today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Ταινίες Πρώτης Προβολής: Εβδομάδα των Παθών και των «Εκδικητών» της Marvel

Με την πολυδιαφημισμένη και πολυαναμενόμενη περιπέτεια φαντασίας «Εκδικητές: Η Τελευταία Πράξη», με όλους τους υπερήρωες της Marvel «ετοιμοπόλεμους», άνοιξε χθες η τελευταία κινηματογραφική εβδομάδα του Απριλίου κι ενώ απομένουν μόλις λίγες ημέρες για το Πάσχα. Η ταινία προβάλλεται σε 240 αίθουσες, αφήνοντας ελάχιστο χώρο στις υπόλοιπες, ενώ οι νέες αφίξεις περιορίζονται σε μόνο δύο, στην παιδική, κινουμένων σχεδίων, «Ο Γάτος, Ο Φευγάτος» (από την Κυριακή του Πάσχα) και στο ελληνικό ντοκιμαντέρ, «Στα Αρβανίτικα». Από τις ταινίες που βγαίνουν αμέσως μετά την Πρωτομαγιά, ξεχωρίζει το δραματικό «Σούπα Μόντο», που μας έρχεται από την Κένυα, ενώ κάποιο ενδιαφέρον έχουν και η κωμωδία «Ο Αξιαγάπητος Κύριος Τροχίδης» και το δραματικό «Αγάπη Είναι».

«Εκδικητές: Η Τελευταία Πράξη»

(«Avengers: Endgame») Περιπέτεια φαντασίας, αμερικανικής παραγωγής του 2019, σε σκηνοθεσία Άντονι και Τζο Ρούσο, με τους Κρις Έβανς, Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, Σκάρλετ Γιόχανσον, Μαρκ Ράφαλο, Γουίνεθ Πάλτροου, Τζος Μπρολίν, Τζέρεμι Ρένερ, Κρις Χέμσγουορθ, Μπρι Λάρσον, Τίλντα Σουίντον, Εβάντζελιν Λίλι, Πολ Ραντ, Ντον Τσιντλ, Τομ Χόλαντ, Σάμιουελ Τζάκσον, Μπράντλεϊ Κούπερ, Σεμπάστιαν Σταν, Τζον Φαβρό κα.

Την ισχύ της η Αμερική την έδειχνε για πολλά χρόνια μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ειδικά στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, με τα αεροπλανοφόρα της και τα πολεμικά της αεροσκάφη ή άλλες πολυδάπανες στρατιωτικές μηχανές, αλλά μάλλον ήταν πάντα αποτελεσματικότερη και πιο διεισδυτική με την κινηματογραφική της βιομηχανία. Με τα χρόνια, τα αεροπλανοφόρα και οι πολεμικές μηχανές έχασαν μεγάλο μέρος της «αίγλης» τους και στη δημιουργία εντυπώσεων και ξέμεινε η βιομηχανία του σινεμά. Τώρα, με την παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας «Εκδικητές: Η Τελευταία Πράξη» έχεις την αίσθηση ότι τα αεροπλανοφόρα μοιάζουν με βαρκούλες και οι επίλεκτοι των πεζοναυτών μπροστά στους υπερήρωες της ταινίας και του σύμπαντος της Marvel με τα φανταράκια για τις αγγαρείες.

Ταινία πολυδιαφημισμένη, που συνοδεύτηκε με καταιγίδα δημοσιευμάτων, σε όλο τον κόσμο, για τον ερχομό της – ακόμη και γνωστό αναψυκτικό παγκόσμιας εμβέλειας ενσωμάτωσε τους «Εκδικητές» στη διαφημιστική του καμπάνια, ενώ στο διαδίκτυο κοντράρει στα ίσα σε «ποσταρίσματα» τον Τζέιμς Μποντ και το.. Brexit, δημιουργώντας μια φήμη ζηλευτή, ακόμη και για τις Καρντάσιαν..

Έτσι, για τους θιασώτες του σινεμά φαντασίας και ειδικά της Marvel, κυρίως έφηβους και νέους, που αποτελούν και το σημαντικότερο κομμάτι της κινηματογραφικής πελατείας, έχουμε να κάνουμε με ένα χορταστικό έπος, μια διασκεδαστική και ιδιαιτέρως εντυπωσιακή υπερπαραγωγή, στην οποία η Marvel κατεβάζει όλους τους σταρ των ταινιών της μαζί, καθώς στην ταινία πρωταγωνιστούν ή κάνουν και σύντομα περάσματα δεκάδες διάσημοι ηθοποιοί του Χόλυγουντ, όπως οι Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, Σκάρλετ Γιόχανσον, Γουίνεθ Πάλτροου, Μαρκ Ράφαλο, Κρις Έβανς, Τζέρεμι Ρένερ, Τζος Μπρολίν, Ντον Τσιντλ, Σάμιουελ Τζάκσον, Μπράντλεϊ Κούπερ, Κρις Χέμσγουορθ, Τίλντα Σουίντον, Μάικλ Ντάγκλας, Μισέλ Φάιφερ και άλλοι πολλοί.

Η τρίωρη διάρκεια της ταινίας δεν θα κουράσει τους φανατικούς του είδους, εν αντιθέσει με τους αμύητους που θα βαρεθούν και θα νιώσουν άβολα από ένα σημείο και μετά, ενώ η αλήθεια είναι ότι καταφέρνει σε μεγάλο βαθμό αυτή η τελευταία (;) πράξη της τριλογίας να μην απαιτεί τη γνώση των προηγούμενων ταινιών της ή ακόμη περισσότερο και τις 20 και βάλε ταινίες της Marvel, για την παρακολούθησή της. Οι υπερήρωες δεν κάνουν παρέλαση, αλλά ενσωματώνονται στη λειτουργία του φιλμ, παρότι κρατούν τα δικά τους χαρακτηριστικά από τις ταινίες που δεν βρίσκονται όλοι μαζί, από τον «Iron Man» την πρώτη ταινία της εταιρίας (2008) μέχρι την τελευταία «Captain Marvel», που είδαμε πριν λίγο καιρό. Υπερήρωες που έχουν υποστεί την ήττα από τον θανάσιμο εχθρό τους Thanos και γίνεται μια προσπάθεια να αναδειχθεί τι υπάρχει κάτω από τις πολύχρωμες στολές, μια ανθρώπινη διάσταση, που γίνεται αρκετές φορές και αυτοσαρκαστική, αν και η κουβέντα που πετά ο Iron Man στην αρχή της ταινίας («χρειαζόμασταν μια ασπίδα ασφαλείας έστω και αν χάναμε κάποιες ελευθερίες μας») κάθεται σαν κοτρόνα στο στομάχι. Ίσως όμως αποτελεί και το βασικό μήνυμα της ταινίας, μαζί με το κεντρικό και μόνιμο μήνυμα σε πολλές ταινίες του είδους, δηλαδή, οι εχθροί της ανθρωπότητας θα αντιμετωπιστούν από τους Αμερικανούς υπερήρωες, που είναι βγαλμένοι από την ποπ παράδοση της μεγάλης χώρας.

Η ταινία είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα στο πρώτο μισό της, όταν ακόμη οι εναπομείναντες «Εκδικητές» προσπαθούν να συνέλθουν από τη συντριβή τους και να επαναπροσδιορίσουν τη θέση τους και την ύπαρξή τους, αλλά και όταν αρχίσουν να μαζεύουν τις δυνάμεις τους για να αντεπιτεθούν, αφού επιστρέψουν στο παρελθόν, με μια χρονομηχανή, για να συναντήσουν τους εαυτούς τους και να αποτρέψουν την καταστροφή. Όσο προχωρά η ταινία τόσο μοιάζει με αντιγραφή των προηγουμένων, μπαίνει στη διαδικασία της αυτοματοποίησης, για να φτάσουμε στην αναμενόμενη τελική μάχη και το μελωμένο φινάλε.

ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ.. Οι Εκδικητές έχουν ηττηθεί από τον Thanos, που αφού απέκτησε τους έξι Λίθους της Αιωνιότητας, ολοκλήρωσε το διεστραμμένο του σχέδιο και εξαφάνισε τον μισό ανθρώπινο πληθυσμό, συμπεριλαμβανομένων πολλών Εκδικητών. Οι εναπομείναντες Εκδικητές αντιμετωπίζουν την πιο μεγάλη πρόκληση τους μέχρι σήμερα. Πρέπει να βρουν τη δύναμη να νικήσουν τον Thanos μια για πάντα.

«Ο Γάτος ο Φευγάτος»

(«Cats and Peachtopia») Παιδική ταινία κινουμένων σχεδίων, κινεζικής παραγωγής του 2018, σε σκηνοθεσία Γκάρι Γουάνγκ.

Χαριτωμένη ταινία κινουμένων σχεδίων, χωρίς όμως να έχει κάτι το ιδιαίτερο, που απευθύνεται αποκλειστικά στα παιδιά, τα οποία αναμένεται να σύρουν, μετά το πασχαλινό τραπέζι, τους γονείς τους στις κινηματογραφικές αίθουσες. Δύο γάτοι, ο πατέρας που έχει βολευτεί στην ασφάλεια και την άνεση ενός διαμερίσματος και ο γιος του, που θέλει να γνωρίσει τον «έξω» κόσμο, μπλέκουν σε περιπέτειες και χαρίζουν ένα διασκεδαστικό 80λεπτο, στους μικρούς φίλους του σινεμά. Η ταινία προβάλλεται μεταγλωττισμένη με τις φωνές των Άρη Γεροντάκη, Ηρώ Μπέζου, Σοφία Καψαμπέλη κα, από την Κυριακή του Πάσχα.

ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ.. Ο Φευγάτος, ένας μικρός γάτος που έχει βαρεθεί να περνάει όλη του τη ζωή κλεισμένος στο διαμέρισμα όπου γεννήθηκε, θέλει να ζήσει ελεύθερος στον αληθινό κόσμο. Ο πατέρας του, ο Παντόφλας, έχοντας ζήσει για ένα διάστημα αδέσποτος και γνωρίζοντας τους κινδύνους που κρύβει το άγνωστο, προσπαθεί να τον αποτρέψει. Μια μέρα, ο Φευγάτος αποφασίζει να φύγει από το σπίτι του για να ανακαλύψει τη «Γατοπία» έναν κόσμο μυθικό, κρυμμένο στον πυθμένα μιας λίμνης! Ένα ταξίδι συναρπαστικό αλλά κι επικίνδυνο ξεκινά τόσο για τον ίδιο όσο και για τον πατέρα του…

«Στα Αρβανίτικα»

Ντοκιμαντέρ, ελληνικής παραγωγής του 2019, σε σκηνοθεσία Κατερίνας Κλαρκ.

Η πρώτη κινηματογραφική έρευνα και καταγραφή που έχει γίνει μέχρι σήμερα για τους Αρβανίτες, τη γλώσσα τους, την καταγωγή τους και τον πολιτισμό τους από τη Κατερίνα Κλαρκ, που προσεγγίζει το θέμα της με αγάπη, σεβασμό, σοβαρά και χωρίς καμία σοβαροφάνεια. Ένα ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ για ένα κομμάτι του ελληνισμού, που νιώθει περήφανο για την καταγωγή του, τη πολύτιμη συνεισφορά του στην Επανάσταση του 1821, καθώς πολλοί φημισμένοι οπλαρχηγοί ήταν αρβανίτες, όπως ο Μάρκος Μπότσαρης, η Μπουμπουλίνα, ο Οδυσσέας Ανδρούτσος, ο Μιαούλης και πολλοί άλλοι, αλλά και για τον, άγριας ομορφιάς, πολιτισμό του, τα ήθη και τα έθιμά του, την πίστη του στην ορθοδοξία.

Το ωριαίο ντοκιμαντέρ, στέκεται ιδιαίτερα στη γλωσσική διάλεκτο, που γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια διατήρησής του, μέσα από δημοτικά τραγούδια και έθιμα, αλλά ταυτόχρονα αναδεικνύει και τη συμβολή της γυναίκας αρβανίτισσας, που είναι δυναμική, πεισματάρα και διαθέτει ένα ιδιαίτερο χιούμορ. Τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ έγιναν στα Βίλλια Αττικής.

Η ταινία θα προβάλλεται αποκλειστικά στο Studio, κάθε βράδυ στις 8, μέχρι την Πρωτομαγιά.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΒΓΟΥΝ ΣΤΙΣ 2 ΜΑΪΟΥ

«Σούπα Μόντο»

(«Supa Modo») Από τις καλύτερες παιδικές ταινίες, που μας έρχεται από την Κένυα και από την Λικαρίον Γουαϊανίνα. Ένα ιδιαίτερο δραματικό φιλμ, που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα, μέσα από ένα στενάχωρο αλλά δυνατό στόρι, που αποτελεί και σημαντική υπενθύμιση ότι ακόμη και όταν οι ήρωες πεθαίνουν, μπορούν να συνεχίσουν να μας εμπνέουν για πολλά χρόνια. Η ιστορία της ταινίας περιστρέφεται γύρω από την 9χρονη Τζο που λατρεύει τις ταινίες δράσης και ονειρεύεται να γίνει υπερηρωίδα, ξεχνώντας ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο της ασθένειάς της.

Έξοχη ταινία, που πρέπει να δουν οι μεγάλοι για να αφήσουν πίσω τα στερεότυπα και να ανοίξουν την αγκαλιά τους στα όνειρα των παιδιών τους και οι μικροί για να πιστέψουν στη ζωή και στις δυνάμεις τους ακόμη και στις πιο δύσκολες καταστάσεις. Πρωταγωνιστεί μοναδικά το πανέμορφο μαύρο ζουζούνι Στίσι Γουαγουέρου.

«Αγάπη Είναι»

(«Real Love») Γλυκιά, στα όρια της γλυκερής, δραματική ταινία της Κλερ Μπερζέ, για την αγάπη, την πατρότητα, τις σχέσεις γονιού παιδιών, έχοντας ως βάση μια συνηθισμένη ιστορία, τη φυγή της μητέρας και την προσπάθεια του πατέρα να μεγαλώσει μόνος του τις δυο κόρες του. Μια 14χρονη που τον κατηγορεί γιατί έφυγε η μητέρα της και μία 17χρονη που ονειρεύεται την ανεξαρτησία της.

Μια ταινία, γαλλικής-βελγικής παραγωγής, που πήρε το βραβείο καλύτερης ταινίας στο Giornate degli Autori του Φεστιβάλ Βενετίας και που βλέπεται ειδικά απ’ αυτούς που ελκύονται από τα οικογενειακά δράματα καλών προθέσεων. Πρωταγωνιστούν με επάρκεια Μπουλί Λανέρ, Ζιστίν Λακρουά, Σαρά Χενοσμπέργκ.

«Ο Αξιαγάπητος Κύριος Τροχίδης»

(«Raoul Taburin») Πραγματικά μία ταινία στο πνεύμα της εποχής, μια κωμωδία χαμηλών τόνων, για την αγάπη και τη φιλία, αλλά και για την αλήθεια. Ευχάριστο, θετικών μηνυμάτων και χαριτωμένων καταστάσεων, από το δημιουργό του πολυδιαβασμένου «Μικρού Νικόλα» και σκηνοθετημένο από τον Πιέρ Γκοντό.

Κεντρικός ήρωας της ιστορίας είναι ο επίσημος μηχανικός ποδηλάτων ενός χωριού στη νότια Γαλλία, ο Ραούλ Τροχίδης, τον οποίο όλοι θαυμάζουν για τις γνώσεις του στα ποδήλατα, αλλά δεν γνωρίζουν το μεγάλο του μυστικό, δηλαδή ότι δεν έμαθε ποτέ ποδήλατο. Πρωταγωνιστούν ικανοποιητικά οι γνωστοί Μπενουά Πελβούρντ, Εντουάρ Μπαέρ και Σουζάν Κλεμάν.

«Οι Βράχοι της Ελευθερίας»

(«Cliffs of Freedom») Όταν το Χόλυγουντ συνάντησε την Επανάσταση του 1821 και της έδωσε μια και την έστειλε στο Νέο Μεξικό, εκεί που έγιναν και τα γυρίσματα της ταινίας. Μία ιστορία έρωτος, μεταξύ μίας Ελληνίδας κι ενός Τούρκου αξιωματικού, με φόντο την αρχή του αγώνα των Ελλήνων για απελευθέρωση από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Μία ταινία, που βασίζεται σε σενάριο και στο όνειρο της Μαριάν Μητρόπουλος, συζύγου του Ελληνοαμερικανού δισεκατομμυριούχου Ντιν Μητρόπουλος, να το μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη και που μάλλον θα έπρεπε να πάει κατευθείαν στο βίντεο. Για την ιστορία, τη σκηνοθεσία της ταινίας, αμερικάνικης παραγωγής, υπογράφει ο Βαν Λινγκ και πρωταγωνιστούν οι Τάνια Ρεϊμόντ, Γιαν Ούντιν, Ράζα Τζάφρεϊ, ενώ ένα ρολάκι κρατά και ο κάποτε σημαντικός Κρίστοφερ Πλάμερ.

«Teen Spirit»

Αμερικανικό αδιάφορο, γεμάτο κλισέ δραματικό μιούζικαλ, για το όνειρο μιας επαρχιωτοπούλας που θέλει να γίνει ροκ σταρ και να ξεφύγει από τη μικρή της πόλη, δοκιμάζοντας τις δυνάμεις της σε έναν διεθνή διαγωνισμό, με την Ελ Φάνινγκ στον πρωταγωνιστικό ρόλο και στη σκηνοθεσία τον Μαξ Μινγκέλα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ