today-is-a-good-day
23.6 C
Athens

ΥΠΠΟ: «Πνεύμα ανήσυχο και στοχαστικό» η Νίκη Γουλανδρή

Τα θερμά συλλυπητήριά του εκφράζει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για τον θάνατο της ζωγράφου Νίκης Γουλανδρή, διεθνούς φήμης για το φιλανθρωπικό της έργο και τους αγώνες της για την προστασία του περιβάλλοντος, όπως επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.

«Πνεύμα ανήσυχο και στοχαστικό, δημιούργησε με τον σύζυγό της Άγγελο Γουλανδρή, το 1964, το πρωτοποριακό μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το Ίδρυμα ΓΑΙΑ, προσφέροντας όλη τους την περιουσία στο κοινό καλό και συνδέοντας οικολογικούς στόχους με πολιτιστικές αξίες», υπογραμμίζει το Υπουργείο Πολιτισμού.

Και πρόσθέτει ότι στο πλούσιο επιστημονικό της βιογραφικό ξεχωρίζουν οι μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτική Επιστήμη και τη Φιλοσοφία, στο Πανεπιστήμιο Φρανκφούρτης, υπό την επίβλεψη των φιλοσόφων Τέοντορ Αντόρνο και Μαξ Χορκχάιμερ. Ήταν, επίσης, επίτιμη διδάκτωρ φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Ουψάλα στη Σουηδία.

Από τις πολλές τιμητικές θέσεις και διακρίσεις που έλαβε, επισημαίνει επίσης ότι ήταν μέλος της Διεθνούς Επιτροπής για τον Πολιτισμό και την Εξέλιξη της UNESCO, νικήτρια του βραβείου Global 500 του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών, το 1990, ενώ το 1991 ανακηρύχθηκε «Γυναίκα της Ευρώπης» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κίνημα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ