today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Απολογείται ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής, για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι

Απολογία για όσα έγιναν τις κρίσιμες ώρες από την έναρξη έως την τραγική κατάληξη της πυρκαγιάς που κατέκαψε το Μάτι το 2018 δίνει ενώπιον του 6ου Τακτικού Ανακριτή Αθανάσιου Μαρνέρη ο πρώην αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλης Ματθαιόπουλος.

Ο κ. Ματθαιόπουλος, ένας από τους τελευταίους κατηγορούμενους σε βαθμό πλημμελήματος που καλούνται να δώσουν τις δικές τους απαντήσεις στο κατηγορητήριο που έχει συντάξει ο ανακριτής, συμμετείχε ως υπαρχηγός, τότε, της Πυροσβεστικής στην επιχείρηση για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που προκάλεσε τον θάνατο 102 ανθρώπων και τεράστιες καταστροφές.

Έχουν προηγηθεί οι απολογίες στελεχών της ΕΛΑΣ, της αυτοδιοίκησης αλλά και της Πυροσβεστικής, μεταξύ των οποίων και ο τότε αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Σωτήρης Τερζούδης ο οποίος φέρεται να υποστήριξε στον δικαστικό λειτουργό πως ο κ. Ματθαιόπουλος τον είχε παρακάμψει και είχε ενημερώσει εκείνος τον πρωθυπουργό ενώ ήταν υπαρχηγός κατά τον επίδικο χρόνο, χωρίς να αναφέρει πως υπήρχαν νεκροί.

Έξω από το γραφείο του ανακριτή συγκεντρώθηκαν συγγενείς θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς, οι οποίοι κατά την είσοδο του κ. Ματαθιόπουλου στο δικαστικό κτίριο τον αποδοκίμασαν έντονα, φωνάζοντας ότι θέλουν να απονεμηθεί δικαιοσύνη για την τραγωδία.

Ο ανακριτής αναμένεται τις επόμενες ημέρες να λάβει και τις τελευταίες απολογίες των είκοσι εμπλεκομένων στην υπόθεση κρατικών λειτουργών και στελεχών, κατά την επίμαχη περίοδο, της αυτοδιοίκησης, της Πολιτικής Προστασίας, της ΕΛΑΣ και της Πυροσβεστικής.

Τα αδικήματα που ανά περίπτωση καλούνται να αντικρούσουν αφορούν εμπρησμό από αμέλεια, ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και διά παραλείψεως και σωματικές βλάβες κατά συρροή, δια παραλείψεως και από αμέλεια από υπόχρεους και μη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ