today-is-a-good-day
19 C
Athens

Βούτσης για Μάτι: Αποκλείεται να γνώριζε ο πρωθυπουργός το μέγεθος της καταστροφής. Θα το έλεγε

Να ρίξει τους τόνους και να κατευνάσει την κατακραυγή κατά των χειρισμών της κυβέρνησης για το Μάτι επιχείρησε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Ant1,   που παραδέχθηκε τόσο πως έγιναν λάθη, αλλά και πως υπήρχαν πολιτικές ευθύνες που έχουν, όμως, αναληφθεί, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ενώ η κοινωνία οργίζεται από τις διώξεις σε βαθμό πλημμελήματος που ασκήθηκαν στους αρμοδίους, αλλά και τους εξωφρενικούς διαλόγους μεταξύ πολιτών και του κέντρου της πυροσβεστικής, που ήρθαν στο φως από την εισαγγελική διάταξη για το Μάτι, ο κύριος Βούτσης χρησιμοποιοώντας ήπια φρασεολογία και αναγνωρίζοντας το δίκαιο των ανθρώπων που καταστράφηκαν από την πυρκαγιά, δήλωσε τόσο πως υπήρχαν πολιτικές ευθύνες, όσο και το ότι έγιναν «λάθος εκτιμήσεις» στην αρχή του φαινομένου.

Ωστόσο, αρνήθηκε κατηγορηματικά πως κατά την περίφημη σύσκεψη του Αλέξη Τσίπρα με υπηρεσιακούς παράγοντες γνώριζαν για την ύπαρξη νεκρών: «Αποκλείεται να γνώριζε ο πρωθυπουργός τότε ότι ήταν τόσο μεγάλου μεγέθους η καταστροφή και να μην το έλεγε» είπε μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Ant1 και συνέχισε: «Ο πρωθυπουργός επέστρεψε εσπευσμένα από το ταξίδι του γιατί υπήρχαν πληροφορίες για μεγάλη καταστροφή. Ελέγχεται αν εκείνη την ώρα υπήρχαν συγκεκριμένες πληροφορίες για νεκρούς». Όταν όμως βεβαιώθηκαν οι πληροφορίες, «στις 2 το πρωί με εντολή του πρωθυπουργού ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε πρώτη φορά για πολλούς νεκρούς», είπε ο κύριος Βούτσης.

«Ο έλεγχος για τις επιχειρησιακές ευθύνες είναι ανοιχτός, για τις ευθύνες αυτές δεν υπάρχει πολιτική ευθύνη», επισήμανε και πρόσθεσε πως «έγιναν λάθος εκτιμήσεις στην αρχή της φωτιάς στο Μάτι και για το προς τα πού θα πάει η φωτιά, στην συνέντευξη τύπου ειπώθηκε ότι όλες τις προηγούμενες φορές η φωτιά περνούσε τη Μαραθώνος και πήγαινε προς Ραφήνα… Ακόμα και η βλάστηση στη Μαραθώνος ήταν για να περάσει η φωτιά».

«Υπάρχουν πάρα πολλά σημεία που μπορεί κανείς να επισημάνει ότι έγιναν λάθη, λάθος αποφάσεις, λάθη στην επικοινωνία μεταξύ των δυνάμεων, λάθος ότι έκλεισε η Μαραθώνος», επισήμανε ο πρόεδρος της Βουλής, μη θέλοντας όμως να αποδώσει ευθύνες στην περιφερειάρχη του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου: «Ενδεχομένως μπαίνει συναρμοδιότητα της περιφέρειας για την εκκένωση, αλλά πρέπει να έχει όλα τα δεδομένα από τις μονάδες που επιχειρούν… Υπήρξε κομματική εκμετάλλευση, κατά τρόπο πρωτοφανή και για πολλούς μήνες… Η στοχοποίηση που έγινε ειδικά κατά της περιφερειάρχη, ήταν σε πολλές περιπτώσεις άδικη».

«Για το ύφος και το ήθος του καθενός μας κρινόμαστε, αλλά για την στοχοποίηση που γίνεται και για την προσπάθεια που κάνει, δεν μπορώ να τα βάλω όλα σε ένα μίξερ, θέλω να τα ξεχωρίσω» πρόσθεσε, καταλήγοντας πως «καθένας μας κρίνεται και όταν βρίσκεται σε σύγχυση μπορεί να πει κάποιες αλήθειες με λάθος τρόπο».

Όσον αφορά για τα μέτρα αποκατάστασης στο Μάτι, δήλωσε πως «είναι σε εκκρεμότητα το πώς θα επαναχτιστούν τα σπίτια που ήταν κίτρινα ή κόκκινα», αλλά υποστήριξε πως δεν υπάρχει «καμία καθυστέρηση»: «Και τα χρήματα υπάρχουν, αλλά υπάρχει καθυστέρηση σε σχέση με το νόμο, η προεργασία που γίνεται είναι τουλάχιστον να υπάρχει η μινιμουμ χωροθέτηση για να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα», πρόσθεσε.

«Τα άμεσα μέτρα ανακούφισης είναι απολύτως ικανοποιητικά, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί η τραγωδία να εξισωθεί, αλλά είναι σε καλή κατεύθυνση», είπε ακόμα ο πρόεδρος της Βουλής.

Πάντως, επειδή κατά την διάρκεια της συνέντευξης το Μάτι μονοπωλούσε το ενδιαφέρον, ο κύριος Βούτσης δεν παρέλειψε να ρίξει το καρφί του ότι «αν η επιλογή σήμερα είναι να μιλήσουμε για το Μάτι, εντάξει, θα μείνω μέχρι τέλους».

«Ο χρόνος είναι με το μέρος της κυβέρνησης»

Όσον αφορά τις επερχόμενες εκλογές, ο Νίκος Βούτσης υποστήριξε πως ο χρόνος που περνά είναι με το μέρος της κυβέρνησης, καθώς «ποτέ αυτόματα δεν αποτυπώνεται ένα κυβερνητικό έργο που κρατά την κοινωνία όρθια, όπως πχ η αύξηση του κατώτατου μισθού. Χρειάζεται να εντυπωθούν μέσα στο νοικοκυριό τα μέτρα αυτά, για να καταλάβει το νοικοκυριό πως έχει αλλάξει η κατάσταση και είναι τα πράγματα λίγο καλύτερα. Επειδή υπάρχει καλή κατάσταση στα μεγάλα μεγέθη, ο χρόνος είναι ένας παράγοντας που μπορεί να εξελιχθεί ικανοποιητικά προς την κυβέρνηση».

Όσον αφορά στην διαφορά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας που αποτυπώνουν όλες οι δημοσκοπήσεις, υποστήριξε ότι «η Δεξιά έχει φτάσει στο ταβάνι της επιρροής της» και καταλόγισε ως λάθος στην κυβέρνηση ότι δεν έφερε νωρίτερα προς έγκριση την συμφωνία των Πρεσπών: «Καθυστερήσαμε πάρα πολύ, υπάρχει μεγάλη ευθύνη της κυβέρνησης, λόγω της συγκυβέρνησης με τον Καμμένο».

Τέλος ο κύριος Βούτσης ανέλυσε πως δεν έχει αλλάξει η στάση της Ευρώπης απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα επειδή «τους κάνει όλα τα χατήρια», αλλά στο ότι «η Ευρώπη αντιλαμβάνεται εδώ και καιρό τις βαρύτατες ευθύνες για τις λάθος θεραπείες που εισήγαγε, τις αντιλαμβάνεται τώρα γιατί μας συνέβη το Brexit, μας συνέβη η Ιταλία».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ