today-is-a-good-day
18.5 C
Athens

“ΚΑΡΥΟΘΡΑΥΣΤΗΣ” σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από τα Μπαλέτα του Θεάτρου Μόσχας

Το κορυφαίο έργο του P.I TCHAIKOVSKY ‘’ Ο ΚΑΡΥΟΘΡΑΥΣΤΗΣ’’, από τα κορυφαία Μπαλέτα του Θεάτρου Μόσχας, παρουσιάζεται για 3 παραστάσεις στην Αθήνα (Κλειστό Γήπεδο Π. Φαλήρου ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ) και 2 παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη (Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης).

Ο Καρυοθραύστης είναι από τις ελάχιστες παραστάσεις κλασικού μπαλέτου που μοιάζουν σαν να γράφτηκαν σήμερα. Η ευφάνταστη χορογραφία του Μαριούς Πετιπά και η αξεπέραστη μουσική του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι τον έχει καθιερώσει ως μία από τις πιο δημοφιλείς παραστάσεις η οποία παρόλο που μετράει 124 χρόνια ζωής έχει όλη τη ζωντάνια και τον ενθουσιασμό της πρώτης παρουσίασής της. Διατηρεί ανέγγιχτα από το χρόνο όλα εκείνα τα στοιχεία που κάνουν τα παιδικά όνειρα να φαίνονται πραγματοποιήσιμα.

Η πρεμιέρα του Καρυοθραύστη δόθηκε στις 18 Δεκεμβρίου του 1892 στο Θέατρο Μαριίνσκι στην Αγία Πετρούπολη και το κοινό τον υποδέχτηκε με συγκλονιστικό χειροκρότημα. Ήταν η βραδιά που ο Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι ένιωθε για ακόμα μία φορά απόλυτα δικαιωμένος. Η μουσική του συνδυάστηκε μοναδικά με το λιμπρέτο που βασίστηκε στο παραμύθι Ο Καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικιών του Ερνστ Τίοντορ Αμαντέους Χόφμαν και το οποίο διασκεύασε αριστοτεχνικά ο Αλέξανδρος Δουμάς. Ο Μαριούς Πετιπά εξέπληξε τους πάντες με τη χορογραφία του. Η τρυφερή ιστορία του Καρυοθραύστη δεν άφησε κανένα ασυγκίνητο.

Στο εξωτερικό ο Καρυοθραύστης παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Λονδίνο το 1934, σαράντα δύο χρόνια μετά την πρεμιέρα τού 1892. Και εκεί η υποδοχή ήταν μοναδική. Από τότε έχουν γίνει πάμπολλες παραστάσεις σε όλο τον κόσμο, με αρκετές διασκευές στη χορογραφία, καθώς κάθε χορογράφος προσπαθεί να δώσει τη δική του εκδοχή στην ιστορία. Ο Καρυοθραύστης χορογραφήθηκε και από τους δύο κορυφαίους χορευτές του 20ού αιώνα, τον Ρούντολφ Νουρέγεφ για τα Βασιλικά Μπαλέτα της Σουηδίας και τον Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ για το American Ballet Theater. Ο καθένας άφησε το στίγμα του ενισχύοντας το μύθο ενός έργου που δεν παύει να μας εκπλήσσει.

Η ιστορία του παραμυθιού:
Η ιστορία αναφέρεται στο δώρο που έκανε στη μικρή Κλάρα ο νονός της, ο Ντροσελμάγιερ, την παραμονή των Χριστουγέννων σε μια μικρή Γερμανική πόλη. Ήταν ένας κινούμενος στρατιώτης, που λειτουργεί ως καρυοθραύστης. Όταν η γιορτή τελειώνει και οι καλεσμένοι φεύγουν, η Κλάρα μπαίνει στο ήσυχο σαλόνι για να κοιμίσει τον καρυοθραύστη. Καθώς το ρολόι χτυπά μεσάνυχτα, το κορίτσι αποκοιμάται και μεταφέρεται σε έναν παραμυθένιο κόσμο. Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο  μεγαλώνει μαγικά, όλα τα παιχνίδια, ανάμεσά τους και ο καρυοθραύστης, ζωντανεύουν και ρίχνονται στη μάχη με μεγάλα τρωκτικά που εισβάλλουν στο δωμάτιο. Τελικά ο καρυοθραύστης κερδίζει τη μάχη και μεταμορφώνεται σε έναν όμορφο πρίγκιπα.
Στη δεύτερη πράξη η Κλάρα και ο πρίγκιπας – Καρυοθραύστης ξεκινούν για ένα μαγικό ταξίδι. Περνούν από την Βασίλισσα του Χιονιού αλλά και από την χώρα των Ζαχαρωτών με την νεράιδα Ζαχαρένια. Η Κλάρα δεν θέλει να αποχωριστεί τον Καρυοθραύστη της, όμως την ημέρα των Χριστουγέννων καθώς ξυπνά κοντά στην οικογένειά της, το μόνο που κρατά στα χέρια της είναι ο Καρυοθραύστης, η κούκλα που της είχε χαρίσει ο νονός της.

ΑΘΗΝΑ
ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 19:30
Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 19:30
Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 19:30

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
Διακεκριμένη ζώνη 30 €
Α΄ ζώνη 25 €
Β΄ ζώνη 20 €
Γ’ ζώνη 15 €

Προπώληση -30%

ΙΣΧΥΟΥΝ ΕΙΔΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΓΙΑ ΟΜΑΔΙΚΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ,
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 2109213310

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: 2109213310, artinfo.gr, viva.gr
https://www.viva.gr/tickets/theater/gipedo-tae-kwon-do/pi-tchaikovsky-o-karoythraustis/

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2019 στις 20:30  (ΑΙΘΟΥΣΑ ΦΙΛΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ Μ1)
Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2019 στις 19:00  (ΑΙΘΟΥΣΑ ΦΙΛΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ Μ1)

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
45 € , 40 € , 35 € , 25 € , 20 € (παιδικό)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ