today-is-a-good-day
20.1 C
Athens

Süddeutsche Zeitung: Ποινική δίωξη στην Αθήνα για την πυρκαγιά του αιώνα!

Στη σημερινή έντυπη έκδοση της Süddeutsche Zeitung δημοσιεύεται ανταπόκριση της Christiane Schlötzer με τίτλο «Ποινική δίωξη μετά την πυρκαγιά του αιώνα» και υπότιτλο «Είκοσι άτομα πρέπει να λογοδοτήσουν για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, εξαιτίας της πυρκαγιάς στην Ελλάδα το 2018, κοντά στην Αθήνα. Μεταξύ αυτών, δύο δήμαρχοι και η Περιφερειάρχης».

Η πυρκαγιά στο Μάτι τον Ιούλιο του 2018 -με 100 θύματα και χιλιάδες τραυματίες- ήταν η πιο φονική στην Ευρώπη τον τελευταίο αιώνα, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα. Η εισαγγελία Αθηνών απαγγέλλει τώρα κατηγορίες για ανθρωποκτονία εξ αμελείας σε είκοσι άτομα, μεταξύ των οποίων, στην Περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου, σε δύο δημάρχους, στους υπεύθυνους της πυροσβεστικής και της πολιτικής προστασίας, καθώς και στον φερόμενο ως εμπρηστή. Σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή, οι κατηγορούμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με ποινή δεκαετούς κάθειρξης, στην περίπτωση που καταδικαστούν.

Πολλοί άνθρωποι κάηκαν μέσα στα αυτοκίνητά τους στην προσπάθεια να διαφύγουν της πυρκαγιάς ή κατευθυνόμενοι προς τη θάλασσα, ενώ 4.000 οικίες καταστράφηκαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα. Οι τρεις εισαγγελείς μετά από έρευνα επτά μηνών απαγγέλλουν κατηγορίες στους υπεύθυνους γιατί αμέλησαν να εκκενώσουν την περιοχή εγκαίρως.

Οι εισαγγελείς κάνουν λόγο για «παντελή αποτυχία επικοινωνίας» μεταξύ των αρμόδιων αρχών και σοβαρή έλλειψη συντονισμού των δυνάμεων διάσωσης. Ένας πυροσβέστης δήλωσε -μετά την καταστροφή- ότι ένιωσε «εγκαταλελειμμένος» από τους ανωτέρους του, ενώ αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι υπήρχε βλάβη στα σημεία υδροληψίας της πυροσβεστικής και αβοήθητοι τροχονόμοι τους κατεύθυναν προς τη φωτιά.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι είχαν προκαλέσει δυσαρέσκεια μετά τη φωτιά, όταν επεσήμαναν ότι πολλές οικίες στο Μάτι είχαν οικοδομηθεί χωρίς σχέδιο ή παράνομα, μεταφέροντας με αυτό τον τρόπο την ευθύνη στους πολίτες, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Ωστόσο, οι εισαγγελείς δεν συμπεριέλαβαν κάτι τέτοιο ως αιτία της τραγωδίας στο πόρισμά τους, όπως αναφέρει η συντάκτρια.

«Ήταν μια φυσική καταστροφή που κανείς δεν μπορούσε να σταματήσει», δήλωσε στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Ραφήνας Βαγγέλης Μπουρνούς, ο οποίος βρίσκεται μεταξύ των κατηγορουμένων. «Έχω εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη», πρόσθεσε.

– Οι ίδιες πληροφορίες αναπαράγονται σε ρεπορτάζ στην ηλεκτρονική ειδησεογραφική Tagesschau.de, του πρώτου τηλεοπτικού δικτύου ARD με τίτλο «Ποινική δίωξη μετά την καταστροφική πυρκαγιά» και υπότιτλο «Ήταν μια αναπόφευκτη φυσική καταστροφή ή φονική αμέλεια; Μετά την καταστροφική πυρκαγιά κοντά στην Αθήνα, η ελληνική δικαιοσύνη άσκησε ποινική δίωξη σε είκοσι άτομα, τα οποία τώρα αντιμετωπίζουν πολυετείς ποινές».

Ο ανταποκριτής του ARD στην Αθήνα Michael Lehman εκτιμά ότι η δίκη -που θα ξεκινήσει σε λίγους μήνες- θα έχει μεγάλη διάρκεια, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ