today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Η απλή αναλογική και τα σενάρια εξουδετέρωσής της

Η αλλαγή του εκλογικού νόμου και η κατάργηση της απλής αναλογικής είναι η νέα μεγάλη προτεραιότητα του Πρωθυπουργού αλλά και ένα θέμα που θα ανεβάσει το πολιτικό θερμόμετρο στα ύψη.

Του Κώστα Πασίση

Το επίμαχο «καυτό» θέμα αναμένεται να ανοίξει το Φθινόπωρο, μαζί με τα …πρωτοβρόχια, ύστερα από πρωτοβουλία της κυβέρνησης και τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα κληθούν να λάβουν σαφή θέση, αν και το ενδιαφέρον, από πλευράς Μαξίμου εδράζεται στη στάση του ΚΙΝΑΛ.
«Θα φέρω στο Κοινοβούλιο έναν εκλογικό νόμο ο οποίος θα είναι δίκαιος, αλλά θα εξασφαλίζει ταυτόχρονα συνθήκες κυβερνησιμότητας», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτακης πριν από τις εθνικές εκλογές.

Δέσμευση που σήμερα καλείται να υλοποιήσει ο Πρωθυπουργός, είτε υπάρξει πολιτική συναίνεση, που θα επιδιώξει με ειλικρινή διάλογο, είτε αναγκαστεί να προβεί στην κατάργηση της απλής αναλογικής με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του.

Πριν πάντως, αρχίσουν οι παρασκηνιακές διεργασίες και διαβουλεύσεις για την πιθανότητα εύρεσης ενός κοινά αποδεκτού νέου εκλογικού νόμου, η κυβέρνηση θα εισάγει στη Βουλή, αυτοτελές το νομοσχέδιο για τη ψήφο των απόδημων Ελλήνων.

Στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτακης ανακοίνωσε ότι διαχωρίζει την υπόθεση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού στον τόπο που κατοικούν από την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Και ζήτησε η σχετική ρύθμιση, όταν έλθει, να υπερψηφιστεί και από τους 300 της Βουλής.

Όπως επισημαίνει υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή ο διαχωρισμός της ψήφου των ομογενών από τον εκλογικό νόμο γίνεται για να υποστηριχθεί η ρύθμιση από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, κάτι που είναι δύσκολο να επιτευχθεί με τον εκλογικό νόμο.

Σε πρώτη φάση, η κυβέρνηση θα δημοσιοποιήσει τις προθέσεις της για το νέο εκλογικό νόμο που θα εξασφαλίζει την κυβερνησιμότητα στη χώρα και θα καλέσει τα κόμματα να τοποθετηθούν.

Σε περίπτωση, όμως, που υπάρξει αδιέξοδο που είναι πιθανό σενάριο, τότε η κυβέρνηση θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο, με βάση τη δική της πρόταση.

Σε αυτή την περίπτωση, όμως, τα σενάρια ήδη «οργιάζουν» στην Πειραιώς. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρωθυπουργός έχει δεχθεί εισηγήσεις να προχωρήσει -όταν κριθεί σκόπιμο- σε πρόωρες εκλογές με στόχο να απενεργοποιήσει τη «βόμβα» της απλής αναλογικής. Το σκεπτικό είναι ότι δεν θα προκύψει ισχυρή κυβέρνηση από τις πρόωρες εκλογές και θα υπάρξει νέα προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, με τον εκλογικό νόμο που θα έχει θεσπίσει προηγουμένως η σημερινή κυβέρνηση.

Προϋπόθεση βέβαια υλοποίησης αυτού σεναρίου, με ρίσκο, είναι να συνεχίσει η κυβέρνηση να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της κοινής γνώμης και ο Αλέξης Τσίπρας να παραμείνει στο «καναβάτσο» που είναι σήμερα.

Ωστόσο εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία και πρέπει να επισημανθεί για όσους εξυφαίνουν σενάρια στο παρασκήνιο είναι ότι ο Πρωθυπουργός στις συζητήσεις του τονίζει ότι η κάθε κυβέρνηση θα πρέπει να σέβεται το Σύνταγμα και να εξαντλεί την τετραετή θητεία της, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι ο ίδιος αποδοκιμάζει τις παλαιοκομματικές λογικές του παρελθόντος και του ενεργώ όπως με …βολεύει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ