today-is-a-good-day
17.4 C
Athens

Οι… “δεν ξέρω”, “δεν είδα” και “δεν άκουσα”, Περιφερειάρχες

Μεγάλος και εξαιρετικά σημαντικός, στο σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος, είναι ο ρόλος των Περιφερειαρχών, οι οποίοι καλούνται, σε πολλές περιπτώσεις, να λειτουργήσουν και ως… αερόσακοι και να απορροφήσουν τους κραδασμούς που δημιουργούν οι αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες.

Η πλειοψηφία τους, και δη εκείνοι στις περιοχές των οποίων είτε θα δημιουργηθούν κλειστές δομές, είτε θα διατηρηθούν οι υπάρχουσες, έχουν συνταχθεί, ανεχθεί ή και υποταχθεί στις εντολές της κυβέρνησης και έχουν ήδη ξεκινήσει να επικοινωνούν στους συμπολίτες τους τι και πως ακριβώς πρόκειται να συμβεί.

Αν και είναι πολύ νωρίς ακόμη για συμπεράσματα, οι πρώτες αντιδράσεις, στις συγκεκριμένες περιοχές, δείχνουν να είναι χαμηλότερης έντασης από ότι θα περίμενε κανείς. Πιθανόν επειδή οι κάτοικοί τους, έχουν συμφιλιωθεί πλέον με αντίστοιχες καταστάσεις ή ικανοποιούνται με τις εγγυήσεις που τους δίνονται τώρα ή απλώς ελπίζουν.

Υπάρχουν όμως κι εκείνοι οι Περιφερειάρχες και μάλιστα περιφερειών που ούτε καν τις έχει αγγίξει το προσφυγικό – μεταναστευτικό, οι οποίοι αν και δεν έχουν να διαχειριστούν ούτε το 5% των ζητημάτων που αντιμετωπίζουν οι παραπάνω συνάδελφοί τους, καθώς η «επιβάρυνσή» τους θα είναι η – για ελάχιστους μήνες – φιλοξενία λίγων εκατοντάδων προσφύγων σε ξενοδοχεία, επιμένουν να ρίχνουν νερό στον μύλο όσων αντιδρούν λόγω φημών, διαδόσεων και σεναρίων, δημιουργώντας οι ίδιοι αυτό ακριβώς το κλίμα το οποίο υποτίθεται ότι θα έπρεπε να εξομαλύνουν.

Αντί λοιπόν να μιλήσουν ανοικτά και ξεκάθαρα στους συμπολίτες τους, αντί να δώσουν τέλος στις διάφορες ανυπόστατες φήμες και υπερβολές, αντί να μιλήσουν την γλώσσα της λογικής, αντί να βάλουν τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση, αντί να εξηγήσουν, επιμένουν να πουλάνε παραμύθια περί αιτημάτων εξαίρεσης και να διαβεβαιώνουν πως έχουν την… διαβεβαίωση ότι στην περιοχή τους δεν θα πατήσει πόδι μετανάστη ή πρόσφυγα.

Είναι αυτοί που επιμένουν να απαντούν ακόμα και τώρα με “δεν είδα”, “δεν άκουσα”, “δεν ξέρω” και  “περιμένουμε ενημέρωση από το υπουργείο ή την αστυνομία”, ενώ έχουν βγει μόλις χθες από το Μαξίμου όπου και πήραν σαφέστατες οδηγίες από τον πρωθυπουργό!

Μάλλον δεν έχουν καταλάβει ότι αυτή ακριβώς είναι η παλαιοκομματική πρακτική που καταδικάστηκε στις προηγούμενες εκλογές και που όχι μόνο δεν πείθει, όχι μόνον απογοητεύει αλλά πλέον θυμώνει τόσο τους συμπολίτες τους όσο και τον αρχηγό του κόμματός τους, που τους εμπιστεύτηκε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ