today-is-a-good-day
23.2 C
Athens

Θ.Μαργαρίτης: Ιδεολογικός μας αντίπαλος είναι η ΝΔ και πολιτικός μας αντίπαλος ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο Θόδωρος Μαργαρίτης, από τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ που παρέμειναν στο Κίνημα Αλλαγής και εξελέγησαν στην Κ.Ε. από το πρόσφατο Συνέδριο, μιλάει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και τονίζει ότι βασικός «ιδεολογικός αντίπαλος του ΚΙΝΑΛ είναι η ΝΔ και πολιτικός αντίπαλός του, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο αριστερός λαϊκισμός του».

Επισημαίνει, μέσω του Πρακτορείου, ότι στρατηγική επιδίωξη στις εκλογές είναι να αλλάξουν οι πολιτικοί συσχετισμοί με τη σημαντική ενίσχυσή του για να υποχρεωθούν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να δεχθούν την εθνική συνεννόηση, που είναι απαραίτητη για να βγει οριστικά η Ελλάδα από την κρίση και να προχωρήσει η ανάπτυξη.«Εφόσον δεν υπάρχει αυτοδύναμη κυβερνητική λύση, να πάρουμε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και να θέσουμε στο τραπέζι των διαβουλεύσεων ένα προοδευτικό πρόγραμμα με τα βασικά σημεία που αποφάσισε το συνέδριο. Η προσπάθεια για την εθνική συνεννόηση έχει αξία ώστε να είναι αποτελεσματική η υλοποίηση αυτού του προγράμματος», αναφέρει και προσθέτει ότι αυτό μπορεί να συμβεί μόνο στη περίπτωση που το Κίνημα Αλλαγής γίνει ισχυρό με τη ψήφο των πολιτών.

Το ηγετικό στέλεχος του ΚΙΝΑΛ εξηγεί ότι απορρίπτεται η πρόσκληση για Προοδευτική Συμμαχία και η πρωτοβουλία ΓΕΦΥΡΑ γιατί στερείται λογικής όταν, όπως σημειώνει, συνυπάρχουν ΑΝΕΛίτες και παράγοντες της Καραμανλικής Δεξιάς και φυσικά απουσιάζει οποιασδήποτε αυτοκριτική για τη συγκατοίκηση με τον Καμμένο επί τέσσερα χρόνια. «Θα είχε μια αξία αν γεφύρωνε το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΙΝΑΛ. Οι πρωταγωνιστές της ΓΕΦΥΡΑΣ (εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων) υμνούν τον ΣΥΡΙΖΑ και κατακεραυνώνουν το ΚΙΝΑΛ. Πώς είναι γέφυρα λοιπόν; Σε κάθε περίπτωση η προσπάθεια διαλόγου ανάμεσα στα κόμματα πρέπει να γίνεται ανοιχτά στην κοινωνία με απευθείας τρόπο. Χωρίς ίντριγκες, τρικλοποδιές, εσωτερικές παρεμβάσεις», σημειώνει ο κ. Μαργαρίτης.

Για την πορεία του Κινήματος Αλλαγής δηλώνει αισιόδοξος καθώς έγινε «ένα μεγάλο βήμα μπροστά στην ενοποίηση με την εκλεγμένη αυτήν την φορά -και όχι διορισμένη από συνιστώσες- νέα Κεντρική Επιτροπή. Είναι θετικό που στο καθοδηγητικό όργανο έχουν εκλεγεί πολλά στελέχη τα οποία δεν ανήκουν οργανωτικά στο ΠΑΣΟΚ. Έτσι ώστε η ώσμωση και η σύνθεση να συμβάλουν στην αναγκαία επανεκκίνηση της Κεντροαριστεράς για να γίνει ένα πλειοψηφικό ρεύμα. Στα ψηφοδέλτια των εκλογών μπορούν βέβαια να αποτυπώνονται τα κόμματα και οι κινήσεις που αποτελούν το ΚΙΝΑΛ. Και μαζί με το σύμβολο του ΠΑΣΟΚ να είναι οι τίτλοι και τα εμβλήματα και των άλλων κομματικών δυνάμεων».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ, Θόδωρου Μαργαρίτη, στον Μιχάλη Μιχαήλ για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Ερ.: Το συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, κύριε Μαργαρίτη, ολοκληρώθηκε σε πανηγυρικό κλίμα επιβεβαιώνοντας την ενιαία συγκρότησή του, με την εκλογή της Κ.Ε. Τα επόμενα βήματα ποια είναι;

Απ.: Το συνέδριο του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ επιβεβαίωσε την κατεύθυνση για την δημιουργία ενός νέου φορέα της Κεντροαριστεράς. Μέσα σε αυτόν το ΠΑΣΟΚ είναι η βασική συνιστώσα αλλά όχι η μόνη. Δεν πρόκειται λοιπόν για την αναπαλαίωση του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για ένα ευρύτερο προοδευτικό σχήμα που συνενώνει δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, της Ανανεωτικής Αριστεράς και του Προοδευτικού Κέντρου. Η επιδίωξη είναι να προχωρά η πολιτική και η οργανωτική σύγκλιση με αποφασιστικό τρόπο. Γι’ αυτό και κάνουν πίσω ένα βήμα τα κόμματα και οι κινήσεις που συγκροτούν το ΚΙΝΑΛ ώστε να γίνει ένα μεγάλο βήμα μπροστά στην ενοποίηση με ένα ενιαίο κέντρο αποφάσεων. Την εκλεγμένη αυτήν την φορά -και όχι διορισμένη από συνιστώσες- νέα Κεντρική Επιτροπή. Είναι θετικό που στο καθοδηγητικό όργανο έχουν εκλεγεί πολλά στελέχη τα οποία δεν ανήκουν οργανωτικά στο ΠΑΣΟΚ. Έτσι ώστε η ώσμωση και η σύνθεση να συμβάλουν στην αναγκαία επανεκκίνηση της Κεντροαριστεράς για να γίνει ένα πλειοψηφικό ρεύμα. Στα ψηφοδέλτια των εκλογών μπορούν βέβαια να αποτυπώνονται τα κόμματα και οι κινήσεις που αποτελούν το ΚΙΝΑΛ. Και μαζί με το σύμβολο του ΠΑΣΟΚ να είναι οι τίτλοι και τα εμβλήματα και των άλλων κομματικών δυνάμεων. Επομένως με το έκτακτο συνέδριο ολοκληρώνεται η φάση συγκρότησης του φορέα και τώρα το κρίσιμο ζήτημα είναι η προετοιμασία για τις εκλογικές μάχες.

Ερ.: Τι στόχους θέτει το Κίνημα Αλλαγής; Ποιο πολιτικό σχέδιο θέλετε να στηρίξετε και για ποιους λόγους;

Ερ.: Ο βασικός στόχος του ΚΙΝΑΛ είναι η ανατροπή των σημερινών συσχετισμών. Η ενίσχυση της Κεντροαριστεράς σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Το συνέδριο ενέκρινε μια καθαρή και σαφή γραμμή αυτονομίας ανταγωνιστικά τόσο με το ΣΥΡΙΖΑ όσο και με την ΝΔ. Η αλλαγή των συσχετισμών είναι το σημαντικό «κλειδί» για τις πολιτικές εξελίξεις. Μόνο έτσι μπορεί να επιβάλει ένα ισχυρό ΚΙΝΑΛ το προοδευτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης με παράλληλη επιδίωξη την ευρύτερη εθνική συνεννόηση. Όποιος απουσιάζει από αυτό το προσκλητήριο συναίνεσης αναλαμβάνει τις ευθύνες για όποιες περιπέτειες έρχονται. Μόνο η εθνική συνεννόηση μπορεί να δημιουργήσει μια ισχυρή βάση διαπραγμάτευσης για ακραίες μνημονιακές δεσμεύσεις με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση του υπέρ-πλεονάσματος, το οποίο στο προβλεπόμενο μέγεθος πνίγει κάθε αναπτυξιακή δυνατότητα.

Ερ.: Τι σημαίνει ότι το Κίνημα Αλλαγής είναι αυτόνομο κόμμα; Δεν είναι αυτονόητο;

Απ.: Το ΚΙΝΑΛ είναι αυτόνομος φορέας. Αυτό είναι αυτονόητο. Το μήνυμα είναι σε όσους έχουν τις αυταπάτες ότι μπορεί να περιοριστεί ο ρόλος του σε συμπληρωματικές επιλογές για άλλα κομματικά και πολιτικά σχέδια. Το μήνυμα είναι ότι η ανατροπή των συσχετισμών είναι η προϋπόθεση για τη διέξοδο από το σημερινό τέλμα, στο οποίο βυθίζεται η χώρα με μια κυβέρνηση που μετακινείται από τη δημαγωγία στο νεοφιλελεύθερο κυνισμό και σε μια αξιωματική αντιπολίτευση που εκφράζει τις παραδοσιακές συντηρητικές επιλογές.

Ερ.: Στελέχη από την Ανανεωτική Αριστερά εξελέγησαν στην Κ.Ε. Τι έχουν να προσφέρουν στο χαρακτήρα και την στρατηγική του;

Απ.: Είναι σημαντικό ότι 15 στελέχη στη νέα Κ.Ε. προέρχονται από την Ανανεωτική Δημοκρατική Αριστερά. Καταγράφουν την ευρύτητα του εγχειρήματος μαζί με όσους προέρχονται από το Ποτάμι, τις Κινήσεις Πολιτών για τη σοσιαλδημοκρατία, την ΕΔΕΜ, το δίκτυο Ανανέωσης. Όλοι μαζί προφανώς και με το ΠΑΣΟΚ και το ΚΙΔΗΣΟ μπορούμε να εργαστούμε πολυσυλλεκτικά για να πετύχουμε το ΚΙΝΑΛ να είναι το κοινό σπίτι όλης της Κεντροαριστεράς. Όσοι προερχόμαστε από την Ανανεωτική Αριστερά προσθέτουμε ένα ισχυρό αξιακό φορτίο των ιδεών του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Τη συμβολή μιας μακράς διαδρομής που κατάγεται από την ιστορική τομή της κομμουνιστικής παράταξης το 1968.

Ερ.: Στο συνέδριο καθορίσατε και την εκλογική στρατηγική για τις εκλογές και το στίγμα της στάσης σας μετεκλογικά. Με ποιες προϋποθέσεις θα μετέχετε σε κυβέρνηση;

Ερ.: Επαναλαμβάνω ότι θα επιδιώξουμε την ανατροπή των σημερινών δεδομένων με νέους πολιτικούς συσχετισμούς. Θα δούμε την αποτύπωση της θέλησης του ελληνικού λαού στις κάλπες. Είναι λογικό πως αν το ΚΙΝΑΛ έχει υψηλά ποσοστά αναλαμβάνει αντικειμενικά θέσεις ευθύνης για την «επόμενη μέρα». Όπως βέβαια είναι λογικό πως αν παραμείνει σε συνθήκες στασιμότητας οι πολίτες δεν μπορούν να έχουν απαιτήσεις από ένα πιο μικρό πολιτικό φορέα να λύσει όλα τα ζητήματα ενώ οι δυο πρώτοι σχηματισμοί θα κοιτάνε τα κομματικά τους συμφέροντα! Στόχος πάντως είναι ένας. Εφόσον δεν υπάρχει αυτοδύναμη κυβερνητική λύση να πάρουμε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και να θέσουμε στο τραπέζι των διαβουλεύσεων ένα προοδευτικό πρόγραμμα με τα βασικά σημεία που αποφάσισε το συνέδριο. Η προσπάθεια για την εθνική συνεννόηση έχει αξία ώστε να είναι αποτελεσματική η υλοποίηση αυτού του προγράμματος.

Ερ.: Με τη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ προτιμάτε κυβερνητική συνεργασία;

Απ.: Εξήγησα ότι η εθνική συνεννόηση είναι μια κεντρική ιδέα. Γνωρίζουμε ωστόσο ότι ιδεολογικός μας αντίπαλος είναι η ΝΔ και η συντηρητική παράταξη. Γνωρίζουμε επίσης ότι πολιτικός μας αντίπαλος από την «ιδία όχθη» είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο αριστερός λαϊκισμός. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αναζητούμε σημεία συγκλίσεων προς όφελος της χώρας. Τα οποία ερωτήματα για τις συμμαχίες έχουν από αυτή την άποψη και μια άλλη διάσταση. Αφορούν και τις προθέσεις των άλλων δυνάμεων. Η ΝΔ δείχνει ως αποκλειστικό αυτοσκοπό την αυτοδυναμία αντιγράφοντας μάλιστα και την αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ από το παρελθόν. Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του αντιμετωπίζει το ΚΙΝΑΛ με αντιφατικό τρόπο. Δευτέρα- Τέταρτη – Παρασκευή καλεί για συνεργασία και Τρίτη -Πέμπτη – Σάββατο εξαπολύει «πολεμική» αντιπαράθεση. Την Κυριακή, υποθέτω, ασχολείται με την Καραμανλική δεξιά.

Ερ.: Γιατί απορρίπτετε την Προοδευτική Συμμαχία στην οποία σας καλεί ο ΣΥΡΙΖΑ και καταγγείλατε τη πρωτοβουλία της «Γέφυρας»;

Απ.: Προοδευτική συμμαχία στην οποία συνυπάρχουν ΑΝΕΛιτες και παράγοντες της Καραμανλικής Δεξιάς δεν έχει λογικό συνειρμό. Ούτε φυσικά η απουσία οποιασδήποτε αυτοκριτικής για τη συγκατοίκηση με τον Καμμένο για 4 χρόνια. Η εικόνα αποτυπώνει μια απολιτική επιλογή συμμαχιών με μοναδικό κίνητρο την άσκηση εξουσίας. Όσο για την ΓΕΦΥΡΑ θέλω να διευκρινίσω ότι θα είχε μια αξία αν γεφύρωνε τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΙΝΑΛ. Οι πρωταγωνιστές της ΓΕΦΥΡΑΣ (εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων) υμνούν τον ΣΥΡΙΖΑ και κατακεραυνώνουν το ΚΙΝΑΛ. Πώς είναι γέφυρα λοιπόν; Σε κάθε περίπτωση η προσπάθεια διαλόγου ανάμεσα στα κόμματα πρέπει να γίνεται ανοιχτά στην κοινωνία με απευθείας τρόπο. Χωρίς ίντριγκες, τρικλοποδιές, εσωτερικές παρεμβάσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει περίπου τους ίδιους λαθεμένους χειρισμούς που έκανε το ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν προς τον μικρότερο τότε ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ: πολιτική μεταγραφών.

Ερ.: Στις ευρωεκλογές ποιος είναι ο στόχος του Κινήματος Αλλαγής;

Απ.: Στις ευρωεκλογές το σύνθημά μας είναι «Αλλαγή στην Ελλάδα και στην Ευρώπη» με προοδευτικές σοσιαλδημοκρατικές πολιτικές. Η στήριξη του Φ.Τίμερμανς είναι ένα σημαντικό βήμα. Η Ευρώπη δεν μπορεί να έχει την όψη μιας γραφειοκρατικής ελίτ των Βρυξελλών. Δεν μπορεί να εγκαταλείπει το κοινό όραμα για μια Ευρώπη των Λαών. Στην κατεύθυνση αυτή οι δημοκρατικές δυνάμεις οφείλουν να συμβάλουν ώστε να ξανακερδηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών με επιλογές που αμβλύνουν τις κοινωνικές ανισότητες και κατά συνέπεια δεν παραδίδουν τα αδύναμα στρώματα στις σειρήνες του εθνικισμού, του λαϊκισμού και της ακροδεξιάς. Η επικράτηση προοδευτικών θέσεων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη μπορεί να αλλάξει την γκρίζα εικόνα της συντηρητικής αναδίπλωσης που φαίνεται στον ορίζοντα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ