today-is-a-good-day
19.1 C
Athens

Εθνικό συμφέρον, επικοινωνιακά τερτίπια και εθνομηδενιστές

Τις τελευταίες ημέρες έχουμε γίνει μάρτυρες της προσπάθειας της παρέας των εθνομηδενιστών, μέσω επικοινωνιακών τερτιπιών, να αναστρέψει την εκλογική συντριβή που την περιμένει στις 7 Ιουλίου, ημέρα των εθνικών εκλογών και της απελευθέρωσης. Το ότι αυτό συμβαίνει, νομίζω ότι δεν εκπλήσσει πλέον κανέναν Έλληνα, έχουμε ποια συνηθίσει το παιχνίδι τους. Παρόλα αυτά, τα τελευταία εικοσιτετράωρα, το βρώμικο παιχνίδι τους, ξεπέρασε τα όρια του ανεκτού με δεδομένο ότι άγγιξε τον ιερό χώρο των εθνικών θεμάτων, της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας. Και εδώ είναι που τελειώνει το αστείο.

Του Δημήτρη Γ. Απόκη*
Η κωμικοτραγική με στόχο τους βροντερούς τίτλους και τα τηλεοπτικά πλάνα, συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, όχι μόνο δεν έπεισε κανέναν Έλληνα πολίτη, αλλά αντίθετα ενέταξε έναν μείζον θέμα εθνικού συμφέροντος στη σφαίρα της φθηνής πολιτικής καπηλείας με στόχο τον περιορισμό μιας επερχόμενης εκλογικής συντριβής ή ακόμα χειρότερα τον εκτροχιασμό της συνταγματικής νομιμότητας της διεξαγωγής των εκλογών. Κανένας από τους δυο στόχους δεν πρόκειται να ευοδωθεί, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η προσπάθεια τους δεν επέφερε μια ακόμη ζημιά στο εθνικό συμφέρον και δεν δημιουργεί κινδύνους για την εθνική ασφάλεια της χώρας.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά μέσα σε όλο αυτό το εθνικά επικίνδυνο επικοινωνιακό σόου, ακούσαμε και το τραγελαφικό ότι η όλη κατάσταση αποτελεί απόδειξη της ενίσχυσης της διεθνούς σχέσης της χώρας, λόγω της εθνικά μειοδοτικής, επαίσχυντης Συμφωνίας των Πρεσπών, όπου ξεπουλήθηκε η αδιαμφισβήτητη ελληνικότητα της Μακεδονίας.
Όταν μια χώρα έχει σοβαρή κυβέρνηση, δεν αντιμετωπίζει τη δεδομένη και αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα, συνεδριάζοντας το ΚΥΣΕΑ, με επικοινωνιακές παράτες εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας, ακυρώνοντας προεκλογική εκδήλωση στην ΚΩ, χρησιμοποιώντας ως πρόφαση την ένταση από την Τουρκία. Άσε που πληροφορίες από την ΚΩ αναφέρουν ότι στην ακυρωθείσα εκδήλωση θα έπεφτε άγριο κράξιμο, οπότε ήρθε κουτί η ακύρωση.
Δηλαδή έπρεπε να φτάσουν να τρυπήσουν τα γεωτρύπανα του Ερντογάν, για να εκληφθεί από την “ειδική για τα δύσκολα”, ηγεσία της χώρας ως σοβαρή η κατάσταση και να προκληθεί έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ. Ντροπή!

Τώρα έγινε αντιληπτή η επικίνδυνα αναθεωρητική στρατηγική της Τουρκίας; Και πώς συνάδει η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ με την συνεχιζόμενη διαδικασία των επιτροπών για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης με το καθεστώς Ερντογάν; Ποιος δουλεύει ποιόν και μάλιστα παίζοντας στα ζάρια την εθνική ασφάλεια της χώρας.
Και για να τερματιστεί η πλάκα, εδώ και αρκετό διάστημα η Κύπρος κάνει αυτά που πρέπει να κάνει και ξαφνικά ξύπνησε ο “ειδικός για τα δύσκολα”. Τι τραβάει ο Νίκος Αναστασιάδης και δεν το μαρτυράει, σεβόμενος το εθνικό συμφέρον.
Και για να επανέλθουμε στο τραγελαφικό επιχείρημα της ενίσχυσης της διεθνούς σχέσης της χώρας από την εθνομηδενιστική Συμφωνία των Πρεσπών, που ξεπούλησε τη Μακεδονία. Πως αλήθεια προκύπτει ένα τέτοιο συμπέρασμα; Οι μέχρι στιγμής φραστικές τοποθετήσεις στήριξης των συμμάχων πέρα και δώθε του Ατλαντικού, μπορεί να είναι λίγο πιο ηχηρές, αλλά στην ουσία τους πολύ λίγο έχουν αλλάξει. Μακάρι να προχωρήσουν σε κάτι πιο ουσιαστικό, αλλά ακόμα και τότε το μόνο βέβαιο είναι ότι θα γίνει λόγω επιδίωξης δικών τους συμφερόντων και όχι επειδή οι εθνομηδενιστές ξεπούλησαν τη Μακεδονία στις Πρέσπες.
Αυτό που χρειάζεται η χώρα άμεσα είναι απαλλαγή από το ζυγό του εθνομηδενισμού και δυστυχώς οι περίπου είκοσι ημέρες μέχρι τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, φαντάζουν αιώνας.
Χρειάζεται άμεση διαμόρφωση μιας νέας στρατηγικής που θα πατάει στα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί και διαμορφώνονται στην ευρύτερη περιοχή. Τίποτα δεν είναι πλέον όπως ήταν, και αυτό απαιτεί σχεδιασμό, σοβαρότητα, και πάνω από όλα εξαφάνιση των εθνομηδενιστών με στροφή της εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας της χώρας, σε αυτό που επιτάσσει το εθνικό συμφέρον και όχι τα εξωτερικής χρηματοδότησης εθνομηδενιστικά συμφέροντα.
Σε όλο το μήκος και το πλάτος των εθνικών συμφερόντων της Ελλάδας, πρέπει να βρεθεί η περαιτέρω ενίσχυση του άξονα Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, Αίγυπτος. Όχι απλά λόγια και συναντήσεις αλλά βαθιά , ουσιαστική, στρατηγική συνεργασία σε όλα τα επίπεδα.
Η θεσμοθέτηση αυτής της συνεργασίας, αποτελεί τη μεγαλύτερη στρατηγική κίνηση των τελευταίων δεκαετιών για την πατρίδα, και όσο και να πονάει κάποιους εντός και εκτός της Ελλάδας, οφείλεται στη διορατικότητα και το ρεαλισμό του πρώην Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά. Να το θυμόμαστε και να το αναγνωρίζουμε αυτό.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να επαναπροσδιοριστούν και η σχέσεις μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέσα από την εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας αυτής της τετραμερούς σχέσης περνά το εθνικό συμφέρον και όχι μέσα από ξεπουλήματα όπως αυτό των Πρεσπών και υποβάθμισης του εθνικού συμφέροντος μέσα από, σε εντελώς λάθος χρονική στιγμή, ηττοπαθείς διαδικασίες και συζητήσεις μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης με το καθεστώς Ερντογάν.
Εάν αυτό δεν γίνει και δοθεί έστω και σπιθαμή ανάσας στην παρέα των εθνομηδενιστών, τότε το μέλλον της πατρίδας διαγράφεται σκοτεινό. Η εκλογική αναμέτρηση της 7ης Ιουλίου είναι καθοριστική για την επίτευξη αυτού του στόχου και εάν χαθεί η ευκαιρία, πολύ δύσκολα θα υπάρξει άλλη.

*Ο Δημήτρης Απόκης, είναι Διεθνολόγος και Δημοσιογράφος, Απόφοιτος του The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies, The Johns Hopkins University, μέλος του The International Institute of Strategic Studies, και διετέλεσε επί σειρά ετών διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο, το Στέητ Ντιπάρτμεντ, και το Πεντάγωνο, στην Ουάσιγκτον.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ