today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Washington Times: Προς αλλαγή κυβέρνησης στην Αθήνα μετά τη βαριά ήττα Τσίπρα

Υπό τον τίτλο «Conservative surge in EU elections upends Tsipras’ coalition in Greece» οι σημερινοί WASHINGTON TIMES δημοσιεύουν πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ από την Αθήνα για την διαφαινόμενη αλλαγή της αριστερής κυβέρνησης στην Ελλάδα με επανάκαμψη των συντηρητικών της Νέας Δημοκρατίας του Κ. Μητσοτάκη, στις επικείμενες πρόωρες εκλογές του Ιουλίου που κήρυξε ο  Α. Τσίπρας, μετά την ‘βαριά ήττα’ που υπέστη ο κυβερνητικός συνασπισμός και το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες τοπικές εκλογές και Ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με το άρθρο, αναλυτές, όπως ο Ιωάννης Κωνσταντινίδης του Παν/μιου Μακεδονίας, αναμένουν παρόμοια αποτελέσματα και στις εθνικές εκλογές κυρίως λόγω της αντι-δημοφιλίας της κυβέρνησης Τσίπρα παρά της ελκυστικότητας των συντηρητικών αντίπαλων της. Στους βασικούς λόγους της ήττας , συγκαταλέγονται η οργή ψηφοφόρων στην συμφωνία των Πρεσπών, η διάψευση των υπεραισιοδοξιών προσδοκιών που καλλιέργησε στους ψηφοφόρους με την εκλογή του το 2015 για τερματισμό της λιτότητας και βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου, αλλά και εκφάνσεις αλαζονείας, λανθασμένης διαχείρισης της εικόνας την κυβέρνησης και αποτυχημένων υποσχέσεων μετασχηματισμού του πολιτικού συστήματος.

Ο ηγέτης της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, εκτίμησε το εκλογικό αποτέλεσμα ως σαφές μήνυμα αλλαγής στην Ελλάδα μετά την απώλεια της εμπιστοσύνης στην παρούσα κυβέρνηση, και προωθεί μια ατζέντα θωράκισης των συνόρων της Ελλάδας με την Τουρκία, ιδιωτικοποιήσεων και μείωσης εταιρικών φόρων. Ο κ. Μητσοτάκης υπόσχεται να προσελκύσει περισσότερες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, αλλά η ελληνική οικονομία μπορεί να αλλάξει μόνο όταν η τερματιστεί η γραφειοκρατία και οι στενές σχέσεις μεταξύ πολιτικών κομμάτων και ιδιωτικών συμφερόντων.

Ακόμη, σύμφωνα με το δημοσίευμα “στις Ευρωεκλογές στην Ελλάδα οι νεοναζιστές της Χρυσής Αυγής έχασαν σχεδόν τους μισούς ψηφοφόρους τους, κυρίως λόγω εσωτερικών κομματικών συγκρούσεων, αλλά ανήλθε επιτυχώς στο 4.2% το πρωτοεμφανιζόμενο κόμμα ‘Ελληνική Λύση’, του ακροδεξιού φιλο-ρώσου συνωμοσιολόγου Κυριάκου Βελόπουλου, το οποίο ανησυχεί μερικούς Έλληνες ότι θα συμπράξει σε κυβέρνηση με την ΝΔ”.

Σύμφωνα με την Ευτυχία Τεπερόγλου, καθηγήτρια του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, η κακή απόδοση του ΣΥΡΙΖΑ και η εκλογική εξαφάνιση των μερί πρότινος κυβερνητικών εταίρων του, ακροδεξιών ΑΝΕΛ, στις πρόσφατες Ευρωεκλογές, αντιβαίνει το ρεύμα προς τα άκρα σε άλλες χώρες της ΕΕ, καθώς υπήρξε ήττα των λαϊκιστικών δυνάμεων και από τις δύο πλευρές του ιδεολογικού φάσματος στην Ελλάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ