today-is-a-good-day
19 C
Athens

Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Εγκαινίασε δύο εκθέσεις στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης

Δύο εκθέσεις εγκαινίασε στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, σηματοδοτώντας την έναρξη των εκδηλώσεων “ Βυζαντινός Κόσμος” της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας “ Βυζαντινή Θεσσαλονίκη”, στην οποία συμμετέχουν φορείς της πόλης.

Πρόκειται για την έκθεση της εικαστικού Μαρίας Κομπατσιάρη ”Μολυβδόβουλα: Σφραγίζοντας την κληρονομιά του Βυζαντίου” και των νικητών του διεθνούς διαγωνισμού κοσμήματος “ Βυζαντινή Σαγήνη” για κόσμημα εμπνευσμένο από το Βυζάντιο.

Στον χαιρετισμό του ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπογράμμισε ότι το κόσμημα “ αποκαλύπτει τον τον πολιτιστικό περίγυρο της εκάστοτε εποχής, μαρτυρεί περί της ποιότητος του καλλιτεχνικού αισθητηρίου εκάστης περιόδου και περί της ιεραρχήσεως των αξιών εν αυτή”. Η Ορθόδοξη Εκκλησία, πρόσθεσε, πολλές φορές παρουσιάζεται ως καταπολεμούσα το κόσμημα και τον καλλωπισμό, αλλά σε αυτό υπάρχει μια παρερμηνεία. Η καλλιτεχνική δημιουργία και η χρήση υλικών στοιχείων για τη διακόσμηση , η έμπνευση και η αποκάλυψις του βάθους των πραγμάτων δια της τέχνης “ αποτελούν έκφραση της Θεοδωρήτου δημιουργικότητος του ανθρώπου και συμβάλλουν εις τον πολιτισμόν και την πνευματικήν ανάπτυξίν του”, ανέφερε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

“ Η Εκκλησία δεν απορρίπτει τον κόσμον αλλά τον μεταμορφώνει. Αναδεικνύει τον άνθρωπον εις Θεού συνεργό” επισήμανε και συμπλήρωσε πως “ αναγνωρίζομεν τον υψηλόν πολιτισμόν και τα επιτεύγματα των πατέρων μας, όχι μόνο εις τη διάσταση των πνευματικών τοιούτων αλλά και στην υλική των μορφή και εξέλιξη”.

Ο μητροπολίτης Άνθιμος, ο οποίος κατέχει τη θέση του πρόεδρου της “ Βυζαντινής Θεσσαλονίκης”, σημείωσε ότι “ ευγνωμονούμε και ευχαριστούμε από καρδιάς τον Θεό που ενέπνευσε στον Πατριάρχη την απόφαση να ανταποκριθεί στην πρόσκληση. Απευθυνόμενος στον κ. Βαρθολομαίο και μιλώντας εκτός κειμένου είπε “ δεν θα σας πω απλώς σας σέβομαι, που είναι σαφές, αλλά θα πω ότι σας αγαπώ πάρα πολύ”. Πρόσθεσε δε, ότι η Θεσσαλονίκη είναι σχεδόν η μοναδική από πολλές πόλεις του ελληνικού χώρου, η οποία διατήρησε ανά τους αιώνας τον αστικό χαρακτήρα της αλώβητο, την ελληνικότητά της αδιάκοπη και την ορθόδοξη πίστη ζώσα, παρά την κατά περιόδους κοσμοπολιτική σύνθεση των κοινοτήτων.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Θεόδωρος Καράογλου, επισήμανε ότι η ανάδειξη της βυζαντινής φυσιογνωμίας της Θεσσαλονίκης, θα δώσει ώθηση στην προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη για να γίνει η πόλη κορωνίδα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Τα βυζαντινά χαρακτηριστικά της πόλης, τόνισε, μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό τμήμα του brand name Θεσσαλονίκη.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε ότι η “ Βυζαντινή Θεσσαλονίκη” αναδεικνύει την ταυτότητα της πόλης και ενισχύει την προσπάθεια όλων των φορέων να καταστήσουν την πόλη αναγνωρίσιμη, τόσο εντός, όσο και εκτός Ελλάδος.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, υπογράμμισε ότι είναι χρέος όλων των φορέων να αναδείξουν και να μεταλαμπαδεύσουν με τον πιο πρόσφορο τρόπο την Ιστορία στις επόμενες γενιές.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης βραβεύθηκαν οι τρεις πρώτοι νικητές του για κόσμημα εμπνευσμένο από το Βυζάντιο. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης, δώρισε στον κ. Βαρθολομαίο το πρώτο βραβείο (χρυσό δαχτυλίδι με τρισδιάστατη παρουσίαση της Κωνσταντινούπολης και της Θεσσαλονίκης) και η διευθύντρια του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, Αγαθονίκη Τσιλιπάκου, εκδόσεις του Μουσείου.

Οι εκδηλώσεις “ Βυζαντινός Κόσμος” ολοκληρώνονται το Σάββατο, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη, με την θέσπιση του Παγκόσμιου Δικτύου Βυζαντινών Πόλεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ