today-is-a-good-day
15.8 C
Athens

Οι Ciudadanos είναι βέβαιοι ότι σύντομα θα κυβερνήσουν την Ισπανία

*Των Ian Mount και Ben Hall 

Όταν ο Πέδρο Σάντσεθ οδήγησε τους σοσιαλιστές στη νίκη στις τελευταίες εκλογές, ο ηγέτης ενός αντίπαλου κόμματος αγνόησε το πρωτόκολλο και αρνήθηκε να συγχαρεί τον νικητή. Η κίνηση αυτή του Αλμπερτ Ριβέρα δείχνει να επιβεβαιώνει τις φιλοδοξίες του: να ηγηθεί της αντιπολίτευσης και κάποια στιγμή να αναλάβει την πρωθυπουργία.

Ο αρχηγός των Ciudadanos πάντα ήθελε να μετατρέψει το κόμμα του σε μια από τις δύο μεγαλύτερες πολιτικές δυνάμεις της χώρας. Τώρα ο στόχος αυτός είναι εφικτός – και οι συνέπειες για την πολιτική σταθερότητα της Ισπανίας μπορεί να αποδειχθούν ανησυχητικές.

Οι Ciudadanos, ένα φιλελεύθερο κόμμα με πολύ σκληρή στάση απέναντι στον καταλανικό εθνικισμό, ήρθε τρίτο στις εκλογές με 57 έδρες, έναντι 66 του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος. Η επιτυχία αυτή έπεισε τον Ριβέρα ότι μπορεί να νικήσει το Λαϊκό Κόμμα, το οποίο κυβερνά την Ισπανία τα τελευταία 30 χρόνια εναλλάξ με τους σοσιαλιστές.

«Είναι η σειρά μας να ηγηθούμε της αξιωματικής αντιπολίτευσης», είπε ο Ριβέρα στο κανάλι Telecinco, διαλύοντας τις ελπίδες της επιχειρηματικής κοινότητας ότι θα μπορούσε να υπάρξει μεγάλος συνασπισμός ανάμεσα στους σοσιαλιστές και τουςCiudadanos.

Πριν από τρία χρόνια, ο Ριβέρα στήριξε μια αποτυχημένη προσπάθεια του Σάντσεθ να γίνει πρωθυπουργός. Τα δύο κόμματα είχαν φτάσει σε μια λεπτομερή συμφωνία, την οποία σαμποτάρισε η άκρα Αριστερά. Εκτοτε οι δύο ηγέτες έχουν ψυχρανθεί και ακολουθούν διαφορετικές πορείες.

Τον περασμένο Ιούνιο, ο Σάντσεθ κατάφερε να ανατρέψει την κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος ύστερα από μια πρόταση μομφής και σχημάτισε κυβέρνηση με τη στήριξη των μεγάλων εχθρών των Ciudadanos: του Podemos και των καταλανών αυτονομιστών.

Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Ριβέρα δεσμεύτηκε να μην κυβερνήσει μαζί με τους σοσιαλιστές και προσέγγισε το Λαϊκό Κόμμα και το ακροδεξιό Vox. Οι ηγέτες των τριών κομμάτων εμφανίστηκαν μαζί με αντικυβερνητική συγκέντρωση στην Πλάθα Κολόν της Μαδρίτης.

Παρά την ενωτική αυτή εικόνα, όμως, οι τρεις ηγέτες ανταγωνίζονταν μεταξύ τους για το δεξιό ακροατήριο που είχε εξοργιστεί με το παράνομο δημοψήφισμα του 2017 για την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Η στροφή του Ριβέρα προς τα δεξιά δυσαρέστησε μερικούς κεντρώους στο κόμμα του και μερικούς κεντρώους συμμάχους του στην Ευρώπη, όπως τον Εμανουέλ Μακρόν. «Ηταν μια ριψοκίνδυνη στρατηγική», δηλώνει ο Τόνι Ρολντάν, ένας βουλευτής των Ciudadanos. Αλλά έφερε αποτέλεσμα.

«Κάναμε ένα ποιοτικό άλμα για να ηγηθούμε της αντιπολίτευσης», είπε ο Ριβέρα στους οπαδούς του το βράδυ της Κυριακής. «Και σας υπόσχομαι, σύντομα θα κυβερνήσουμε την Ισπανία».

Ο Ριβέρα έχει λοιπόν κάθε λόγο να εμμείνει στη στρατηγική του, ιδιαίτερα ενόψει των τοπικών, περιφερειακών και ευρωπαϊκών εκλογών της 26ης Μαϊου, όταν οι Ciudadanos ελπίζουν να κερδίσουν πολλές περιφέρειες που σήμερα ελέγχονται από το Λαϊκό Κόμμα.

«Αν εδραιωθεί το αφήγημα ότι το Λαϊκό Κόμμα είναι ένα αποτυχημένο κόμμα, πολλοί ψηφοφόροι θα πάνε μαζικά στουςCiudadanos», επισημαίνει ο Πάμπλο Σιμόν, ένας καθηγητής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Carlos III της Μαδρίτης. «Οι Ciudadanosέχουν αποφασίσει να σκοτώσουν το Λαϊκό Κόμμα».

Με τους Ciudadanos αποφασισμένους να παραμείνουν στην αντιπολίτευση, η Ισπανία βρίσκεται αντιμέτωπη με την πολιτική αστάθεια. «Ένα κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο δεν μπορεί να οδηγήσει σε μεταρρυθμίσεις ούτε σε μεγάλες αλλαγές», λέει ο Αντόνιο Μπαρόσο, υποδιευθυντής ερευνών στο ίδρυμα Teneo.

Ο κίνδυνος για τους Ciudadanos είναι ότι αν επιμείνουν σε μια ολομέτωπη αντιπολίτευση στους σοσιαλιστές θα απομακρυνθούν από τον χώρο του κέντρου. «Αναρωτιέμαι αν αυτή είναι η σωστή στρατηγική ή αν είναι προτιμότερο να έρθουν σε συμφωνία με τους σοσιαλιστές», τονίζει η Αστρίντ Μπάριο, καθηγήτρια πολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Βαλένθια. «Είναι ένα δύσκολο δίλημμα».

* Οι Ιαν Μάουντ και Μπεν Χολ είναι αρθρογράφοι των Financial Times

Πηγή: Financial Times

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ