today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Η Γερμανία προειδοποιεί την Τουρκία να μην πραγματοποιήσει επίθεση στη Συρία

Το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) εξέδωσε πριν από λίγο τηλεγράφημα με τίτλο «Η γερμανική κυβέρνηση προειδοποιεί την Τουρκία για επίθεση στη βόρεια Συρία». Στο  τηλεγράφημα επισημαίνεται ότι “Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση προειδοποίησε επειγόντως την Τουρκία να μην πραγματοποιήσει στρατιωτική επίθεση στη βόρεια Συρία” .

«Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση λαμβάνει πολύ σοβαρά τις επανειλημμένες ανακοινώσεις Τούρκων πολιτικών για την έναρξη μονομερούς στρατιωτικής επιχείρησης στη βόρεια Συρία», δήλωσε η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Ulrike Demmer τη Δευτέρα στο Βερολίνο.

«Μία τέτοια στρατιωτική επέμβαση θα οδηγούσε σε περαιτέρω κλιμάκωση στη Συρία», πρόσθεσε. Ταυτόχρονα, ωστόσο, έδειξε κατανόηση για τα συμφέροντα ασφαλείας της Τουρκίας στην παραμεθόρια περιοχή.

Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών, Steve Alter, δήλωσε ότι ο Υπουργός Εσωτερικών Horst Seehofer κατέστησε σαφές σε Τούρκους κυβερνητικούς αξιωματούχους την περασμένη εβδομάδα στην Άγκυρα ότι η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση «έχει τα προβλήματά της» με τα τουρκικά σχέδια για τη δημιουργία μιας «ζώνης ασφαλείας» για την εγκατάσταση προσφύγων στη Συρία.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan είχε δηλώσει ότι η Τουρκία βρίσκεται λίγο πριν από μια στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, η οποία θα διεξαχθεί μέχρι τέλους «τόσο από αέρος όσο και με στρατεύματα εδάφους». Την Κυριακή το βράδυ ο Erdogan είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump. Μετά από αυτήν ο Λευκός Οίκος σηματοδότησε ότι δεν θα προσπαθήσει να εμποδίσει πιθανή επίθεση. Μελλοντικά, οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις δεν θα βρίσκονται πλέον «στην άμεση περιοχή».

Ο εκπρόσωπος των Χριστιανοδημοκρατών για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Jürgen Hardt, δήλωσε ότι μια τουρκική επίθεση στη Συρία θα μπορούσε ενδεχομένως να καταστήσει περισσότερους ανθρώπους πρόσφυγες. Μετά την πρόσφατα επιτευχθείσα συμφωνία για την στελέχωση της Συνταγματικής Επιτροπής για τη Συρία, «οι πρόοδοι στην πολιτική ειρήνευση της χώρας» θα έπρεπε να βρίσκονται πολύ περισσότερο στο επίκεντρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ