today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Αντίστροφη μέτρηση για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Έγινε κιόλας 60 χρονών, αλλά…δεν νοσταλγεί. Αντίθετα. “ Βλέπει Πανοραμικά” (“Overview Effect”) και “ στοχεύει” στο μέλλον.

Είναι το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης – ένας απο τους παλαιότερους, τους πλέον επιτυχημένους (ποσοτικά και ποιοτικά) αλλά και πλέον “ νεανικούς” πολιτιστικούς θεσμούς της πόλης και της χώρας.

Με θεματική το …”Overview Effect” (Ο όρος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1987 από τον συγγραφέα Φρανκ Γουάιτ για να περιγράψει τα πρωτόγνωρα συναισθήματα που βιώνουν οι αστροναύτες όταν αντικρίζουν τη Γη από το διάστημα και αντιλαμβάνονται τον κόσμο ως μια ενιαία ύπαρξη που περιλαμβάνει τα πάντα), – ή απλούστερα και κατανοητότερα “ όταν κοιτάς απο ψηλά – μοιάζει η γή με ζωγραφιά” (κι είναι θέμα οπτικής του καθένα τα χρώματα και τα σχήματα της “ ζωγραφιάς”) -, Φεστιβάλ Κινηματογράφου επανέρχεται στην 60η του διοργάνωση από την ερχόμενη Πέμπτη 31 Οκτωβρίου ως και την Κυριακή 10 Νοεμβρίου.

Συνολικά στη διάρκεια της φετινής επετειακής διοργάνωσης στο φεστιβάλ θα προβληθούν 201 ταινίες μεγάλου μήκους (Διαγωνιστικό τμήμα, αφιερώματα, κ.α) και 59 μικρού μήκους ταινίες απο 51 συνολικά χώρες του πλανήτη.

Η αυλαία του φεστιβάλ ανοίγει στις 31 Οκτωβρίου στο “ Ολύμπιον” με το φίλμ “ Ιστορία γάμου” του Νόα Μπόμπακ και κλείνει την Κυριακή 10 Νοεμβρίου με το απροσδόκητα αστείο και συγκινητικό “ Τζότζο” (Jojo Rabbit) του Νεοζηλανδού Τάικα Γουατίτ που απέσπασε το μεγάλο βραβείο κοινού στο φεστιβάλ του Τορόντο.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον – πέραν του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος (14 ταινίες) αναμένονται οι προβολές των καλύτερων Βαλκανικών ταινιών (“ Ματιές στα Βαλκάνια”) , οι ριζοσπαστικές ταινίες το πλαίσιο του Film Forword, οι μεταμεσονύχτιες προβολές, το τμήμα “ Ανοιχτοί Ορίζοντες” κ.α.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ