Ριζότο με Χταπόδι – Νηστίσιμες Συνταγές από το ThePresident

1807

Για τη συνταγή θα χρειαστείτε:

1 χταπόδι περίπου 1 κιλό
2 φύλλα δάφνης
5-6 κόκκους μπαχάρι
1/2 ποτήρι κρασιού ξίδι
1 ποτήρι νερό
Για το ριζότο:
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 φλιτζάνια ρύζι Καρολίνα
1/2 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
2 φύλλα δάφνης
4-5 κόκκους μπαχάρι
1 ποτήρι κρασιού άσπρο κρασί
1 σφηνάκι ούζο
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένος
1/2 σκελίδα σκόρδο
1/2 φλιτζάνι τσαγιού χυμός ντομάτας
1 φλιτζάνι ζωμός από το χταπόδι
5 φλιτζάνια τσαγιού χλιαρό νερό
Έξτρα ψιλοκομμένος μαϊντανός για το σερβίρισμα
Αλάτι-πιπέρι
1. Βράζουμε το χταπόδι με το ξύδι, το μπαχάρι, το νερό και τα φύλλα δάφνης μέχρι να μαλακώσει, το σουρώνουμε και κρατάμε από το ζωμό 1 φλιτζάνι τσαγιού για το ριζότο.
2. Σε μία κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσει και σβήνουμε με το κρασί.
3. Αφήνουμε 2-3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε το ζωμό από το χταπόδι, το χλιαρό νερό και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε το ρύζι.
4. Χαμηλώνουμε την ένταση στην εστία μας και συνεχίζουμε το βράσιμο σε χαμηλή φωτιά.
5. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, το χυμό ντομάτας, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και να γίνει κρεμώδες.
6. Ανακατεύουμε ανά τακτικά διαστήματα να μην μας κολλήσει το ριζότο στον πάτο της κατσαρόλας.
7. Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε με ελάχιστο χλιαρό νερό, όμως δεν πρέπει να παραβράσει το ρύζι γιατί θα λασπώσει, (πρέπει να κρατάει στο δόντι).
8. Προς το τέλος προσθέτουμε το χταπόδι κομμένο σε λεπτές φέτες, ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε για 3-4 λεπτά.
9. Δοκιμάζουμε το ρύζι κι αν είναι έτοιμο κατεβάζουμε από την εστία μας την κατσαρόλα και σερβίρουμε αμέσως με φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Καλή απόλαυση!
Η συνταγή αυτή περιλαμβάνεται στο βιβλίο της Μαριάννας Ευθυμίου Γλάρου «Νηστίσιμα και Σαρακοστιανά» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Εν Πλω»