today-is-a-good-day
20 C
Athens

4η βιομηχανική επανάσταση: Το στοίχημα που δεν πρέπει να χαθεί

Κύριο χαρακτηριστικό κάθε επανάστασης είναι ο αγώνας για αλλαγή και η ανάγκη για κάτι καλύτερο. Το ίδιο συνέβη και με την 1η, την 2η και την 3η βιομηχανική επανάσταση στο παρελθόν.

Της Βάσως Κόλλια*

Πλέον, όροι όπως νανοντεχνολογία, Internet of Things, Machine Learning, Artificial Intelligence, έχουν πάψει να είναι μέρος ταινιών επιστημονικής φαντασίας και έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας. Την ίδια στιγμή νέες επιστήμες όπως η επιστήμη των Δεδομένων (Data Science) μάς δείχνουν το αύριο.

Πρόκειται για χαρακτηριστικά μίας νέας επανάστασης που βιώνει η παγκόσμια Οικονομία. Η 4η βιομηχανική επανάσταση είναι εδώ και ως χώρα δεν πρέπει να χάσουμε την ευκαιρία που μπορεί να προσφέρει στην ανάπτυξη της οικονομίας μας.

Οι νέες τεχνολογίες που παράγονται αλλάζουν με απίστευτη ταχύτητα τόσο τις τάσεις της παραγωγής όσο και το περιβάλλον εργασίας. Μελέτες τόσο του ΟΑΣΑ όσο και άλλων διεθνών οργανισμών, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, συνηγορούν ότι η παγκόσμια αγορά εργασίας θα μεταβληθεί πλήρως. Εργασίες που γνωρίζαμε μέχρι τώρα θα εξαλειφθούν, ενώ άλλες που δεν υπήρχαν θα δημιουργηθούν.

Το ερώτημα που κυριαρχεί σε συζητήσεις σχετικά με την βιομηχανική επανάσταση είναι «ευκαιρία ή απειλή»;

Για να καταφέρουμε ως χώρα να αξιοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες, πρέπει να αφήσουμε πίσω μας τεχνοφοβικές ιδεοληψίες και να χαράξουμε μία ενιαία εθνική στρατηγική η οποία να βασίζεται στους παρακάτω πυλώνες:

• Έρευνα και καινοτομία,
• Εκπαίδευση και μετεκπαίδευση,
• Υποδομές και νομοθετικό πλαίσιο.

Επενδύοντας στην έρευνα, δίνουμε την ευκαιρία στους Έλληνες ερευνητές να δημιουργήσουν νέες επιστημονικές ανακαλύψεις. Δίνουμε την ευκαιρία στους Έλληνες επιχειρηματίες να ενισχύσουν τα κέντρα έρευνας και ανάπτυξης των επιχειρήσεών τους ώστε να δημιουργήσουν νέα προϊόντα και νέες υπηρεσίες. Δίνουμε την ευκαιρία σε ξένα ερευνητικά κέντρα να εγκατασταθούν στην Ελλάδα και να δημιουργήσουν καινοτομία «made in Greece».

Η χώρα μας έχει μείνει πίσω στις απαραίτητες για την ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών υποδομές. Ευρυζωνικότητα, φτηνό και προσβάσιμο σε όλους internet, οπτικές ίνες αλλά και ένα σαφές νομικό πλαίσιο που να στηρίζει την ψηφιακή μεταμόρφωση της χώρας και να δίνει κίνητρα για νέες επενδύσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Βιοτεχνία, ιατρικές πρακτικές, αγροτική παραγωγή, μεταφορές, ασφάλεια, περιβάλλον, πολιτική προστασία, οργάνωση και λειτουργία των κρατικών δομών. Όλοι αυτοί είναι μερικοί από τους τομείς για τους οποίους πρέπει να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που δημιουργούνται.

Την ίδια στιγμή οι περισσότερες μελέτες συνηγορούν ότι η 4η βιομηχανική επανάσταση θα επηρεάσει περισσότερο τους εργαζόμενους με χαμηλή εξειδίκευση και όσους δεν διαθέτουν ψηφιακές δεξιότητες. Οφείλουμε σε όλη αυτή την κατηγορία των συμπολιτών μας, οι οποίοι έχουν φρέσκιες ιδέες και διάθεση για δημιουργία, να προσφέρουμε ευκαιρίες εκπαίδευσης, στα νέα αυτά δεδομένα.

Ήρθε η ώρα το εκπαιδευτικό σύστημα να αποκτήσει νέα προσέγγιση. Τόσο ο τρόπος όσο και το περιεχόμενο διδασκαλίας πρέπει να συμβάλλουν στην καλλιέργεια νέων δεξιοτήτων και στην αξιοποίηση των κλίσεων των μαθητών και φοιτητών. Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να δοθεί και στην μετεκπαίδευση όσων εργαζομένων ή ανέργων δεν διαθέτουν τις απαραίτητες δεξιότητες.

Η 4η βιομηχανική επανάσταση είναι μια επανάσταση που δεν μπορεί να χαθεί. Δεν πρέπει να χαθεί. Το οφείλουμε στους νέους που φεύγουν. Στους νέους που μένουν πίσω, γεμάτοι όνειρα προσπαθώντας να δημιουργήσουν, το οφείλουμε στο αύριο των παιδιών μας, στο αύριο της Ελλάδας.

*Η Βάσω Κόλλια είναι Υποψήφια Βουλευτής με την ΝΔ στην Ανατολική Αττική

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ