today-is-a-good-day
23.7 C
Athens

Ζακυνθινή “Ομιλία”. Ένα μοναδικό παραδοσιακό θεατρικό δρώμενο (βίντεο)

Ένα εξαιρετικό παραδοσιακό δρώμενο που λαμβάνει χώρα στην Ζάκυνθο την περίοδο των Αποκριών, εκτός όλων των άλλων και που αξίζει πραγματικά να παρακολουθήσει ο επισκέπτης του νησιού ή ακόμα και να αποτελέσει τον κύριο λόγο επίσκεψης του αυτή την εποχή, είναι και οι «ομιλίες». Θεατρικές παραστάσεις που παίζονται σε πλατείες και δρόμους χωριών του νησιού.

Μια από τις πιο ξεκαρδιστικές και επίκαιρες, με τον τίτλο «Η μάσα μας ενώνει» ανεβάζει το Σάββατο, στις 15.00 η Ομάδα Λαϊκού Θεάτρου Λιθακιάς «Κώστας Σκαντάλης». Το έργο, που έχει γράψει ο ταλαντούχος Στάθης Πίσκοπος, σατιρίζει τον προεκλογικό αγώνα δύο υποψηφίων, χωρίς ηθικούς φραγμούς, με κοινό στόχο την κατάκτηση της εξουσίας για ίδιον όφελος και προκειμένου να το καταφέρουν δεν διστάζουν να προσπαθήσουν να εξοντώσουν ο ένας τον άλλον αλλά και να τάξουν στους πάντες τα πάντα. Μια εκλογική μάχη, με όλα τα ευτράπελα που συμβαίνουν συνήθως, που φέρνει γέλιο μέχρι δακρύων.

Δείτε μερικά χαρακτηριστικά ξεκαρδιστικά αποσπάσματα από τις πρόβες:

 

 

 

 

Οι «Ομιλίες» είναι ζακυνθινό παραδοσιακό λαϊκό θέατρο, υπαίθριο, το οποίο στηρίζεται στο έμμετρο ομοιοκατάληκτο 15σύλλαβο. Πρόκειται για μία μίξη της Κομέντια Ντελ Άρτε και του κρητικού δραματικού θεάτρου, εμπλουτισμένο όμως από το ζακυνθινό ταμπεραμέντο και την ντοπιολαλιά, που το κάνει ακόμα πιο ξεχωριστό!
Ένα άλλο χαρακτηριστικό των «ομιλιών» είναι ότι από το 1646 που ξεκίνησε μέχρι και σήμερα όλοι οι ρόλοι, εννοείται και οι γυναικείοι, παίζονταν και παίζονται αποκλειστικά από άντρες, ερασιτέχνες ηθοποιούς.
Οι παραστάσεις αυτές, που μπορούν να χαρακτηριστούν και ως θέατρο δρόμου, ξεκίνησαν από την πόλη της Ζακύνθου και αργότερα παίζονταν και στα χωριά, «ανέβαιναν» συνήθως τις Απόκριες. Οι ερασιτέχνες ηθοποιοί φορούσαν μάσκες ώστε να μπορούν να σατιρίζουν τους αφεντάδες τους και τα κακώς κείμενα της εποχής.
Σήμερα «Ομιλίες» παίζονται σε κάποια χωριά του νησιού, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, ακόμα και στο εξωτερικό, από τους λίγους συλλόγους που έχουν μείνει. Από τις πλέον ενεργές και δραστήριες ομάδες είναι η Ομάδα Λαϊκού Θεάτρου Λιθακιάς Ζακύνθου «Κώστας Σκαντάλης», η οποία ανεβάζει παραστάσεις αδιαλείπτως τα τελευταία 17 χρόνια!

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ