today-is-a-good-day
17.4 C
Athens

Ο κρισιμότερος μήνας για τις διεθνείς σχέσεις της χώρας

Συναντήσεις του Πρωθυπουργού με Τραμπ και Ερντογάν

«Πυρετός» διαβουλεύσεων επικρατεί στο Μαξίμου και στο υπουργείο Εξωτερικών, ενόψει των κρίσιμων συναντήσεων που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον Ταγίπ Ερντογάν και πιθανώς με τον Ντόναλντ Τραμπ, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.

Του Κώστα Πασίση

Η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν έχει «κλειδώσει» για τις 24 ή 25 Σεπτεμβρίου, ενώ σε εκκρεμότητα παραμένει με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ο Πρωθυπουργός ερωτηθείς σχετικά στη ΔΕΘ έδωσε ένα περίγραμμα των σκέψεων του για τη συνάντηση του με τον Τούρκο Πρόεδρο αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι ο ίδιος πιστεύει στις συνομιλίες καθώς -όπως είπε – «μπορείς να παρουσιάζεις με αυτοπεποίθηση, με σιγουριά, τις θέσεις της Πατρίδας σου, ώστε να μπορείς να εκτονώνεις την ένταση και να βρίσκεις τελικά λύσεις οι οποίες θα είναι αμοιβαία αποδεκτές». Και κατέληξε τονίζοντας ότι «αν ο κ. Ερντογάν έχει πραγματική διάθεση να κάνει μια ουσιαστική επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει πια να το αποδείξει έμπρακτα».

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δενδιας σχολιάζοντας την επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν, είπε με νόημα ότι δεν πρόκειται για «συνάντηση-συγχωροχάρτι». Ενώ κυβερνητικές πηγές επεσήμαναν ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει εκτόνωση της έντασης είναι «να σεβαστεί τους κανόνες καλής γειτονίας και να σταματήσει τους τσαμπουκάδες».

Η αλήθεια είναι πάντως ότι τόσο στο Μαξίμου όσο και στο υπουργείο Εξωτερικών υπάρχει προβληματισμός για το ραντεβού Μητσοτάκη-Ερντογάν στην παρούσα φάση και χαρακτηρίζεται ως χαμηλών προσδοκιών.
«Θα χρειαστεί να γίνουν πολλά βήματα ακόμη και ενδεχομένως και άλλες συναντήσεις σε υψηλό επίπεδο για να υπάρξει προσέγγιση», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Οι αυξημένες προσφυγικές ροές και η αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων των δυο ανδρών.
Υπενθυμίζεται ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον Τούρκο Πρόεδρο συνολικά έξι φορές, χωρίς να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα. Αντίθετα, η Τουρκία το τελευταίο διάστημα και ειδικότερα μετα το αποτυχημένο πραξικόπημα, έχει κλιμακώσει επικίνδυνα την ένταση στο Αιγαίο, ενώ έχει προχωρήσει και σε παράνομες ενέργειες, όσον αφορά την Κυπριακή ΑΟΖ.

Ραντεβού με Τραμπ

Την ίδια στιγμή στο Μαξίμου και στο ΥΠΕΞ σε συνεργασία με την αμερικανική διπλωματία αναζητείται η κατάλληλη ημερομηνία για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Τραμπ.

Στην προκείμενη περίπτωση, ο Πρωθυπουργός θέλει να αξιοποιήσει προς όφελος της Ελλάδας το πολύ καλό κλίμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των δυο χωρών από τα θερμά μηνύματα προς τη χώρα μας από τον αμερικανό υπουργό Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος αλλά και τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάϊατ. Μηνύματα με υψηλή διπλωματική αξία καθώς έγιναν σε περίοδο που η Τουρκία προκαλεί με απειλές και εκβιασμούς.

Πάντως πρέπει να επισημανθεί ότι αν τελικά δεν βρεθεί η κατάλληλη ημερομηνία για συνάντηση Μητσοτάκη-Τράμπ, ενδέχεται το ραντεβού Μητσοτάκη να πραγματοποιηθεί με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ κ. Μάικ Πένς.
Τέλος άγνωστο παραμένει ακόμη, αν υπάρξει συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ζόραν Ζάεφ ο οποίος θα βρίσκεται και αυτός στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ