Το 2015, η Ελλάδα ήταν προπομπός του κύματος λαϊκιστικών επαναστάσεων παγκοσμίως, γράφει η Washington Post σε εκτενές δημοσίευμά της, αναδεικνύοντας στην εξουσία μια ομάδα ακραίων αριστερών που υποσχέθηκε να απορρίψει τη λιτότητα και να αναβιώσει το κράτος μετά από την κατάρρευση αντίστοιχη με τη Μεγάλη Ύφεση. Τώρα η Ελλάδα είναι έτοιμη να δώσει τέλος στην επανάσταση.
Τις εκλογές της Κυριακής αναμένεται να κερδίσει το ίδιο συντηρητικό κόμμα που κυβερνούσε πριν τους λαϊκιστές. Ο πιθανός μελλοντικός πρωθυπουργός είναι πρώην τραπεζίτης και πίνει τον καφέ του σε κούπα αποφοίτων του Harvard, και δύσκολα μπορεί να θεωρηθεί δημαγωγός. «Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που βίωσε την κορύφωση του λαϊκισμού. Στη συνέχεια ξεφούσκωσε», δήλωσε ο Γ. Παγουλάτος καθηγητής του ΟΠΑ.
Το αποτέλεσμα ήταν μια ασυνήθης επιστροφή σε ένα κεντροδεξιό, Οι ηγέτες του δηλώνουν ότι θέλουν να μειώσουν τους φόρους και να καταστήσουν τη χώρα φιλικότερη στις επενδύσεις. Είναι έτοιμοι να κερδίσουν με μεγάλη διαφορά. «Είναι ακόμη σημαντικά τα μεγάλα κόμματα; Η απάντηση στην Ελλάδα είναι σαφώς ναι», δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης, ηγέτης της κεντροδεξιάς ΝΔ, πιθανός μελλοντικός πρωθυπουργός. Ασφαλώς μπορεί να υποστηρίξει κανείς ότι ο μόνος τρόπος να γίνουν ξανά σημαντικά είναι να δοκιμάσει κανείς πρώτα τον λαϊκισμό και να εκλέξει τους λαϊκιστές για να δει πόσο μεγάλη ζημία μπορούν να επιφέρουν, πρόσθεσε.
Άλλες χώρες που εξέλεξαν αντισυμβατικούς πολιτικούς τα χρόνια μετά την ελληνική εξέγερση ακόμη δοκιμάζουν τα πειράματά τους, συνεχίζει ο συντάκτης επικαλούμενος την περίπτωση της Ιταλίας και των ΗΠΑ και τα αποτέλεσμα των Πρασίνων στις ευρωεκλογές.
Σε λίγα μέρη η στήριξη στους λαϊκιστές μετριάζεται, σημειώνει ο συντάκτης αναφέροντας το αποτέλεσμα του AFD στη Γερμανία και την αποπομπή από την αυστριακή κυβέρνηση του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας. Ωστόσο, καμία χώρα δεν προέβη σε τόσο αποφασιστική επιστροφή, όπως αυτή που είναι έτοιμη να πράξει η Ελλάδα.
Υπάρχει απογοήτευση από τη διακυβέρνηση των αριστερών στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων ζήτησαν διαγραφή μεγάλου μέρους του ελληνικού χρέους και στη συνέχεια συμφώνησαν σε νέο πρόγραμμα διάσωσης. Υπάρχει απογοήτευση από τη διακυβέρνηση των αριστερών στην Ελλάδα.
Μεταξύ άλλων ζήτησαν διαγραφή μεγάλου μέρους του ελληνικού χρέους και στη συνέχεια συμφώνησαν σε νέο πρόγραμμα διάσωσης. «Προβήκαμε σε ένα συμβιβασμό», όταν συμφωνήσαμε για το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης τον Ιούλιο του 2015, δήλωσε ο Γ. Σταθάκης, υπουργός Ενέργειας, που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις. «Δεν ήταν επιλογή με βάση τις ιδέες μας ή τις απόψεις μας. Ήταν αναμφίβολα ένα συμβιβασμός», πρόσθεσε.
Το 2015 ο Αλ. Τσίπρα συμβόλιζε μια νέα αρχή για την Ελλάδα, όπου οι ψηφοφόροι είχαν απηυδήσει με τα κόμματα που μοίραζαν εύνοιες σε υποστηρικτές τους ενώ η οικονομία δεχόταν πλήγματα. «Δήλωσαν ότι θα έκαναν αλλαγές, ότι θα αύξαναν τους μισθούς, ότι θα μας έβγαζαν από τα μνημόνια», είπε η Αρτ. Γκρέτσα, που άνοιξε κομμωτήριο στη Μεταμόρφωση και τη περίοδο της οικονομικής κρίσης. Μη θέλοντας να φύγει στο εξωτερικό ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2015 ελπίζοντας σε μια μεγάλη αλλαγή., την Κυριακή όμως θα ψηφίσει θα ψηφίσει την κεντροδεξιά.
Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 είχε διαμορφωθεί σε πανεπιστημιακές συζητήσεις, όμως δεν είχε δοκιμαστεί την πραγματική ζωή, με αποτέλεσμα μια δύσκολη μετάβαση στην εξουσία. Λίγο πριν την έξοδό της από το ευρώ η Αθήνα υποχώρησε. Ο Αλ. Τσίπρας απέπεμψε τα πλέον ακραία μέλη του υπουργικού συμβουλίου του και κινήθηκε προς το κέντρο. Οικοδόμησε εκ νέου σχέσεις με τους ευρωπαίους ηγέτες. Υλοποίησε οδυνηρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις και ανταποκρίθηκε στους όρους της διάσωσης. «Χάσαμε τη μάχη της επικοινωνίας», δήλωσε ο Γ. Χουλιαράκης, αναπληρωτής υπ.Οικ., και ένας από του κύριους διαπραγματευτές της ελληνικής κυβέρνησης για το μνημόνιο. «Πρέπει να δείξεις ότι είσαι διαφορετικός από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, για να επιβιώσεις. Δεν είμαι σίγουρος ότι το δείξαμε», πρόσθεσε. Το κόμμα κέρδισε τις εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2015, με τους ψηφοφόρους να του δίνουν περισσότερο χρόνο για να εκπληρώσει τις λαϊκιστικές του υποσχέσεις. Ωστόσο, ο χρόνος εξαντλήθηκε. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε στις ευρωεκλογές, με διαφορά 9,3% από τη ΝΔ, με συνέπεια ο Αλ Τσίπρας να προκηρύξει εκλογές. Ο Γ. Χουλιαράκης τόνισε ότι οι ηγέτες του ΣΥΡΙΖΑ είναι υπερήφανοι που προστάτευσαν τα πλέον ευάλωτα τμήματα της κοινωνίας από τις επιπτώσεις των μνημονίων, δηλώνοντας ότι τα μέτρα λιτότητας θα ήταν χειρότερα αν ήταν στην εξουσία οι κεντρώοι. «Όποιος νικήσει την Κυριακή θα εκκινήσει από μια πολύ σημαντική θέση, την ισχυρότερη που είχε η Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια», σημείωσε ο Γ. Χουλιαράκης.
Μετά από μια δεκαετία ύφεσης, η Ελλάδα εξήλθε από τα μνημόνια πέρυσι. Η οικονομία αναπτύσσεται, αν και με αργό ρυθμό. Η ανεργία παραμένει υψηλή 18% ωστόσο έχει υποχωρήσει από το 30% το 2013. Εν τούτοις η απογοήτευση των Ελλήνων δεν αφορά την οικονομία, σύμφωνα με αναλυτές. Ο νεποτισμός και τα σκάνδαλα διαφθοράς έπεισαν πολλούς ψηφοφόρους ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι τόσο διαφορετικός από τα παραδοσιακά κόμματα.
Η συμφωνία των Πρεσπών δεν ήταν δημοφιλής στους Έλληνες που θεώρησαν ότι ο Αλ. Τσίπρας έκανε πολλές παραχωρήσεις. Η διακυβέρνηση της χώρας ανάγκασε τον ΣΥΡΙΖΑ να προβεί σε επιλογές που κατέστησαν δυσκολότερο να ξεχωρίσει από την παλιά φρουρά. Έγινε προφανές στους ψηφοφόρους ότι πίστεψαν μια ψευδαίσθηση, ανέφερε ο Nick Malkoutzis αναλυτής της MacroPolis. Η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η επιδίωξη σύγκρουσης, πρόσθεσε. Τώρα οι Έλληνες θέλουν να ακούσουν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, κατέληξε. Για αυτό τον λόγο στράφηκαν στον Κ. Μητσοτάκη, γόνο μιας από τις ισχυρότερες πολιτικές οικογένειες στην Ελλάδα.
«Καταφέραμε να κινηθούμε προς το κέντρο, ως κόμμα, ενώ παράλληλα διασφαλίζουμε ότι δεν θα αφήσουμε πολιτικό χώρο σε κόμματα της ακροδεξιάς να αναδειχθούν ως αξιόπιστα’, δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξη από το γραφείο του. Αν εκλεγεί ελπίζει ότι θα μπορέσει να διαπραγματευτεί μια συμφωνία με τους πιστωτές που θα του δώσει μεγαλύτερη ευελιξία στις δαπάνες, επεσήμανε.
«Δεν θα επιστρέψω στις μέρες επιθετικών και μη αναγκαίων κρατικών δαπανών, αλλά δώστε μας κάποιο επιπλέον δημοσιονομικό περιθώριο για να μειώσουμε περαιτέρω τους φόρους και να εκτινάξουμε την ανάπτυξη που χρειαζόμαστε», δήλωσε. Πρόσθεσε ότι οι Έλληνες ανταμείβουν το κόμμα του για την ειλικρίνεια των λόγων του σχετικά με το τι μπορεί να πετύχει και τι όχι, «Μην προσπαθείτε να μιμηθείτε τους λαϊκιστές, θα αποτύχετε. Θα είναι πάντοτε καλύτεροι στο παιχνίδι των πολλών υποσχέσεων και στην επίκληση του συναισθήματος», κατέληξε ο Κ. Μητσοτάκης.