Στην Ολλανδία, έκαναν βιβλιοθήκη ένα παλιό υπόστεγο ατμομηχανών

 -  11:03

429
ΑΠΕ

«Το νέο λίβινγκ ρουμ» του Τίλμπουργκ αποκαλούν το LocHal, ένα παλιό υπόστεγο ατμομηχανών που έχουν μετατρέψει σε καινούργια βιβλιοθήκη στην ολλανδική πόλη. Το κτίσμα του 1932 στεγάζει τη δημόσια βιβλιοθήκη Bibliotheek Midden-Brabant, το Kunstloc Brabant (ένα κέντρο για τον πολιτισμό και την τέχνη), το Brabant C (επενδυτικό ταμείο για την κουλτούρα και τη δημιουργική βιομηχανία) και το Seats2Meet (μια σειρά χώρων για από κοινού εργασία).

Το πρώην υπόστεγο ατμομηχανών μετατράπηκε σε έναν δημόσιο χώρο με διακριτό θέμα που έχει να κάνει με τους σιδηροδρόμους. Μετέτρεψαν μεγάλο μέρος του κομψού βιομηχανικού κτίσματος: η αίθουσα της εισόδου πήρε τη μορφή μιας στεγασμένης πλατείας, με μεγάλα τραπέζια ανάγνωσης, εκθεσιακό χώρο και καφέ. Στις πλευρές του, φαρδιές βαθμίδες, στις οποίες μπορούν να καθίσουν περισσότεροι από 1.000 θεατές στην περίπτωση κάποιας εκδήλωσης. Τα «σκαλοπάτια» αυτά οδηγούν στο κυρίως κτίριο, με τις πελώριες υάλινες προσόψεις που επιτρέπουν στο φως του ήλιου να μπει. Στον δεύτερο όροφο, οι επισκέπτες μπορούν να εξερευνήσουν τα ράφια της βιβλιοθήκης ή να αξιοποιήσουν τους ήσυχους χώρους ανάγνωσης. Έναν όροφο πιο πάνω, έχουν τη δυνατότητα να βγουν στο μπαλκόνι για να απολαύσουν πανοραμικές όψεις της πόλης.

Μιας και ορισμένες εκδηλώσεις ή δραστηριότητες ζητούν χώρους μικρότερης κλίμακας ή απαιτούν ιδωτικότητα, το στούντιο Inside Outside σχεδίασε έξι γιγαντιαία υφασμάτινα πετάσματα (με συνολική επιφάνεια 4.125 τετραγωνικά μέτρα και τα οποία μετακινούνται μέσω υπολογιστή). Ορατό από τα τρένα που περνούν, το καφέ είναι ντυμένο με κόκκινα, καφέ και χρυσά πλακάκια και είναι στολισμένο με το λογότυπο LocHal σε νέον. Οι παλιές ράγιες χρησιμεύουν για να μετακινηθούν τρεις μεγάλες πλατφόρμες τρένου πάνω σε ρόδες: μία από αυτές μπορεί να γίνει επέκταση του μπαρ ή, εάν ενωθούν μπορούν να σχηματίσουν σκηνή (αλλά και πασαρέλα). Οι πλατφόρμες τρένου μπορούν να μετακινηθούν και στο εξωτερικό και να πάρουν το σχήμα σκηνής για υπαίθρια εκδήλωση. Δίπλα, είναι το αναγνωστήριο περιοδικών και μετά, ο εκθεσιακός χώρος του Kunstloc Brabant.

Η κλίμακα οδηγεί στους πάνω ορόφους, όπου στεγάζεται η παιδική βιβλιοθήκη με πηγή έμπνευσης το πάρκo Efteling, το μεγαλύτερο θεματικό πάρκο στην Ολλανδία. Εδώ, τα έπιπλα-βιβλιοθήκες έχουν τη μορφή χρωματιστού μολυβιού ή χάρακα, και οι μικροί βιβλιόφιλοι μπορούν να κινηθούν ανάμεσα σε γιγαντιαία βιβλία παραμυθιών.

Ο σχεδιασμός του LocHal ήταν αποτέλεσμα της συνεργασίας του αρχιτεκτονικού γραφείου Civic Architects, του γραφείου Braaksma & Roos Architectenbureau (υπεύθυνου για την αποκατάσταση του κτίσματος του 1932) και του στούντιο Inside Outside/Petra Blaisse (υπεύθυνου για τον σχεδιασμό των εσωτερικών χώρων και τις «κουρτίνες»). Τον σχεδιασμό του εσωτερικού της βιβλιοθήκης, των διαφόρων «εργαστηρίων», του καφέ και των γραφείων ανέλαβε το στούντιο Mecanoo.