today-is-a-good-day
19.2 C
Athens

Κ.Μητσοτάκης στη Le Monde: «Είναι απαραίτητη μια ισχυρή κυβέρνηση για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις».

Στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας Le Monde δημοσιεύεται συνέντευξη του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κ. Μητσοτάκη, στην ανταποκρίτρια Marina Rafenberg, με τίτλο: «Είναι απαραίτητη μια ισχυρή κυβέρνηση για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, οι ψηφοφόροι περιμένουν από το κόμμα του να πραγματοποιήσει την οικονομική ανάκαμψη.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι το φαβορί στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα και του κόμματός του ΣΥΡΙΖΑ, που υποχωρεί στις δημοσκοπήσεις.

Ερ.: Στις ευρωπαϊκές εκλογές, ξεπεράσατε κατά περίπου δέκα ποσοστιαίες μονάδες το σημερινό Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Πώς πιστεύετε ότι καταφέρατε να πείσετε τους ψηφοφόρους;

Απ.: Στην προεκλογική μας εκστρατεία, κατά τη διάρκεια της οποίας επισκεφτήκαμε όλη την Ελλάδα, δώσαμε έμφαση στην ανάγκη για ριζική οικονομική ανάκαμψη. Οι Έλληνες πολίτες εμπιστεύονται τη Νέα Δημοκρατία για την τόνωση της οικονομίας. Επιθυμούμε ανάπτυξη μεταξύ 3% και 5% του ΑΕΠ (σε αντίθεση με το 2% των τελευταίων ετών), για να καταστήσουμε βιώσιμο το χρέος μας. Και για να επιτύχουμε μια τέτοια ανάπτυξη, θα πρέπει να στηρίξουμε τις εξαγωγές, την καινοτομία και τις ιδιωτικές επενδύσεις, μειώνοντας τους φόρους των επιχειρήσεων και θέτοντας τέλος στη γραφειοκρατία, η οποία έχει καθυστερήσει ορισμένες ιδιωτικοποιήσεις.

Ερ.: Θέλετε να μειώσετε τους φόρους, χωρίς να καταργήσετε τις κοινωνικές παροχές, χωρίς να απολύσετε δημοσίους υπαλλήλους. Θα το δεχτούν οι Ευρωπαίοι εταίροι σας;

Απ.: Φυσικά. Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε δημοσιονομικά ελλείμματα. Αν πάμε στις Βρυξέλλες με ένα λογικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων που υποστηρίζει την ανάπτυξη, πιστεύω ότι η συζήτηση για τη μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος που έχει ζητηθεί από την Ελλάδα, μπορεί να καταστεί εφικτή. Η ανάπτυξη αποτελεί προτεραιότητα τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ευρώπη. Αν παρουσιάσουμε ένα σχέδιο που διασφαλίζει ότι η ανάπτυξη θα είναι πάνω από το 3%, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας θα πρέπει να το δουν θετικά. Εξάλλου, αυτοί οι στόχοι του δημοσιονομικού πλεονάσματος επιβλήθηκαν επειδή οι Ευρωπαίοι δεν είχαν πια εμπιστοσύνη στην Κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Τώρα, οι αγορές αντιδρούν θετικά σε μία ενδεχόμενη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές. Η εμπιστοσύνη των αγορών και των Ευρωπαίων εταίρων μας φαίνεται να έχει αποκατασταθεί, δεν υπάρχουν λόγοι για να μην υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση των στόχων.

Ερ.: Πώς σκοπεύετε να επιλύσετε το μεταναστευτικό πρόβλημα;

Απ.: Την Τρίτη ήμουν στη Σάμο. Η κατάσταση εκεί είναι δραματική. Οι Ευρωπαίοι υπέγραψαν μια συμφωνία με την Τουρκία, η οποία έχει εφαρμοστεί μόνο εν μέρει, διότι υπάρχουν προβλήματα από την ελληνική πλευρά. Η διαδικασία για τη χορήγηση ασύλου διαρκεί πάρα πολύ. Αυτό θέλουμε να το αλλάξουμε. Όποιος λάβει διεθνή προστασία ως πρόσφυγας, έχει κάθε δικαίωμα να παραμείνει στην Ελλάδα και θα είναι ευπρόσδεκτος. Αλλά, αν κάποιος δεν δικαιούται αυτή τη διεθνή προστασία, πρέπει να επιστρέψει στην Τουρκία. Είναι ο μόνος τρόπος για να μην επιβαρύνονται τόσο τα νησιά. Είναι απίστευτο το γεγονός ότι μια αριστερή Κυβέρνηση, η οποία ισχυρίζεται ότι έχει ευαισθησίες όσον αφορά τα δικαιώματα των μεταναστών, έχει αφήσει πολλά κέντρα φιλοξενίας σε τραγικές συνθήκες. Δεν είναι αποδεκτό. Θα υπάρχει επομένως, μια καλύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων για τη διαχείριση αυτής της κατάστασης. Και αν γίνω Πρωθυπουργός, θα υποστηρίξω στα επόμενα ευρωπαϊκά συμβούλια την ανάγκη δημιουργίας μιας ευρωπαϊκής δύναμης προστασίας των συνόρων. Ελπίζω έτσι, ότι τα ελληνικά σύνορα θα προστατεύονται σε συνεργασία με την Ε.Ε., διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης.

Ερ.: Η αντιπολίτευση σας κατηγορεί ότι υπηρετείτε τα συμφέροντα των πλουσίων και ότι εκπροσωπείτε την πολιτική ελίτ, επειδή προέρχεστε από μια πολιτική δυναστεία.

Απ. : Παρ’ όλη αυτήν την κληρονομιά, για την οποία είμαι υπερήφανος, έχω αποδείξει πράγματα, έχω αλλάξει το κόμμα μου από τότε που έγινα επικεφαλής του, εδώ και τέσσερα χρόνια, ειδικότερα μέσω της παρουσίας νεότερων υποψήφιων στις εθνικές εκλογές.

Ερ.: Αν την Κυριακή κερδίσετε τις εκλογές, τι είδους Πρωθυπουργός θέλετε να είστε;

Απ.: Δεν πρόκειται να αλλάξω και δεν πιστεύω ότι έχω αλλάξει από τότε που ηγούμαι της Νέας Δημοκρατίας. Θέλω να διατηρήσω μια προσωπική διαδραστική σχέση με τους Έλληνες πολίτες, να διοργανώνω δημόσιες διαβουλεύσεις πριν παρουσιάζονται τα προβλήματα. Είναι απαραίτητη μια ισχυρή κυβέρνηση για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις. Έχω σκοπό να λερώσω τα χέρια μου και να είμαι απαιτητικός με τους υπουργούς μου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ