέπειες στην πράξη; Ο Λευκός Οίκος επιμένει και επαναλαμβάνει ότι η διαδικασία αυτή έχει ένα και μόνο αποτέλεσμα: την ενίσχυση της ενότητας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, συνταγμένου πίσω από τον προεδρικό υποψήφιο και την θωράκιση των εκλογέων στις πολιτείες-κλειδιά, όπου θα παιχτεί η ψηφοφορία των προεδρικών εκλογών.

«Είναι ντροπή που οι άνθρωποι φθάνουν στο σημείο να διατυπώνουν κατηγορίες από το τίποτε», δήλωσε ο Τραμπ  αναχωρώντας για προεκλογική συνάντηση στην Πενσιλβάνια. «Ποτέ δεν υπήρξε τόσος ενθουσιασμός στους κόλπους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος».

Ανάμεσα σε δύο tweet που καταγγέλλουν (με την βοήθεια, έως κατάχρηση, των κεφαλαίων γραμμάτων) ένα «κυνήγι μαγισσών» άνευ προηγουμένου στην αμερικανική ιστορία, εγκωμιάζει τα οικονομικά αποτελέσματα της πρώτης οικονομίας του κόσμου.

Οι αριθμοί είναι πραγματικά πολύ ενθαρρυντικοί. Το φάσμα της ύφεσης, που ήταν στην συζήτηση εδώ και λίγους μήνες, απομακρύνθηκε, ακόμη και αν ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνεται από την αρχή του έτους.

Η αγορά εργασίας βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Οι τελευταίοι αριθμοί, που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή, ήταν θεαματικοί: δημιουργία 266.000 θέσεων απασχόλησης, αριθμός πολύ μεγαλύτερος από τις προβλέψεις των οικονομολόγων. Στο εξής στο 3,5%, η ανεργία βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1969!

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση Gallup, το 55% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι η οικονομική κατάσταση των ΗΠΑ είναι «εξαιρετική» ή «καλή».

Υπάρχει ένας κανόνας στην αμερικανική πολιτική τάξη: εάν η οικονομία πάει καλά, ο απερχόμενος πρόεδρος επανεκλέγεται.

Ο απλός αυτός κανόνας θα εφαρμοσθεί στην περίπτωση του Ντόναλντ Τραμπ, ενός προέδρου έξω από κάθε νόρμα; Κανείς δεν το ξέρει, αλλά προς το παρόν, η προοπτική και μόνο αρκεί για να συσπειρώσει όλο το κοπάδι πίσω από τον πρόεδρο.

Ωστόσο, πολλοί βαρύνοντες παράγοντες παραμένουν άγνωστοι, όπως η έκβαση του εμπορικού πολέμου με την Κίνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ