today-is-a-good-day
21.1 C
Athens

Vegan Παστίτσιο με σπανάκι και μανιτάρια

Συστατικά

    • 500 γραμμάρια μακαρόνια πένες
    • 1 κύβο λαχανικών
    • 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
    • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
    • 500 γραμμάρια μανιτάρια ψιλοκομμένα
    • 1 κιλό σπανάκι ψιλοκομμένο
    • 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ψιλοκομμένο μαϊντανό
    • 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ψιλοκομμένο άνηθο
    • 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
    • Αλάτι-πιπέρι

Για τη μπεσαμέλ:

  • 7 κουταλιές σούπας φυτική μαργαρίνη
  • 11 κουταλιές σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 4 ποτήρια νερό
  • Αλάτι-πιπέρι
  • Τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • Τριμμένη φρυγανιά

Εκτέλεση

Σε μία κατσαρόλα βράζουμε τα μακαρόνια al dente με το κύβο λαχανικών και στραγγίζουμε.
Σε μία άλλη κατσαρόλα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το ξερό κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει και προσθέτουμε τα μανιτάρια, το σπανάκι, το μαϊντανό και τον άνηθο.
Χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς στην εστία, συμπληρώνουμε με αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύουμε μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους.
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200 βαθμούς σε αντιστάσεις.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το μείγμα με το σπανάκι με τα μακαρόνια.
Παίρνουμε ένα μέτριο ταψί και το πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά.
Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ.
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τη μαργαρίνη να κάψει και προσθέτουμε το αλεύρι.
Καβουρδίζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει ελαφρύ χρώμα και προσθέτουμε το νερό, το αλάτι και το πιπέρι.
Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ και αποσύρουμε τη κατσαρόλα από την εστία.
Αδειάζουμε μέσα στο ταψί τα μακαρόνια που έχουμε ανακατέψει με το μείγμα από το σπανάκι και τα μανιτάρια και περιχύνουμε με τη μπεσαμέλ.
Πασπαλίζουμε με τη τριμμένη φρυγανιά και το μοσχοκάρυδο και ψήνουμε περίπου 45 λεπτά να ροδίσει από πάνω το παστίτσιο και να κάνει κρούστα.
Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε σε μερίδες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ